Медия без
политическа реклама

Тошко Йорданов: НАП да провери Владислав Горанов

Ако зависи от ИТН, някои служебни министри могат да останат на поста си и при редовно правителство

16 Юни 2021
 Тошко Йорданов
БГНЕС
Тошко Йорданов

"Къде е НАП, губят му се едни 700 000 лв. на Горанов като доходи? Има нов шеф на приходната агенция, да го проверят, да проверят тази сделка". Така зам. председателят на "Има такъв народ" и кандидат за депутат Тошко Йорданов коментира разкритието на "Сега", че бившият финансов министър Владислав Горанов чрез фирма е закупил помещения за офиси в София на стойност 752 994 лв., като не е ясно откъде разполага с крупната сума и липсва информация да е теглил кредит.

"Това е един човек, който беше доскоро във властта и за когото Васил Божков твърди, че му е дал 60 млн. лв. кеш чрез саковете на Шехерезада (визира пиарката на Борисов - Севдалина Арнаудова - б.р.)", допълни Йорданов в предаването на Веселин Дремджиев по ТВ1. Относно НАП Йорданов коментира, че там с години не се е работило, не са събирани колосални суми и затова е нужна дълбока реформа.

Йорданов даде да се разбере, че ако след изборите на 11 юли ИТН съставят кабинет, то някои от настоящите министри могат да попаднат в него. "Част от министрите вършат много добра работа, особено с показването на престъпленията", посочи той, акцентирайки на работата на министрите на икономиката и финансите. "Справят се прекрасно", даде оценката си той. Според него служебният кабинет вече е задал моделът, по който трябва да се работи и занапред. "Ненормалното беше 11 г. мафията да владее държавата. Запъват се сега, но след два месеца ще видим какво ще правят", заяви заместникът на Трифонов по адрес на ръководители в държавната администрация, които отказват да си тръгнат.  

Според Йорданов подходът в бъдещото управление е, "че трябва да се вкарат едни хора във властта, които не са корумпирани и трябва да свършат определена работа за определено време, защото дългото оставане във властта изкушава".

Той твърди, че няма амбиции да става министър-председател, а по адрес на Слави Трифонов не пожела да коментира политическите му намерения, само каза, че е "много практичен човек".

Тошко Йорданов, който в предишния парламент беше шеф на ПГ на ИТН, все пак призна, че цялостната реформа в държавата няма да стане толкова бързо, колкото са очаквали. "Не може да стане веднага. Бавно ще е, постепенно с много битка", допълни той. По думите му "цялата гнусотия, която е в държавата е шокираща, когато влезе вътре в конкретиката, започва да се губят прилагателните". Йорданов нахока Татяна Дончева, която преди ден предложи в началото на новия парламент да бъде подписана от всички политически сили декларация за национално спасение.

"ГЕРБ и ДПС са ужасно токсични, БСП също. Продължаваме да го твърдим - с тях коалиция няма да правим. Нека да минат изборите, не сме врачки, и тогава спрямо резултата от тях, ще се опитаме да постъпим правилно и достойно. Не даваме пари за социологически изследвания, те се издъниха блестящо преди месец и половина. Моделът, който е обхванал цялата държава, трябва да бъде изчегъртан изцяло. Това минава и през премахването на спецпрокуратурата. Бухалка на бившите управляващи, нямат капчица доверие, няма да им помагаме и да прикриваме какво са правили", коментира още зам.шефът на ИТН.

Относно здравословното състояние на Слави Трифонов, той каза: "Слави е добре, всички статии, които четете как е зле физически и здравословно, са абсолютни глупости".

Йорданов определи Съвета за електронни медии като "вредна структура", както и като вреден законът за медиите. "Ще има нов закон и нов и генерален директор, ако следващият парламент издържи по-дълго", закани се той.