Медия без
политическа реклама

Съдът: Заканите срещу Борисов и Ива Митева са празни приказки

Споразумението между прокуратурата и Любомир Яков не бе одобрено от съда, защото няма престъпление

БГНЕС
Сега е в ръцете на прокуратурата да реши дали да внесе обвинителен акт срещу Яков. Към момента той е в ареста.

Софийският районен съд отказа да одобри споразумението между Любомир Яков и прокуратурата по делото за заканите с убийство срещу бившата председателка на парламента Ива Митева (ИТН) и лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Съдия Николай Урумов приема, че деянието на Яков не е престъпление, макар и той самият да се е признал за виновен за закана с убийство и се е съгласил да лежи 6 месеца в затвора. За да е извършено това престъпление адресатът трябва лично да възприеме заканата или бъде уведомен за нея. В случая заканите са осъществени по мейла на 24 октомври м. г. Заканите не са отправени лично до лицата, за които се отнасят, а са изпратени на имейлите на министерството на правосъдието. Ива Митева е била уведомена за заканите за убийство на 26 октомври, а Борисов ден по-рано.

Заканата с убийство трябва да предизвика основателен страх от осъществяването й в съзнанието на жертвата на престъплението. Наред с това извършителят трябва да съзнава, че отправя такава закана и да има субективна представа, че е възможно да осъществи посегателството. В случая Борисов свидетелства, че не се е притеснил за живота си, тъй като имал охрана. Бившият премиер казва още, че му е станало неприятно и се възмутил, защото деянието пречело на предизборната му кампания. Борисов сам е обяснил, че не е променил степента на своята охрана, нито по делото са събрани доказателства, че е променил обичайния си начин на живот.

Положението при Ива Митева е абсолютно идентично, пише още съдия Урумов. Тя е възмутена от действията на Яков, но не е взела мерки за охраната си и се движи без охрана, тъй като сама се е отказала от нея. Не е използвала и специализирания транспорт, на който има право. 

Съдът обяснява още, че има доказателства по делото, че детството на обвиняемия било изключително тежко, тъй като е израснал без баща и е отгледан от майка си, която починала през 2019 г. "Имал е изключително проблемно детство, не успял да се адаптира в училище, бил системно малтретиран от съучениците си, поради което се наложило да смени 14 училища. Лицето е хоспитализирано в психиатричното отделение на сливенската болница неколкократно. Налице са данни за няколко негови опита за самоубийство по различни поводи и висока степен на емоционална нестабилност. При освидетелстването си от психиатрите самият пациент е обяснил поведението си с желание да привлича внимание, поради което е направил опит за самоубийство, обаждал се по телефона и подавал сигнали за бомби в училище, извършвал и други публични закани", пише в съдебното определение.

По делото се цитира и психиатрична експертиза и в крайна сметка съдът стига до извода, че "деянието е извършено с цел привличане на внимание и е част от обичайното поведение на лицето през годините".

Освен това Яков въобще няма физическата възможност да осъществи отправените закани, тъй като нито има оръжие, води уличен начин на живот, намира се в крайно затруднено финансово положение и няма никакъв достъп до лицата, срещу които е отправил закани, защото живее в Стара Загора. "Не може да не се отчете и обстоятелство, че лицата, срещу които са били насочени закани са едни от най-охраняваните и защитени лица в страната, заради публичните постове, които заемат в обществото. Заради всички тези съображения съдебният състав намира, че тези закани могат да бъдат окачествени като "празни приказки", с цел привличане на обществено внимание, тъй като по делото няма никакви данни за каквато и да било опасност от осъществяването на "заканите". Иначе казано, този съдебен състав намира, че изпращането на тези имейли е плод на стремежа на лицето да привлича внимание и същото не представлява израз на негово сериозно намерение", пише съдия Урумов.

Негов аргумент е, че това е второто деяние на Яков спрямо Ива Митева, т.е. изводите на психиатрите за него са верни. (За първата си закана към Митева той беше осъден на 3 години пробация и на 2 години по 200 часа безвъзмезден труд, след като се споразумя с прокуратурата.)

"Ето защо крайният извод на съда е, че деянието не е престъпно и за него не може да бъде одобрено споразумение, с което обвиняемият се признава за виновен", заключва Урумов.

годишният Любомир Яков, който заплаши с убийство председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева, е осъден на 3 години пробация. Това съобщи Софийската районна прокуратура.  Две години той трябва да полага и по 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

 

Още по темата