Медия без
политическа реклама

Транспортният министър оспори идеята на МВР за по-ниска скорост

15 Апр. 2022
БГНЕС
Транспортният министър Николай Събев присъства днес на учредителното събрание на партия "Продължаваме промяната" в Пловдив.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николай Събев се обяви против предложенията на МВР за промени в Закона за движение по пътищата, касаещи максималната скорост на автомагистрали в България. Наред с въвеждането на драстични глоби за нарушения на пътя, от вътрешното министерство представиха вчера идеята си за намаляване на ограничението за аутобаните от 140 км/ч на 130 км/ч - колкото беше в периода от 2002 до 2012 г. (преди това то беше 120 км/ч).

"Аз мисля, че ние трябва да поработим върху безопасността и по-сериозни пътища, отколкото да ограничаваме хората. Това е мое лично мнение. И аз ще защитавам позицията пътищата да станат все по-сигурни и по-безопасни. Защото от гледна точка на логистика за България е много по-ценно вие да можете да осъществявате придвижването си за все по-кратко време. Защото това е свързано с мобилността, а мобилността е приоритет на Европейската комисия и тя е свързана пряко с жизнения стандарт на човека", заяви Събев пред журналисти в Пловдив.

Той бе там за учредителното събрание на партия "Продължаваме промяната". В началото на деня транспортният министър се срещна с областния управител Йордан Иванов и с представители на бизнеса в икономическа зона "Тракия". Обсъдени бяха плановете за изграждане на градска железница в Пловдив и предстоящите дейности за реализация на проекта. Събев посети както част от бъдещото трасе, така и интермодалния терминал, където се запозна с инфраструктурата.

МВР предлага намаляване на максималната скорост по магистралите, по-високи глоби, по-лесно връчване на наложени санкции и възможност за контрол на пътя и от необозначени автомобили.

Още по темата