Медия без
политическа реклама

Таксата за краткосрочна виза може да скочи до 80 евро

Заради туристическия сезон обаче се предвижда увеличението да се отложи за 1 октомври 2021 г.

Илияна Димитрова

От 60 на 80 евро може да скочи размерът на таксата, която граждани на страни извън ЕС плащат, за да получат виза за краткосрочно пребиваване в България. Идеята е на външния ни министър Светлан Стоев. Той е представил пред служебното правителство промени в тази посока в наредбата, по която се издават визи, и в държавната тарифа за таксите, събирани от неговото ведомство за консулско обслужване. Поправките са публикувани на сайта за обществени консултации.

Предложението Стоев аргументира с изменения във Визовия кодекс на ЕС. Според доклада му пред Министерския съвет размерът на визовата такса не е бил променян на европейско ниво от 2006 г. насам, а в България – от 2008 г., когато е обнародвана споменатата по-горе тарифа. “Република България следва общата визова политика на ЕС и таксата за визите за краткосрочно пребиваване също е определена по общностен начин – единна за всички държави членки. Поради тази обективна причина не е представен разчет относно определяне на размера на предлаганата държавна такса”, обяснява първият ни дипломат пред колегите си министри.

Стоев обаче отчита, че внезапен ръст на таксата може да се отрази негативно на българския туризъм. Затова предвижда увеличението да се отложи за след края на летния туристически сезон – от 1 октомври 2021.

Руските посетители няма да бъдат засегнати

Предлаганото увеличение няма да се отрази на специалната визова такса, която плащат гражданите на страни, които имат споразумения за улесняване на визовия режим с ЕС. Тази такса е 35 евро и се отнася за държави като Руската федерация, Азербайджан, Армения и Беларус.

От външно министерство изчисляват, че общият брой краткосрочни визи, издадени на чужди граждани над 12 г. за периода от 1 януари 2021 г. до 31 май 2021 г. е 11 731 броя. Тук не влизат изброените 4 постсъветски страни. Прогнозата на МВнР е, че за цялата година визите ще достигнат 28 153 броя. За миналата 2020 г. те са били 22 990.

Очакванията са, че приходите от визовата такса ще нараснат с 220 759.9 лв. за последното тримесечие на 2021 г., когато ще влезе в сила увеличението с 20 евро. За цялата 2022 г. се прогнозират 1 078 229.52 лв. повече, за 2023 г. – 1 315 471.70 лв., а за 2024 г. – 1 604 895.42 лв. Очевидно е, че разчетите са правени с надеждата за ръст на посещенията у нас през следващите 3 години.

Визовата такса за деца от 6 до 12 години ще отпадне изцяло. Това МВнР отчита като голямо бъдещо улеснение за туристическия бизнес. 

Такса “Апостил” пада на 5 лева

Друга промяна, която предлага Стоев, е да се намали от 15 лв. на 5 лв. таксата за удостоверяване с „Апостил” на документи, издадени от български учреждения. В момента различните държавни органи събират тази такса в различен размер. Например от правосъдното министерство и областните администрации и сега взимат по 5 лв. Външно обаче иска по 15 лв. Затова първият ни дипломат сега предлага размерът да се уеднакви.

От ведомството му се пресметнали, че всички разходи около удостоверяването с „Апостил” възлизат на 77 698 лв. годишно. Разделено на 13 331 услуги за 2020 г., това прави среден разход от 5.82 лв. за една услуга. От тук се приема, че размер на таксата от 5 лв. съответства на принципа държавните такси да се определят според размера на направените за извършването им разходи.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата