Медия без
политическа реклама

Съветът на Европа към България: Ограничете влиянието на Гешев

03 Дек. 2021
Булфото
Иван Гешев

За спешни мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор във Висшия съдебен съвет и за възможност той да бъде ефективно разследван отново призовава Съветът на Европа. Комитетът на министрите на Съвета на Европа за пореден път разгледа как страната ни изпълнява решението по делото "Колеви срещу България". То засяга системния проблем с липсата на независимост на наказателните разследвания, свързани с главния прокурор.

Комитетът отново призовава българските власти да приемат законодателни или, ако е необходимо, конституционни изменения, така че да се гарантира независимостта на ръководещия разследването спрямо главния прокурор, и на тези, които участват като разследващи.

Освен това властите бяха призовани спешно да приемат мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор върху новия Висш съдебен съвет и неговата прокурорска колегия, които ще
бъдат избрани през 2022 г., за да се позволи въвеждането на ефективна процедура за временно отстраняване от длъжност по отношение на главния прокурор и да се намали смразяващият ефект, който влиянието му може да има върху лицата, натоварени с разследването на главния прокурор.

Мандатът на този съдебен съвет изтича през октомври догодина. Твърде вероятно е обаче той да бъде предсрочно разпуснат с промяна в Закона за съдебната власт. В момента главният прокурор Иван Гешев има подкрепата на мнозинството не само в Прокурорската колегия на съвет, но и в Пленума му. С процедурни хватки например кадровиците изобщо отказаха да разгледат по същество предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняването на Гешев. Наскоро пък спецпрокуратурата отказа да разследва Гешев за злоупотреба с данни, събрани със СРС.

Специализираната прокуратура е постановила отказ да бъде образувано досъдебно производство по сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев. Това каза пред "Сега" говорителят на спецобвинението Христо Кръстев.

Обичайно, препоръките на Съвета на Европа не трогват българските власти. Политическите формации, които преговарят за правителство в момента обаче са категорични, че ще работят за свалянето на Гешев от поста, както и за ефективна реформа в прокуратурата. 

Освен това Гешев е и залог за това дали България ще получи милиардите от Плана за възстановяване. В плана, който ЕК вече разглежда, са набелязани мерки за повишаване на отчетността на главния прокурор и възможност той да може да бъде разследван ефективно. Лансираните реформи не са обвързани с конкретни срокове в плана, изпратен от служебното правителство в Брюксел на 15 октомври. При разглеждането на плана върховенството на закона ще е ключово.

Още преди края на мандата на главния прокурор Иван Гешев България трябва да е реформирала тази фигура, ако иска да получи 13-те милиарда лева безвъзмездни средства по Плана за възстановяване.

 

Още по темата