Медия без
политическа реклама

Ученик е хванат да превозва 57 афганистанци срещу 10 000 лв.

Чужденците са дали по 3000 евро на човек, за да бъдат превозени от турската до сръбската граница

01 Март 2023Обновена
Илияна Кирилова

Районна прокуратура–Стара Загора привлече като обвиняем 18-годишен ученик, за това, че на 28 февруари е подпомогнал 57 мъже – гражданини на Афганистан да преминат незаконно страната. Това съобщават от държавното обвинение. 

С ученикът С.С. се свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв. Младежът се съгласил и за целта на 26.02.2023 г. двамата се срещнали. На ученика бил предоставен товарен автомобил, собственост на друго лице.

Водачите на микробуси превозващи нелегални мигранти у нас получават инструкции от трафикантите да блъскат полицейските автомобили, ако започне преследване. Това съобщи пред БНР директорът на Гранична полиция главен комисар Росица Димитрова.

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България с крайна точка границата със Сърбия срещу около 3000 евро или 3500 долара на човек.

Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни и на 27.02.2023 г. достигнали до с. Крумово градище, общ. Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти. Така те достигнали до 57 души.

Министерството на външните работи на талибанското движение, което контролира Афганистан, призова българските власти да накажат виновните за смъртта на мигрантите от Афганистан.

На 28.02.2023 г. около 2:00 ч. С.С. ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия. Около 8:00 ч. на км 196 на автомагистрала "Тракия" автомобилът бил спрян от служители на "Пътна полиция" към ОД на МВР – Стара Загора. На шофьорското място бил ученикът. Той е неосъждан.

На 28.02.2023 г. с постановление на наблюдаващ прокурор С.С. е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане до Районен съд - Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него.

В същото време в сряда откриха 26 нелегални мигранти без документи в товарното помещение на камион на магистрала „Европа” край Драгоман. Някои от мигрантите са откарани в болници. Те изглеждали видимо изтощени. Шофьорът на камиона е турски гражданин и е задържан.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?