Quantcast
Трагедията във Враца предизвика лицемерни изблици в парламента | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Трагедията във Враца предизвика лицемерни изблици в парламента

Разгневени местни жители се събраха на протест пред лечебното заведение
Обновена
5 134
 БГНЕС
Костадин Костадинов

Провокативно изказване на водача на „Възраждане“ Костадин Костадинов предизвика словесен сблъсък в парламента тази сутрин. Повод стана трагичният случай във Враца от предния ден. Тогава жена почина след 40-минутно чакане пред спешното отделение на местната болница, където й поискали тест за ковид.

Костадинов използва случая, за да отправи поредните си обвинения срещу здравната система и срещу здравните власти в частност. Той обяви, че страната се управлява от „античовешки режим“, и поиска оставката на министъра на здравеопазването Асена Сербезова с мотива, че трябва да понесе отговорност, защото не е отменила протоколите за действие, въведени от предшественика й Стойчо Кацаров. „Ако тук в залата има хора, а не само народни представители, да станем и да почетем не само вчерашната невинна жертва, но и всички останали, които през последните години станаха жертви на едно нечовешко, бездушно отношение“, обърна се водачът на „Възраждане“ към колегите си депутати.

Това обърка председателя на парламента Никола Минчев, който не знаеше как да реагира на провокативното обръщение. Да приеме искането на Костадинов означаваше да подкрепи обвиненията му срещу здравната система. Ако го отхвърлеше, тогава щеше да се изложи на атаки, че отказва да почете паметта на починалата жена. Останалите депутати също се чудеха как да постъпят – някои понечваха да станат, след това сядаха, като виждаха, че парламентарните им групи не реагират. На крака се изправиха депутатите от „Възраждане“, както и някои от ИТН, начело с лидера им Тошко Йорданов.

От неудобното положение спаси колегите си Георги Михайлов от БСП, който излезе на трибуната, за да отговори на Костадинов. Социалистът, който е лекар по професия, напомни, че преди години от парламентарната трибуна един бивш вътрешен министър е обвинявал лекари в убийство на дете – твърдение, което впоследствие е отхвърлено от съда. Изтъкна и че здравната система няма да се промени с декларации. Накрая отправи собствен призив към водача на националистите: „Моля ви, не превръщайте една човешка трагедия в знаме, което да развявате от трибуната на парламента. Много ви моля като лекар. Това е недопустимо.“

Костадинов репликираше от мястото си, но не се реши да отвърне на Михайлов от трибуната.

ПРОТЕСТ

Привечер много граждани се събраха пред болницата във Враца. Някои бяха дошли в знак на солидарност със семейството на починалата. Мнозина обаче се оплакваха от лошите си преживявания в спешното отделение. Чуха се призиви за промяна – както в лечебното заведение, така и в цялата здравна система. Понесоха се и скандирания: "Оставка!" - вероятно насочени към ръководството на болницата.

ПОЗИЦИЯТА НА МИНИСТЪРА

По-късно здравният министър проф. Асена Сербезова излезе с обширно изявление по повод случая във Враца и поисканата оставка. "Недопустимо е бюрократични изисквания да отнемат шанса за живот в ситуация, в която всяка секунда е ценна. В системата на здравеопазването трябва да се допускат и задържат хора, които са не само ценни със своите знания и опит специалисти, но преди всичко са човеци – с хуманно отношение към страдащите", коментира проф. Сербезова.

"Каквито и протоколи да има, в болничните лечебни заведения работят хора и личностните качества на всеки един трябва да бъдат преценявани през призмата и на емпатията. Директорът на болницата във Враца д-р Керемидчиев ме уведоми, че е освободил служителката на регистратурата, която е била дежурна по време на трагичния случай. Не е достатъчно. Необходимо е да се направи проверка дали това поведение не се дължи на организационни пропуски", пише още Сербезова.

Позицията съдържа размишления за смисъла на моралните постъпки: "Моралът е система от ценности. Да постъпиш морално означава да не вредиш на околните, а да им помагаш, с каквото можеш, и да ги подкрепяш. Моралният акт показва системата от ценности на конкретния индивид, т.е. моралът, който изповядва. Моралният акт сам по себе си не може да бъде добър или лош, а показва същността на разбиранията, според които индивидът, правещ даден избор, живее. На първо място споделям ценностите да помагам, подкрепям, стабилизирам, както и да бъда част от екип със здрави морални устои. Морален акт не е да предавам доверието, което ми е гласувано. Морален акт е да опитам с всичките си сили и възможности да се справя с  тежкото наследство, което заварих… Избирам да помагам дотогава, докато е необходимо."

По случая вече има проверки на РЗИ Враца, Изпълнителна агенция  “Медицински надзор” и прокуратурата. Отделно ще бъде направен одит и на спешни звена на болниците в страната за спазването на въведените изисквания по стандарта за Спешна медицина.

СЕМ Е ОБЕЗПОКОЕН

Следобеда се обадиха по повода и от Съвета за електронни медии (СЕМ), за да изразят безпокойство си от "масовото и безкритично разпространение от медиите на видеоклип, заснет в болница във Враца". "Сензация, създадена от драма и болка, е далеч от журналистически професионализъм и морал. Всеки човек има право на лична неприкосновеност, която сме длъжни да уважаваме", заявяват от съвета. И предупреждават, че следят случая, и са готови да предприемат действия, ако установят нарушения на закона.

ПРОКУРАТУРАТА РАЗСЛЕДВА

Окръжната прокуратура във Враца обяви, че се е самосезирала по случая и е образувала разследване за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност. Това е текстът от НК, по който се разследват лекарските грешки. Разпитани са свидетели, сред които и близките на починалата, иззета е медицинската документация по случая от болницата във Враца. Тъй като се налага да се направи съдебномедицинска експертиза за установяване причината за смъртта, предстои ексхумация и аутопсия, допълва държавното обвинение.

В кратки срокове следва да бъдат разпитани нови свидетели, в това число длъжностни лица. Иззетите видеозаписи от спешното отделение на болницата ще се приобщят към доказателствения материал по делото. Прокуратурата допълва, че е изискана е документация за трудови договори и длъжностни характеристики на служители на болницата, събира се допълнителна медицинска документация за здравословното състояние на починалата. "Предстои детайлен анализ на всички данни, получени от Центъра за спешна медицинска помощ – Враца, както и на приети, регистрирани и отработени повиквания на телефон 112", се казва още в съобщението.

Още

Съдът: Тошко Йорданов не е клеветил Татяна Дончева за "500К"
Асен Василев отхвърли офертата за мир от Тошко Йорданов

24.09.2022

Обновена

14248
Украйна размени Медведчук за Медведев