facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът остави в ареста Красимир Живков и Атанас Бобоков

Листчета с надпис "Спешно" и тържества с екоинспекцията в Плевен убедиха магистратите да определят задържане на петима по "Боклукгейт"
Обновена
6 902
 БГНЕС архив
Красимир Живков

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков, както и бизнесменът Атанас Бобоков остават в ареста. Това определи Ангелина Гергинска от специализирания съд. Тя уважи искането на спецпрокуратурата най-тежката мярка за неотклонение да бъде наложена и на Габриел Савов и Николай Миховски. Съдията прати в ареста и Айгюн Еминов, за когото обвинението искаше само домашен арест. Под наблюдение вкъщи остава само Васил Богданов.

Всички те са обвинени по т.нар. дело "Боклукгейт". Прокуратурата твърди, че те са част от организирана престъпна група, създадена с користна цел. Богданов е обвинен и за данъчни престъпления. Еминов има и обвинение за нарушения при управлението за опасни отпадъци. Прокуратурата твърди, че има доказателства за фиктивни търговски дружества, контролирани от Бобокови и други обвиняеми лица. Обвинението казва, че те никога не са имали капацитета да осъществят необходимите по закон действия, за които са били издадени нотификации за вноса на отпадъци.

Габриел Савов е ръководил РИОСВ-Плевен, когато гръмна скандалът с открития в града тонове опасен боклук от Италия. Той беше намерен на площадката на фирма "Феникс", чийто собственик по документи е Еминов. Фирмата обаче му е прехвърлена от Николай Миховски, бизнесмен с бизнес в рециклирането на отпадъците, разказва БНР.

Мотивите на спецсъда

Съдът прие, че на този етап от разследването има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че задържаните са извършили соченото престъпление. Освен това има опасност да извършат ново, ако останат на свобода. Според съда общественият имидж на обвиняемите може да повлияя върху събирането на доказателствата. Съдията даде пример как един от свидетелите на прокуратурата е дал показания едва когато е разбрал, че Живков е арестуван.

Съдията обясни, че няма да изброява изчерпателно доказателствата. А ще посочи само минимума, който обосновава подозрението, че обвинените са автори на престъплението. Според нея има групи свидетели, които разказват за връзките между участниците в групата. Тя цитира оперативна информация за установения отпадък на площадката на фирма "Феникс". Други свидетели пък разказали за близките отношения на Бобокови с Миховски и Савов.

Сред доказателствата има и листчета с надпис "Спешно" (от съдебното определение не стана ясно кой ги е писал и какво е било спешно). Има и свидетел за връзката между боклука и фирмата на Бобокови "Монбат".

Съдът спомена и тържества, организирани от Миховски, на които присъствали служители от РИОСВ и шефът на екоинспекцията в Плевен Савов.

А Миховски и Бобоков, Савов и Живков, Савов и Миховски общували често, сочат разпечатките от телефоните им.

Конкретно за Живков съдът посочи показанията на бивш служител на РИОСВ-Шумен, дошли по имейла на прокуратурата, как зам.-министърът му е оказвал натиск и как е бил уволнен, след като не е извършил две проверки. Срещу Живков са и обясненията на обвиняемите Еминов и Богданов.

Като доказателства срещу Савов съдът изброи показания на свидетели, включително служители от РИОСВ-Плевен за близките му отношения с Миховски. Както и личното отношение на Савов към фирма "Феникс".

Бобоков остава в ареста заради свидетелски показания, че е водил разговор за шлака. Както и заради други показания за свързани дружества в България и чужбина, контролирани от него. Друг свидетел пък разказвал за връзката между Бобоков и Миховски.

За Миховски съдът посочи показания на защитен свидетел, че се занимава с отпадъци и връзката на фирмите му с "Монбат". Съдът цитира и лисчета "Спешно". Както и данни за наличието на боклук на Бобокови на площадката на "Феникс" по разпореждане на Миховски. Бяха цитирани и тържества, организирани от Миховски, на които присъствали служители от РИОСВ.

Заседанието започна в 17.40 в неделя и продължи около 5 часа. Съдия Ангелина Гергинска се произнесе в 1.15 ч след полунощ. Определението й може да се обжалва на още една инстанция.

Зам.-министърът: Не познавам тези хора

“С ръка на сърцето искам да кажа, че съм работил за опазването на здравето на хората и околната среда. Не познавам тези хора. Пламен Бобоков съм го виждал преди 5 г. в една делегация в Узбекистан. А с Атанас Бобоков съм се срещал два пъти и веднъж съм говорил по телефона. Днес научих, че внасял опасни отпадъци от чужбина. Искам да знам - членовете на групата дали ме познават, дали са контактували с мен. Нека да отговорят на тези въпроси”. Това обяви зам.-министър Живков, преди съдът да се оттегли на съвещание. 

 

Адвокат Силвия Найденова, която защитава Живков, подчерта пред съда, че прокуратурата е в дълбока грешка. Според нея свидетелите говорят за друг заместник-министър - Николай Кънчев. Точно той е подписвал приложените по делото нотифакиции, разрешения и другите документи, свързани с преработка на отпадъците, подчерта адвокатът. Адвокатът посочи още, че обвиненията са изключително неясни. По думите й свидетелят Теофан Димитров, който е работил в РИОСВ-Шумен, е недоволен от това, че зам.министърът му е възлагал проверки.

Живков е с този ресор едва от март, подчерта още защитата. И допълни, че Живков трябва да бъде освободен без никаква мярка за неотклонение.

Прокуратурата: Групата е действала неясно колко дълго, но поне от 5 години

Пред съда се явиха трима прокурори - Данаил Шостак, Генка Брезашка и Людмила Дончева. За Живков прокуратурата пледира, че ако е на свобода, може да унищожи доказателства, или да повлияе върху свидетели. Пред съда беше цитиран имейл до прокуратурата от свидетеля Теофан Димитров, когото Живков натискал във връзка със съхранението и преработката на отпадъците. А ако отказвал да изпълнява разпорежданията му, го заплашвал и тормозел психически с проверки.

Прокуратурата подчерта още, че Живков е покровителствал определени търговски дружества. Бизнесменът Атанас Бобоков е в изключително близки отношения с Живков. Издаването на всички документи за оползотворяването на опасния отпадък са ставили с благословията на Бобоков, твърди още обвинението. А също и че Живков е назначавал хора само със съгласието и одобрението на Бобоков.

Прокуратурата твърди, че престъпната група е действала поне от 5 години и е генерирала големи парични суми. Размерът им обаче не бе обявен. 

Обвинението акцентира и върху екологичните последици от престъпленията, които засягат правата на неограничен кръг граждани. Зам.министърът бил автор и на други престъпления, за които тепърва щели да се събират доказателства.

Защитени свидетели и агенти от ДАНС

Прокуратурата има двама защитени свидетели по делото "Боклукгейт", стана ясно още в съдебната зала. Разбра се и, че обясненията на обвиняемите Богданов и Еминов се ползват в защита на обвинителната теза. Друг основен прокурорски свидетел е бивш служител на РИОСВ-Шумен. Показания са дали и служители на ДАНС.

До момента към наказателна отговорност след акцията за боклука в четвъртък са привлечени 10 души. Обвинение има и вторият брат Бобоков - Пламен. За него прокуратурата определи гаранция от 1 млн. лв. и така си спести публично разглеждане на искане за мярка за неотклонение. За Атанас Бобоков прокуратурата каза, че има доказателства, които формират обосновано предположение, че е участвал в престъпна група с користна цел. Тази теза бе подкрепена с обясненията на обвиняемите Богданов и Еминов, с показания на петима свидетели и един защитен свидетел. От обясненията на Богданов се установява тясната връзка на Бобоков и Живков, както и с останалите от групата, посочи обвинението.

Целта на групата е била насочена към генериране на огромни печалби от незаконния внос на опасни отпадъци, а и други отпадъци, за което в момента се разследва. Има реална опасност Бобоков да се укрие, или да извърши други престъпления, пледира още прокуратурата. И се аргументира с това, че бизнесменът има сериозен финансов ресурс, което би му позволила да се укрие и в други държави.

Адвокат към прокурорите: Насочете енергия към обвиненията, а не към пресконференции

Адвокатът на Бобоков Илиан Василев посочи, че клиентът му трябва да бъде пуснат без никаква мярка. Защото се иска задържане под стража за престъпления, които прокуратурата има намерение да докаже тепърва. "Законът ви задължава да посочите кои престъпления са са сдружили да вършат тези лица. Във вашето обвинение това го няма. Никой не ви е пречил вместо да отделите толкова енергия и професионализъм в даването на пресконференции, да съобразите обвиненията със законовото изискване. Защото в момента тези хора нямат годно обвинение. Все едно някой да е обвинен в убийство, без да е посочено кого е убил", посочи адвокатът. След тези реплики съдията го помоли да приключи с "обучителната част към прокуратурата".

Василев каза още, че обвинението е толкова неясно, че е чак негодно. Адвокатът попита къде са братя Бобокови в този сюжет? С какво те са обективирали своето участие в престъпната група. "За Пламен Бобоков прокуратурата не представя абсолютно нищо. Не само за участие в престъпна група, а за каквото и да е противоправно деяние", каза Василев.

Той посочи още, че вносът на опасни отпадъци не е незаконен и "Монбат ресайклинг" има всички необходими разрешения да я осъществява. "Те са проследени във всеки милиметър от своето движение. Има предварителен, текущ и последващ контрол. Не само от България, а от всички държави, през които е преминал. Това, което е тръгнало от Италия, всички държави по трасето са контролирали", каза Василев. Според него няма твърдение за нито един кубически сантиметър отпадък, който да е незаконно внесен - нито от Хърватия, нито от Румъния, нито от Италия.

Според адвоката със споменаването на Италия "прокуратурата и ДАНС се опитват да придърпат Атанас Бобоков и фирмата му към онези камари с боклуци, с които те нямат общо".

Бобоков: Всичко се бута при италианския боклук

Бобоков каза пред съда: "Като гледах първата пресконференцията, останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, а се показва една снимка, която е взета от моя дом. Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки. това заяви пред съда и самият Атанас Бобоков  В килията даже един ат арестантите се пошегувал с него с думите: Допиши и мен.

Не мога да разбера защо по този начин трябваше да започне оплюването на бизнесмена. Всичко се бута при италианския боклук. Ние сме купили фирмата. Тя е в Северна Италия, за да можем да използваме италианския потенциал, каза още той. 

"Ние имаме фирма за милиони евро в Италия, за да използваме потенциала на италианския пазар за скрап. Продаваме го в 64 страни, имаме производства в 8 държави. Сега с това обвинение се слага кръст на един завод във Враца и на много международни проекти", каза още Атанас Бобоков, който говори около 10 минути пред съда.

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5 неудобни въпроса за проверката на прокуратурата срещу Боил Банов

11.07.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

5166 2
360 тона боклук се предполага, че са заровени край Червен бряг

03.07.2020

1281 6
Адвокати протестират срещу прокурорското пускане на доказателства

02.07.2020

4376 33

Коментари

maestrata

Колекцията на Бобокови кога ще я секвестират?

nottheone

нема още консенсус кой ще я разпродава

YMCA

Единият брат вън, за да "оперира" със сметките - преводи към някои офшорки, кеш и т. н. Може и джиросване на акции. 

Begemot
снимка на Begemot

 Aу! А га влизаха боклуците, не ревяхте! Размириса се международно , затова рев и тръшкане .

Даскал Цеко

Колекцията на Бобокови кога ще я секвестират?

В момента спешно се търси някой Андрешко с каруца, който да набута съдията-изпълнител в блатото.

 

Желязко Желев

            На всяка бала боклук трябва да виси друг боклук.И проблема ще се реши.Гешев не разполага с необходимия арсенал.А Б.Б ги предупреди ,че ако не им светне червената лампа ще светне синята.На никой ли не му прави впечатление колко бързо се запълниха новоизградени депа?

           Днес слушах Е.Манева.Въртя сука и тя обаче против забраната за внос на боклук!Китай го направи,много други страни го направиха.Ние защо?Нали пари дават да сме зелени???

Васик

Доказателството за всичко това е един имейл?

Mitnicharъ

А, и показанията на защитени свидетели! Интересно, дали ще са отново "Цеките", или ресурсът е по-голям?

Вова

Ако имаха поне малко понятие от външна търговия тия гербаджийски прокурори.....

Абе как се вкарват влакови композиции и хиляди контейнери с боклук през държавната граница с неверни документи  години наред?

 

АдМин

В страната на кривите огледала всичко е възможно

'FranceskRivalta'8

Адвокат Силвия Найденова, която защитава Живков, подчерта пред съда, че прокуратурата е в дълбока грешка. Според нея в свидетелите говорят за друг заместник-министър - Николай Кънчев. Точно той е подписвал приложените по делото нотифакиции, разрешения и другите документи, свързани с преработка на отпадъците, подчерта адвокатът.

Това е повече от смущаващо? 

mamut

Живков отговаря за този ресор откакто е министър Е.Димитров, вноса е ставал преди това и ресорен е билКънчев, това го знае цялото МОСВ, нека редакцията попита вяно ли е това. Има си съответна заповед на министъра кой зам.мин. за какъв ресор отговаря, в МОСВ зам.минстирите  са 3-ма. Кънчев е фактор в ВМРО и близък до Каракачанката, та  се клати коалицията. Затова Живков ще даде фира.

Evasion

Кра. Живко. да си джироса заместникминистерстването на Бо. Бо. Тукашният форум ще му окаже морална подкрепа и напоително ще докаже как Бо. Бо. фактически вече е зам.-министър и отговаря за боклука...

'FranceskRivalta'8

Фекалните води от Варна се отправиха към Слънчев бряг

Мръсните фекални петна в морето, които са резултат от свободно изтичане на мръсна тръба във Варненско езеро, пътуват на юг. Вчера те бяха забелязани на 20 километра от Варна около хижа Черноморец, съобщават от "24 часа".
От брега се вижда редуването на чиста с тъмнокафява вода, като на места тя загражда десетки мили в морето. Корабите, които чакат на рейд, за да влязат във варненското пристанище, се открояват като острови на хоризонта.
Рибарите с лодки, които мятат за сафрид, се оплакват, че са принудени да харчат много гориво, докато намерят чисто място в морето. Както е известно, екоминистърът Емил Димитров обвини, че кметът на Варна Иван Портних е скрил за аварията през август миналата година.

Каскетуро, събуди се! 

magina7

А да видим кой подходящ ще намерят за шеф на сектор "буклук".Ми то премиера спокойно може да го управлява.

volog2

Май Бокича си отмъщава на бизнесмените подкрепили опозицията на кметските вместо неговите говна: Божков - Манолова, Бобокови - русенския. Ма той Живков бил с ресор отпадъци от този Март, какво значение има за Гешефтурата. Поръчката е дошла. 

Bozhilko

посягат на нерушимата българо италианска боклук мафия.

geo_19

Ататас Бобоков:

 

Той добави, че произвеждат 3,5 милиона батерии, продават ги в 64  държави, имат производствени фирми в 8 държави, сега предстои в девета - в Тунис. С това обвинение се слага кръст на един завод във Враца, който е  върхът в акумулаторното производство. Слага се кръст и на всякакво международно фианансиране. Кой сега ще финансира - едният брат в затвора, другият срещу 1 млн. лева пуснат на свобода. Нищо добро не чака 1300 работници в "Монбат", каза още Бобоков. Той имал намерение да създава още 150 работни места във Враца, сега нямало да му дадат финансиране, даже и да бъде оправдан.

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/8645495

 

Спомина се поредният успешен български бизнес. Кой ли ще го вземе?

Калпазанче

Соколите чакат на гюме плячката. А тази се очертава да е тлъстичка.

Тепърва доказателства, експертизи, удължавания на срокове по НПК, докато прилапат каквото считат, че им е дължимо!

Поредно фиаско на Инструмента Му, но на кого му пука? Целта е плячката за шайката.

Влез или се регистрирай за да коментираш