Quantcast

Медия без
политическа реклама

Свързвани с Радев ще спасяват Трети март с инициативен комитет

В понеделник те ще се обявят за запазване на сегашния национален празник и за евенуален референдум 

03 Септ. 2023
Прессекретариат на президента

Политици, общественици, журналисти и спортисти обявяват инициатива за запазване на националния празник Трети март - Ден на освобождението на България от османско иго. Събитието ще е утре, 4 септември, от 11,30 часа в пресклуба на БТА.

По информация на "Марица" сред инициаторите ще са професор Искра Баева, спортната легенда, бивш министър и депутат Весела Лечева, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев. Те ще поискат референдум за запазване на Трети март като национален празник.

Част от тях са свързвани като близки до президента Румен Радев. Лечева беше и в служебното правителство, определено от държавния глава, а Баева беше в инициативния му комитет.

Проявата е обявена на официалния сайт на БТА, но няма посочени участници. 

Оказва се, че смяната на националния празник от 3 март на 24 май е най-значимото предложение за промяна в Конституцията. Поне такова впечатление остава от реакцията на опозицията срещу проекта за промени в основния закон, представен от ПП-ДБ вчера.

Движението беше на практика анонсирано от президента Румен Радев. "Днес казваме “не” на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност. Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена", каза Радев от връх "Свети Никола" в реч за 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

Битка с прокурорския произвол и феодализацията на местната власт  както и замяната на досегашния национален празник 3 март с 24 май - това са основните цели на проекта за конституционни промени на ПП-ДБ (пълният текст на проекта - накрая).

"Тук, пред Паметника на свободата, сме се събрали, за да заявим, че след “Епопеята на забравените” няма да допуснем онези, които винаги липсват тук, на върха, да ни натрапят “Епопея на зачеркнатите”. Да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят през годините как да изхвърлят Вазов от учебниците. Днес казваме стига!", каза още  тогава президентът.

Замяната на досегашния национален празник 3 март с 24 май е сред основните цели на проекта за конституционни промени на ПП-ДБ.  Според тях тази дата може да обедини всички българи. Пълното наименование на празника се предвижда да бъде ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата.

Още по темата