Медия без
политическа реклама

Съветник на президента: Между Борисов и Радев има поносимост

Единственият шанс за редовно правителство е с програмен кабинет с неизявени политически лица, смята проф. Александър Маринов

13 Дек. 2022
Съвпадащите теми между Радев и Борисов не означават съюз между двамата, казва проф. Маринов
БГНЕС архив
Съвпадащите теми между Радев и Борисов не означават съюз между двамата, казва проф. Маринов

Между президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов има поносимост. Това посочи пред БНТ проф. Александър Маринов, председател на стратегическия съвет към президента и съветник на служебния премиер Гълъб Донев в отговор на въпрос дали общият враг между тях - ПП - ги е превърнал в някакъв вид съюзници. 

"Сърби ме да се пошегувам, че се срещат дегизирани в Борисовата градина през ден, както твърдят Петков и Василев. Няма студен мир. Има една поносимост", заяви Маринов. Пряката причина за тази поносимост според него е, че ГЕРБ са променили враждебността и арогантно си отношение към президента, а "когато един опонент не те напада грубо, ти също не му отвръщаш решително". "Принципните различия между президента и въобще служебния кабинет с модела на управление си остават. Те не са забравени. Има и още една причина - ГЕРБ от 1.5 година не са във властта и е логично тези, които са във властта, да носят по-голяма отговорност", посочи проф. Маринов. 

По думите му не е непременно нужно да има някаква сделка между Борисов и Радев. "Ако сега Бойко Борисов се обади и каже, че навън е тъмно, защото слънцето е залязло, няма да му възразя. Има факти от действителността, които не могат да се оспорват и понякога съвпадащите констатации не бива да се тълкуват като съглашателство и съюз. И не са", заяви той. 

Маринов коментира и шансовете за подкрепа на кабинета "Габровски", които според него са минимални. По думите му за предложените министри в проектокабинета на проф. Николай Габровски могат да се кажат и добри, и лоши неща, а единственият шанс да се излъчи редовно правителство е с програмен кабинет, включващ неизявени политически лица". 

"Това е правителство, което е по неизбежност с кратък хоризонт, което трябва да свърши определени неща. Няма условия такъв тип правителство в тази политическа ситуация и при тези трудни условия да изкара дълго време. Това не е реалистично. Математически може да мине само с трик с кворума - ако приемем заявленията на другите партии за чиста монета. Но дори да мине, това правителство ще бъде на ръба на оцеляването. Аз не виждам в днешния парламент единна воля и отговорност, която да отиде отвъд сметките за предстоящи предсрочни избори", заяви още проф. Александър Маринов.

Според съветника на служебния премиер всички мандати са с малък шанс, като шансовете за излъчване на редовно правителство намаляват прогресивно от първия към третия. "Ако се случи най-вероятното утре, изборите са почти сигурни", коментира той, окачествявайки като екстравагантна идеята същият кабинет да успее с мандат на БСП, "Демократична България" или "Български възход".

 

Бъдеще

"Не съм от почитателите на ГЕРБ, но в дадения случай разсъждавам обективно - ГЕРБ изиграха този епизод умело политически. Тяхното послание към избирателите е към по-широката периферия от избиратели. Изведнъж няма да могат да излязат от изолацията, но това е стъпка", коментира той.

Проф. Маринов заяви, че не споделя тезите, че проф. Габровски си е направил морално и политическо харакири, съгласявайки се да бъде номиниран за премиер от ГЕРБ. "В очите на някои, които патологично не могат да понасят ГЕРБ, това е така. Но проф. Габровски даде важен урок - ако смятаме, че в бъдеще тези партийни неутрални, авторитетни хора ще са ключова роля към съставянето на работещи правителства, тези хора трябва да получат някакъв пример. Проф. Габровски се осмели, той си дава сметка какво може да последва за него. В края на краищата такова нещо трябва да се случи с нечий мандат. Аз не виждам в България партия, която да е цялата в бяло", заяви той. По думите му всеки сериозен професионалист, който иска да се занимава с политика, има свое минало. "Ако вземем абсолютно неизвестни хора, има риск да попаднем на нещо, което преживяхме последните месеци", заяви той.

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата