Медия без
политическа реклама

Трагичните наводнения в Бисер и Цар Колоян си останаха ненаказани

Години след като приливни води убиха хора и пометоха десетки къщи управляващите повтарят едни и същи грешки

06 Септ. 2022
Всяко новоднение винаги влече след себе си показно присъствие на съответната за периода власт
Старият мост
Всяко новоднение винаги влече след себе си показно присъствие на съответната за периода власт

15 години след трагичното наводнение в разградското градче Цар Калоян и 10 години след смъртоносната приливна вълна в хасковското село Бисер няма нито един наказан, въпреки множеството жертви. Сега всичко се повтаря в Карловско - и държавното безхаберие, и показната загриженост на властта постфактум, и най-вероятно - последващата забрава и безнаказаност. Никакви уроци не са научени! Затова и тази трагедия не е неочаквана. Нито ще е последната.

На 6 август 2007 г. приливна вълна отнесе хора, къщи, животни в малкото разградско градче Цар Калоян. Загинаха 8 души. Тогава министри и метеоролози твърдят, че толкова много дъжд на едно място не бил падал. Стана ясно, че са се скъсали дигите на два микроязовира в близкото село Езерче, а двуметровата приливна вълна по река Хлебаровска, разделяща Цар Калоян на две, помита стотици къщи и унищожава над 70% от инфраструктурата. Във водата, заляла града, загинаха 7-годишно момиче, 57-годишен мъж и шест жени - на възраст между 50 и 83 години. 

Заради съмнения, че спукването на стените на близките язовири и рибарници е довело до наводнението, Окръжната прокуратура в Разград започна разследване на причините за бедствието. 11 месеца по-късно разследващите постановиха, че няма виновни.

Установено бе недобро техническо поддържане на водоемите и недобра проводимост на преминаващата през Цар Калоян река Хлебаровска. Но според разследващите, и при добро състояние на съоръженията, скъсването на стените и преливането на реката са били неизбежни при интензивни валежи от 291 л./кв.м. И дотук разледването приключи.

Години по-късно някои от разрушените домове са пусти, само разпиляната покъщнина по двора напомня, че тук са живели семейства. След потопа много от младите напуснаха Цар Калоян, за да търсят по-щастлив живот в чужбина. Повечето от пострадалите в градчето казват, че освен бяла техника и торби с цимент, пари не са получили. Наложило им се да теглят заеми.

Според публикации през последните години средства не достигат и за поддържането на трите язовира в района, затова те са източени. Единият бил със скъсана стена, а другият - в предаварийно състояние.

Пет години по-късно трагедията се повтаря.

В ранните часове на 6 февруари 2012 г. след скъсването на стената на язовир "Иваново" огромна водна маса заля село Бисер. Стихията отне живота на 11 души. 10 от тях се удавиха, а един получава инфаркт при гледката. За секунди са унищожени над 50 къщи. Над 100 са под вода. Хората панически се катерят по покривите. Вълната удавя стотици животни. Огромна част от селото се превръща в руини.

Първа на помощ се отзовава армията с хеликоптери, излетели от авиобаза "Крумово". На място пристигат тогавашният еврокомисар по бедствията и авариите и настоящ шеф на МВФ Кристалина Георгиева. Там бяха и тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов и президентът Росен Плевнелиев. Тримата обикаляха района, качени на БТР. С вертолет "Кугър" пристигна и тогавашният премиер Бойко Борисов. Обявен беше национален траур. Държавата отпусна средства, започнаха кампании за събиране на дарения и подпомагане на пострадалите.

С помощите започнаха да се строят наново унищожените къщи. Парите стигнаха само за 30 луксозни жилища. Никой не подкрепи хората с частично повредени домове, които трябваше да дадат десетки хиляди за ремонта и укрепването им. Така даренията, вместо да помогнат, разделиха хората в Бисер. Изправиха пострадал срещу пострадал. 

Започна голямо разследване, с което бяха натоварени много следователи и прокурори. Говореше се за престъпна небрежност, тъй като две години по-рано кмет на Харманли е предупреждавал областната управа за опасност от скъсване на стената. Оттам пък сигнализирали за това военното министерство, чийто е язовирът, но понеже то смятало, че не е собственик, не предприело нищо. 

За трагедията, причинена от безстопанствеността на язовира, и до днес няма осъдени. Делата се точат, а съдът все още дори не е изяснил нещо съвсем елементарно - чия собственост е бил водоемът. В юридическите спорове влизат община Харманли, областната управа на Хасково и Министерство на отбраната. Делото е от над 12 000 страници, разпитани са над 600 свидетеля, направени са множество експертизи и оценки.

На подсъдимата скамейка за причиняване на наводнение с жертви по непредпазливост е бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова. Тя е обвинена от прокуратурата, че в качеството си на длъжностно лице не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и не е организирала превантивни мерки. Самата Узунова не се чувства виновна и приема обвинението като огромно недоразумение. Хората в село Бисер дори започнаха подписка в нейна защита. "В обвинителния акт няма ясно изразено какво като областен управител е следвало да правя и не съм направила, заради което да ми е повдигнато обвинение", коментира Узунова.

През пролетта на 2018 г. над 30 от пострадалите бисерчани завеждат граждански дела срещу община Харманли и Министерството на отбраната. Самият язовир е премахнат.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата