Медия без
политическа реклама

Тикет системата на София забрави и пътуващите с влак

Съседни градове като Перник също да бъдат свързани с новата електронна платформа, призовава транспортно сдружение

Илияна Кирилова

Бъдещата система за електронно таксуване на пътниците в градския транспорт на София към момента не позволява издаването на общ билет за влак и за наземен и подземен превоз на територията на столицата. За това сигнализира сдружението "Градски транспорт и инфраструктура". От организацията допълват, че още през 2014 г. е било подписано споразумение в тази посока между "БДЖ-Пътнически превози" и ръководството на общинската фирма Център за градска мобилност. В него се казва, че държавното и софийското дружество ще работят за "създаване на единна и интегрирана система на билетоиздаване", както и че ще обвързват железопътния и градския транспорт на основата на равенство и взаимно полза.

"Насърчаването на комбинираните пътувания с влак и градски транспорт може съществено да допринесе за намаляване на трафика на територията на Столична община. В момента от Казичене до центъра на София пътуването с градски транспорт отнема около час. При пътуване с влак и метро времето може да бъде намалено с повече от 30 мин", изчисляват от "Градски транспорт и инфраструктура". Сдружението е представило на ЦГМ и готовността на предприятия от индустриалните зони на София да подкрепят създаването на интегриран превозен документ, който ще позволи на служителите им по-бързо придвижване до работните места. Отчита се, че такъв превозен документ ще е особено популярен сред работещите в промишлената зона в Божурище и ще намали използването на автомобили в тази посока.

Неправителствената организация призовава още Столичната община и БДЖ да интегрират системите си за продажба на билети така, че жителите на съседни градове като Перник, Елин Пелин, Своге и др., които работят и често пътуват до София, да се възползват от възможностите за закупуването на комбиниран превозен документ.  От "Градски транспорт и инфраструктура" разпространяват съобщение от 1934 г. в съществувалия тогава "Столичен общински вестник", от което става ясно, че дори без наличните в момента модерни електронни платформи и системи още тогава Столичната община и БДЖ реализират първия интегриран превозен документ в страната. 

"Сега" потърси коментар от ЦГМ дали дружество се е ангажирало да интегрира пътуванията с влак от близки до София селища с бъдещата тикет система, но оттам не отговориха на обажданията.

Както "Сега" вече няколко пъти писа, според обещанията на Столична община през 2019 и 2020 г. електронната система за таксуване на пътниците в градския транспорт трябваше да заработи най-късно на 1 януари т.г. Основното нейно предимство трябва да е, че жителите на София могат да се самотаксуват не само с абонаментни и предплатени карти, но и с банкови кредитни и дебитни карти, през смартфон. Друго нововъведение на т.нар. тикет система трябва да е, че пътуванията ще се отчитат на време или разстояние, като за момента от "Московска" 33 говорят повече за таксуване за време.

След настъпването на 2021 г. обаче се оказа, че е-мрежата още не е готова, а управляващите в София изведнъж започнаха да твърдят, че крайният срок за въвеждането й е май т.г. Нещо, което не се потвърждава от официалната предизборна програма на кмета Йорданка Фандъкова, където ясно е записано "до края на 2020 г.". Преди дни стана ясно, че забавяне на внедряването ще има заради необходимостта към тикет системата да се включи и новият трети диаметър на софийското метро, който очевидно е бил пропуснат при първоначалните работи. За тази цел и договорът с изпълнителя на проекта е удължен с 4 месеца, с което общината се е съгласила фирмата да предаде системата изцяло на 11 април, след което да бъде минат едномесечен тестов период. По време на дебатите общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев съобщи още, че от подписаното допълнително споразумение става ясно, че включването на забравения трети лъч ще струва на данъкоплатците в София още 2 млн. лв., с което общата цена на тикет системата доближава 100 милиона.    

Договорът за изграждането на тикет системата бе подписан през декември 2018 г. с първоначален срок за изпълнение 2 години. За нея столичани ще платят 73.24 млн. лв. без ДДС на консорциума "Си Ен Си София тикетинг систем", в който влизат българските компании "Компютърнет сървисиз" и "Тикси" и турската "Асис Електроникс". Отделно от това "Си Ен Си София тикетинг систем“ ще получи и 5.85% от приходите от продадените билети и карти, но не повече от 10 млн. лв. Сервизът на тикет системата ще е 8 г., след което София ще трябва да подпише нов договор с консорциума. Преди дни от ЦГМ съобщиха, че досега за системата са платени 15,285 млн. лв., което се равнява на 25 от предвидените в споразумението 120 вноски. Крайният срок за приключването на всички плащания е ноември 2028 г. 

С "любезното съдействие" на Столична община от началото на 2021 г. жителите на София са изправени пред проблем, който звучи абсурдно във века на съвременните технологии - дефицит на билети за градския транспорт.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата