Quantcast
ТАСС разкри вандализъм върху паметника на съветската армия в София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ТАСС разкри вандализъм върху паметника на съветската армия в София

2 999
 ТАСС

Паметникът на съветската армия в София е били осквернен от вандали за пореден път, съобщи ТАСС. На възпоменателния надпис в основата на монумента в Княжеската градина в центъра на столицата тази нощ неизвестни са нарисували нацистки символи с черна боя.

Паметникът вече многократно е бил оскверняван от вандали, припомня руската държавна агенция. Преди време част от статуите на монумента бяха боядисани като герои от американски комикси. На главите на скулптурните фигури неведнъж са били поставяни маски и паметникът е осъмвал с различни символи.

Руското посолство в България нееднократно е изразявало възмущението си от вандалските прояви, обръщало се е и към кметството на София и държавните власти с молба да осигурят ефективна защита на паметника, но вандалските прояви срещу него продължават, оплакват се от руска страна.

Както съобщава ТАСС, в ход са възстановителни работи. На сайта на агенцията е публикуван и видео клип от тази сутрин, на който се вижда как общински служители почистват надрасканите плочи. Той може да бъде изгледан тук:

Още

Заляха с боя най-новия паметник в Ню Йорк

04.10.2021

1942
Паметникът на съветската армия ще бъде ремонтиран с 390 000 лв.

01.10.2021

4068
Поругано българско знаме в Битоля предизвика остра реакция от МВнР

31.08.2021

2845