Quantcast

Медия без
политическа реклама

Т. Йорданов: Бройте изчегъртването на ГЕРБ от 100, та до нулата

"Има такъв народ" и "Демократична България" се разбрали за смяната на главния прокурор и Висшия съдебен съвет

23 Юли 2021ОбновенаТАНЯ ПЕТКОВА
Снимка: БГНЕС

"Ако постигнем обща визия за съставяне на правителство, можете да броите "изчегъртването" на ГЕРБ като тайминг отзад напред - от 100, 99, 98 до нулата". Така председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отговори на многократно задавания му въпрос от журналисти в НС защо партията му е ревизирала позицията си и е поканила на разговори по съставянето на кабинета ДПС и БСП. Доскоро от ИТН бяха непреклонни и определяха двете формации като партии на "статуквото", включително и ГЕРБ. "Спрете да набутване ДПС, никой не може да накара някоя политическа сила да гласува за кабинет на друга", допълни изнервен Йорданов след първата среща с "Демократична България" (ДБ) от стартиралия днес кръг от разговори между партията му и останалите парламентарни сили без ГЕРБ.

"Спекулирате с ДПС демонстративно", заяви още Йорданов, като подчерта, че бъдещият кабинет в известна степен ще е "на малцинството". "За него би могъл да гласува всеки, ако вижда в политиката, която смятаме да предложим, своята посока", допусна той. Дори даде пример с ГЕРБ - никой не можел да им забрани да дадат своя вот за правителство на ИТН. 

И Йорданов, и съпредседателят на ДБ Христо Иванов, дадоха да се разбере, че това са само разговори за общи приоритети и "допирни точки" за подкрепа на евентуално управление с мандата на ИТН, а не "коалиционни договорки". На срещата, която продължи малко повече от час, не са били обсъждани имена нито на кандидат за министър-председател, нито номинации на министри.

Христо Иванов даде да се разбере, че новото правителство няма да бъде сформирано много бързо, въпреки дадените заявки. "Може и да не стане следващата седмица. Сериозна работа, особено, когато се говори за политики. Кабинет се реди с месеци", каза той, но успокои, че няма да е чак толкова дълъг период. "Тяхното шоу е. Нека минат и другите разговори", допълни Иванов, визирайки срещите на ИТН с БСП, "Изправи се. БГ. Ние идваме!" и ДПС, които ще се проведат събота и неделя.

ДОПИРНИ ТОЧКИ

На разговорите между представителите на ИТН и ДБ е било постигнато съгласие за смяната на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет, както и за закриването на специализираните съдилища.

"Проведохме конструктивен разговор. Установихме нещо, което знаехме и преди това, че основните ни посоки са едни и същи. Наясно сме, че прокуратурата в този вид не може да бъде, че трябва да се премахне специализирания съд и прокуратура, умно, разбира се. Наясно сме, че има предизвикателства пред страната, свързани с Плана за възстановяване и развитие, така че основните ни посоки са едни и същи. От тук нататък се разбрахме експертите ни да имат срещи за изчистване на детайлите, тъй като не сме експерти по всичко, коментира Тошко Йорданов. Отново декларира, че провеждат разговори, а не да "търсим коалиционна подкрепа".

Още по темата