Медия без
политическа реклама

Тропическо време у нас - люти жеги и бури

Положението е тежко в целия Балкански регион

21 Юни 2024Обновена
Жеги и утре.
НИМХ
Жеги и утре.

Промените в климата продължават да се усещат трайно у нас. Времето е нестабилно, нетипично - рекордни жеги, с прогноза за бури. А е още юни.

Днес температурите в Северна България достигнаха 37-38 градуса. Но това е нищо, тъй като в предишните два дни Русе отчете рекордни стойности за съответните дати - 40,1 на сянка на 20 юни и 38 на 19 юни. В центъра на Русе активисти на БЧК раздават брошури с препоръки как гражданите да се пазят от горещините, а също и бутилки с минерална вода. 

Утре също ще е горещо в цялата страна. Обявен е жълт код, като само по Черноморието ще е по-приятно заради вятъра. Максималните температури за страната са 36-38 градуса. Жълт код в здравен аспект означава, че възрастните хора и болните може да имат проблеми.

Горещо се очаква да е в неделя и понеделник. След това температурите ще паднат леко - с опасност обаче от гръмотевични бури.

 

ПРОБЛЕМИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО

Жегите създават неимоверни проблеми с напояването. Конкретно тия дни - в Шуменско. В момента се засаждат зеленчуци и ягоди, а поливните квоти от от язовир „Тича“ са изчерпани. Спира се ползването за определен период на води за поливане. Темата бе разисквана днес в областната администрация на Шумен. Производителите са гневни, искат да им бъдат прехвърлени юлските квоти. 

 

ПРОБЛЕМИ И С АВАРИИ

Навръх жегата, а и вече сред туристическия сезон, авария на главен водопровод "Варна - Златни пясъци" остави без вода за около 22 часа днес местностите Траката, Евксиноград, Манастирски рид, Ален мак и курортен комплекс "Чайка".

 

В РЕГИОНА

Горещините не са само у нас, разбира се. Подранилата вълна предизвика пожари в Гърция, в област Илия бяха евакуирани жители и туристи. Има и мистериозни трагедии. За по-малко от 3 седмици петима чуждестранни туристи загинаха при загадъчни обстоятелства - открити бяха по плажове или край скали без следи от насилие по тях. Според местните власти най-вероятната причина са високите температури. Трима души пък са в неизвестност.

Румъния отбеляза температурен рекорд - 40 градуса бяха измерени в Букурещ. В Турция термометрите стигнаха 52 градуса, има и жертви.

    Последвайте ни и в google news бутон

    Ключови думи:

    жега, температури, времето