Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съратник на Пеевски по закона Магнитски напуска Бюрото за СРС

Досега Илко Желязков беше в отпуск, а сега вече той е подал молба и за освобождаване, което може да направи само действащ парламент

14 Юни 2021
Бюро за контрол на СРС

Санкционираният от САЩ по закона "Магнитски" зам.-председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков напуска поста си, съобщава Би Ти Ви.  Той се водеше в отпуск до петък включително, а в понеделник вече се оказа, че е депозирал молба за напускане. Той е направил това до Народното събрание, което го назначава по закон, независимо, че в момента няма действащ парламент.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи и на 64 свързани с тях компании за тяхната значителна роля в корупцията в България.

На 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, както и на Желязков, с твърдения за тяхна значителна роля в корупцията в България.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и имената на петима българи със забрана за влизане в страната. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и отново Илко Желязков.

В американските документи се твърдеше, че Пеевски е участвал в корупционни действия именно чрез своето подставено лице - Илко Димитров Желязков, бивш зам.-председател в Държавната агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). През 2018 г. той е назначен за зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

"Сега" припомня:

Илко Желязков нашумя, след като в края на 2018 г. бе предложен лично от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за зам.- председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Той е работил за бившата ДС и за МВР, както и в енергетиката. Бил е щатен служител на Второ главно управление на ДС, после работи в приемниците на това управление  - Националната служба "Сигурност" (НСС) и Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС). През 2007 г. Желязков се появява като шеф на дирекция "Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка" в държавния резерв. Това е времето на управлението на тройната коалиция, в която влиза и ДПС. По същото време  държавният резерв е в ресора на тогавашния зам.-министър по бедствията и авариите Делян Пеевски. Още в началото на първия премиерски мандат на Бойко Борисов през 2009 г. Желязков  става шеф на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2". Два пъти е и в Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ). После кариерата му е свързана отново със службите.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?