Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украински бежанци отново ще бъдат върнати по Черноморието

Преместването е, за да бъде освободена база за отдих на служителите на БДЖ в Паничище

16 Септ. 2022
Би Ти Ви

Украински бежанци ще бъдат върнати обратно на Черноморието, откъдето бяха преместени в началото на летния туристически сезон, съобщи БТА. Група от около 70 украински граждани, които са били настанени в база на БДЖ в Паничище, ще бъдат преместени в почивно възстановителните центрове в Приморско и Варна. 

В съобщение на БДЖ има мотивировка на решението - Центърът за възстановяване на кадри в Паничище е единствената планинска база на БДЖ, която се използва за осигуряване на задължителен отдих на експлоатационния персонал в дружеството и  железопътният превозвач има ангажимент към своите служители за осигуряване на профилакториум.

Поетият ангажимент за настаняване на украинците в базата в Паничище е бил до месец септември. За да бъде възможно изпълнението на задължението към служителите на БДЖ, е станало необходимо настанените украински граждани в Паничище да бъдат преместени. 

Вече е създадена организация за осигуряване на транспорт от Паничище до Варна и Приморско. Нуждаещите се от постоянни медицински грижи ще бъдат настанени във Варна, където има осигурено медицинско обслужване на място за пребиваващите. Семействата от майки с деца ще бъдат настанени в Приморско, където пребивават и други такива семейства.

От БДЖ посочват още, че Паничище е планински район с над 1300 м надморска височина и предвид предстоящото настъпване на зимния сезон, мястото не е било подходящо за постоянно пребиваване на семейства с деца и нуждаещи се от медицинско обслужване възрастни хора поради отдалечеността си от населените места в района.

Периодът на действие на програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна, с предоставена временна закрила в България, е до 30 септември. В края на юли беше одобрена помощ за 337 кандидати, предоставили хуманитарна помощ на украински бежанци в периода 1 юни - 30 юни. Плащането е за общо 574 330 нощувки, включително в някои места на настаняване и за предоставяне на изхранване (закуска, обяд и вечеря), на стойност 7 366 067,35 лева.

 

Още по темата

Започна масовото извозване на украинските бежанци, след като до края на държавната хотелска програма за осигуряване на подслон срещу 40 лв. на нощувка останаха три дни.
Днес бе вторият ден от т. нар. масово преместване на украинските бежанци, преминал отново като провал. Макар в автобусите и вагоните да се качиха повече хора в сравнение с неделя, те бяха отново драстично по-малко от записаното в списъците.
Управляващите се опитват да овладеят негативите около хаоса с преместването на бежанците от Украйна с налагане на информационно затъмнение. Областният управител на София-град официално въведе забрана за заснемане на местата за настаняване на територията на София-град.
Оказа се, че масовото местене на украински бежанци из България не е приключило. Около 2000 души трябва да напуснат хотелите във Варненска област до края на юни.
Историята на бежанските кризи е показала, че те винаги продължават по-дълго от очакваното и че първоначалният порив да се помага бързо мутира във враждебност, напомня един преглед на "Глоубъл ситизън" за безпрецедентната бежанска вълна от Украйна.

 

Още по темата