Медия без
политическа реклама

Трифонов загатна, че ще подкрепи Радев на президентските избори

По-малкото зло е коалиция с Мая Манолова и Христо Иванов, смята водачът на "Има такъв народ"

21 Март 2021Обновена
Слави Трифонов
ТВ 7/8
Слави Трифонов

Изненадващо ласкаво се изказа за президента Румен Радев водачът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Шоуменът се появи на живо в ефира на своята медия 7/8 TV, за да отговаря на въпроси на зрители. Той обясни нестандартната форма на предизборно общуване с избирателите с аргумента, че водените по медиите дебати са "жалки и унизителни".

Едно от първите питания към него засягаше отношението му към държавния глава и дали би застанал зад него на предстоящите президентски избори в края на годината.

"В голяма част от поведението си президентът се държи много достойно. Изказва това, което мислят много хора, и неслучайно е най-харесваният политик в България. Странно ми е, че тези, които го издигнаха за президент, сега се дърпат от това да го подкрепят отново. Имам предвид БСП. Мисля, че това, от което се страхува политическото статукво в момента, е да има служебно правителство и президентът да прави следващите избори, включително и президентските избори, или следващите парламентарни избори", обясни Трифонов как гледа на Радев.

А накрая, макар и малко завъртяно, почти в прав текст изказа готовност да го подкрепи на вота: "Във връзка със следващите събития и това, което се случи, най-вероятно на базата на това, което казах преди малко, е ясно и моето решение."

 

С кого в коалиция

Трифонов допусна, че може да се съюзи в следващия парламент с Мая Манолова и Христо Иванов:

"Да ви кажа честно, през целия ми живот винаги ми се е искало да избирам между добро и лошо. Но непрекъснато ми се налага да избирам между лошо и по-малко лошо. По-малко лошо и, ако има такава възможност, е коалиция между "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри, вън!" и "Демократична България"."

В същото време обаче той каза малко по-късно, че е имало различия между него и извънпарламентарните опозиционни партии, специално по отношение на протестите, заради което не се е стигнало досега до коалиция. Не обясни обаче в подробности за какво говори. 

Шоуменът се зарече, че няма да се коалира с нито една от политическите сили, които влизат в настоящото Народно събрание.

"Ние няма да правим коалиция нито с ГЕРБ, нито с БСП, нито с ДПС. Това са партии от статуквото. Те са виновни за това дередже, до което сме се докарали, и няма основателна причина да има коалиция с тези партии. Това е толкова нормално, логично и най-вече морално", обяви той.

За "Воля" и НФСБ каза: "Те се псуваха един друг Марешки и Симеонов по един ужасен начин. А сега изведнъж се прегърнали и правят коалиция. С каква цел? Смятат простичко - два процента за тебе, един процент и половина за нас, ще обещаем безплатни лекарства на децата и бабите, безплатен бензин, Валери Симеонов ще рита бабички по границите и ще ни приемат. Това е vox populi - ако хората ги искат в парламента, те ще са вътре, но за коалиция желанието е на мен и на моите колеги, а не на хората. А пък аз не желая да имам каквото и да било общо с тези индивиди."

Шоуменът цитира "интересна мисъл на масаите - мъж, който не си държи на думата, струва колкото въздуха над главата." "Ще видите какво ще стане и тогава ще прецените колко струва въздухът над главата ми", обеща Трифонов на поддръжниците си.

 

За приятелството и разлъката с Борисов

Млад мъж се поинтересува от миналото му с лидера на ГЕРБ. Трифонов разказа, че когато Бойко Борисов е бил назначен за главен секретар на МВР, е започнал да го кани в шоуто си, тъй като е показал "образ, абсолютно и тотално различаващ се от всички членове на МВР". Тогава започнали да се сближават - отношения, които обаче, след като Борисов става кмет и премиер, "станаха не просто сложни, а невъзможни", по думите на Трифонов.

"Имате хора, с които сте се сприятелявали, пък после нещата са се променяли. Обстоятелствата променят хората или по-скоро хората се променят съобразно обстоятелствата... Така се е случило и такава е ситуацията в момента. Миналото е такова и ние носим отговорност за него. Ще видите според действията кой как се справя, какво е дал, какво е обещал", неясно обобщи водачът на "Има такъв народ".

 

За премиерския пост, правителството и гнусните закони

Трифонов отказа да обсъди възможността да стане министър-председател с мотива, че това ще решат най-големите парламентарно представени партии. Даде обаче да се разбере, че не му се нрави идеята за правителство на малцинството: "Това е някаква роля, при която зависиш от добрата воля на хора, които въобще не ти мислят доброто. Така че това с правителството на малцинството е малко изнасилена работа."

Отсега заяви и първото си законодателно предложение: "Едно от първите неща, които ще направим, ако имаме тази възможност, е да променим този гнусен изборен закон, който в момента владее нашата държава. Цялата тази идиотщина - само 35 секции в държави извън ЕС или да можеш да отнемаш правото на българите да гласуват, това ще бъде променено веднага."

 

Ще прави ли шоу и като депутат

На логичния въпрос няма ли да прави шоу и в парламента, както досега, Трифонов, с лека обида в гласа, заяви: "Не знам как би могъл да ви убеди един пожарникар, че няма да гаси пламъци с шланга в парламента... Ако ти си доказал на едно място, че можеш да си вършиш добре работата, логично би било, както няма "мениджър на", а има "мениджър по принцип", да се справиш относително добре в такава среда и с такъв ангажимент. Да очаквате от мен да правя шоу в парламента е несериозно. Не приличам на такъв човек, не съм такъв човек и нямам такива намерения."

 

Продукт ли е Трифонов на ВИС 2

От Малта се включи младеж, който се поинтересува дали шоуменът ще опровергае твърденията, че е свързан с подземния свят - по-конкретно, че е "продукт на ВИС 2".

"Единственото, което човек може да каже в такъв случай, когато няма факти, а има само слухове - познавал съм много хора, които бяха нарочени, че са част от подземния свят, и поради факта, че България е такава малка държава, по концерти съм срещал такива хора, показал съм се възпитано, казал съм "Добър ден" и те са казали "Добър ден" и с това се е приключило", отвърна Трифонов.

 

Десният човек и държавата - майка

Когато го запитаха дали хората заслужават компенсации за пандемията, Трифонов отговори: "Абсолютно. Аз съм изключително десен човек. Като чуя думата комунизъм или социализъм, рязко се напрягам. Но тук става дума за една чрезвичайна ситуация и виждате, че има държави, които са управлявани от правителства, които са десни, а те направиха веднага първото и най-важно - да осигурят хората си. Защото хората са първо хора, а след това леви, десни и всякакви други. Трябва да бъдат обезвъзмездени всички хора, към които държавата не се е държала като тяхна майка."

 

За съдебната система и обещанията

Обещанието е нещо, което хората го нямат за нищо, заяви Трифонов, когато зрител поиска да разбере дали ще обещае да направи хората равни пред закона.

"Аз много внимавам с тази дума. Тя изисква огромна отговорност, много мислене и най-вече изследване на собствените ти възможности, тоест не можеш да обещаеш нещо, което не можеш да направиш. Съдебната система е такъв препъникамък за всеки един, който има намерение да промени нещо, но стига да има воля, има свестни хора в съдебната система. Мисля, че ще има много хора, които ще погледнат в една посока с мен. Тогава мога да кажа някои неща, които ще станат, а не които ги обещавам", обясни той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата