Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тагарев призна за огромна дупка в армията - липсват 6000 души

Според военния министър причините са демографската криза, COVID-19 и дезинформацията

12 Ноем. 2023
bTV
Тодор Тагарев

Военният министър Тодор Тагарев официално призна, че в българската войска има огромна кадрова дупка и липсват 6000 души в иначе изцяло платената армия. Това означава, че поне 1/5 от нея е цифри, зад които липсват хора. За тези свободни места на практика липсват каквито и да е кандидати.

Причините за това са деографската криза, пандемията от COVID-19 и дезинформацията, заяви министърът на отбраната в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви. 

„COVID-19 оказа сериозно влияние върху поемането на такъв тип тежки задължения, а специално за разликата между 2022 и 2023 г. факторът беше дезинформационната кампания срещу нас, кабинета и хората, които носят униформа – „не отивайте там, защото ще ви пратят в Украйна да воювате“. Тази кампания все още не е приключила и в нея участваха парламентарно представени политически сили. Те самите носят отговорност, че армията не е окомплектована както трябва“, каза Тагарев.

Армията оправда сериозния си и многохиляден кадрови проблем с демография и високи заплати.

Само преди дни военният министър обяви, че кадровата криза се разраства и към желаещите за офицерската професия. Тази година срещу нас беше проведена много мощна дезинформационна кампания. Какъв беше ефектът? В сравнение с 2022 г. тази година имаме с 35% по-малко кандидати за НВУ и реално имаме 45% по-малко курсанти в първи курс. Местата, които се попълниха са 22%. Това е много пряк ефект на дезинформационните кампании срещу националната сигурност и срещу отбраната в частност. Тези кампании се водят и от сили вътре в нашето общество. Така че искаме, или не искаме, няма как да не обръщаме внимание на този проблем“, заяви министърът на отбраната.

Президентът Румен Радев и военният министър Тодор Тагарев се притесниха от сериозните кадрови проблеми в армията. Това се разбира от съобщение за разговори между тях.

В неделя Тагарев обяви, че предстои договорът за бронираната техника "Страйкър" да бъде подписан и ратифициран. „Ако всичко мине успешно и навреме първото плащане ще бъде през тази година, а последното през 2027 г. 2028 г. до средата трябва да получим всички машини. Машините трябва да дойдат от средата на 2025 до средата на 2028 г. Те няма да идват готови, а ще се асимилират тук. Ще се извършват допълнителни работи, свързани с някои външни устройства, брони. Ще изградим капацитет за ремонтиране на такъв тип машини“, обясни военният министър. 

По думите му за първи път от 35 години имаме сериозна инвестиция в сухопътните войски. Според проекта армията ни ще придобие 198 бойни и спомагателни машини. От тях 183 са от вида "Страйкър".

„Толкова са машините, за да можем да направим три батальонни групи от състава на механизирана бригада и осигуряването за нея. Машините на база „Страйкър“ са 6 типа – разузнавателни, командни, медицинска евакуация, ядрена, химическа и биологична защита и инженерни машини плюс основните бойни машини. Освен това имаме няколко типа спомагателни машини, които ще дойдат с всички комуникации, системи за бойно управление, сензори и средства за въздействие. Включени са всички артилерийски боеприпаси и управляемо ракетно въоръжение“, допълни Тодор Тагарев.

По-трудната задача е да намерим подходящите хора, да ги обучим и задържим. Разчитам, че още до края на 2027 г. ще имаме не по-малко от един батальон готов за действие с тези машини, а до края на 2028 г. и всички три батальона, каза още той. 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?