Медия без
политическа реклама

Трима полицаи от ГДБОП ще разследват главния прокурор

07 Дек. 2023
Даниела Талева
БГНЕС
Даниела Талева

Трима разследващи полицаи от ГДБОП са определени да работят по преписките срещу главния прокурор и неговите заместници. Това каза днес Даниела Талева, която встъпи в длъжност ад хок прокурор, който да разследва главния. Талева, която по принцип е съдия в Софийския градски съд, беше назначена временно като прокурор по новия механизъм за разследване на шефовете на държавното обвинение.

Талева коментира още, че ако ѝ бъде оказван натиск, ще даде гласност на подобни действия и обществото да бъде информирано.

"Надявам се хората, които са по високите етажи на властта в тази държава, да проявяват здрав разум и морал и никой да не си позволява подобно нещо", каза тя, цитирана от БТА.

От думите ѝ се разбра още, че ѝ е осигурен кабинет в прокуратурата и двама служители, също така има създаден отделен модул в системата на прокуратурата, на който ще бъдат качвани актовете ѝ до който само те ще имат достъп. Тримата полицаи от ГДБОП също ще ѝ помагат в работата. 

Даниела Талева посочи, че се е срещнала с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, като са си пожелали "всеки да си върши работата по възможно най-добрия начин".

Всичко, което е във възможностите на главния прокурор, го е направил, постарал се е да създаде такива условия, че наистина да се чувствам независима, увери Талева.

Тя уточни, че предстои утре или в понеделник Върховният касационен съд да препрати сигналите срещу главния прокурор и заместниците му, които после да се входират в системата и да започне работа по тях.

Талева е първият съдия, избран на случаен принцип да разследва главния прокурор и заместниците му. Жребият беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, които са дали съгласие да се включат в новата процедура. Назначението на Талева като прокурор обаче се забави, защото Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет 

Първата преписка е по сигнал от 7 юни срещу тогавашния заместник главен прокурор и настоящ и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. В сигнала директорът на пресцентъра на прокуратурата от времето на Иван Гешев, когото Сарафов запази на поста, прилага публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на семейството на Сарафов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата