Медия без
политическа реклама

Очаква се ново масово местене на украинци

Въпреки проблемите бежанците ударно си търсят работа

Преселението няма край
FB/Ramon Cuvaeff
Преселението няма край

Оказа се, че масовото местене на украински бежанци из България не е приключило. Около 2000 души трябва да напуснат хотелите във Варненска област до края на юни.

Причината е, че нататък тези хотели ще посрещат редовни туристи и не смятат да продължат участието си в държавната програма, която финансира подслона с по 15 или 10 лв. до края на август. Зачестяват въпросите в украинските групи в социалните мрежи в кои хотели може да се осъществи преместване след 1 юли чрез доплащане.

Преди няколко дни областният управител на Варна Благомир Коцев съобщи, че тези от бежанците, които желаят  да се настанят в държавни бази, отново ще бъдат извозвани с автобуси и влакове. Този път обаче вероятно няма да се наложи ползването на лагера в Елхово. Хората сега не са много, в сравнение с преселението на 31 май. За подслон от ден-два са нужни по-малко легла. Пък и властта не иска да си навлича отново отрицателна обществена реакция. За буферен център се обмисля спортната зала в Дългопол, побираща около 150 души, или старчески дом във Варна.

 

РАБОТА

Междувременно 117 украинци започнаха работа в областите Бургас, Ямбол и Сливен по субсидираната програма за заетост "Солидарност".

"Работните места са в сферите хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, производството на облекло, в преработващата промишленост", коментира пред БНР директорът на Агенцията по заетостта в морския град Пенка Кирилова.

Програмата започна на 6 юни и бързо се събраха предложения за около 300 места в региона. Така се оказа, че само за седмица са запълнени една 1/3 от тях.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

украинци, бежанци, хотели

Още по темата