facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Божков изплува и зад ареста на зам.-министъра и Бобокови

Прокуратурата пусна загадъчен списък с известни имена и огромни суми, намерен при обиските
Обновена
25 777

10 души са обвиняеми за незаконен внос на отпадъци

Posted by вестник Сега on Saturday, May 30, 2020

При спецакцията срещу заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и други длъжностни лица, както и бизнесмените братя Бобокови, са иззети доказателства, които насочват към хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, която даде днес повече информация за разследването.

"От жилище, обитавано от обвиняемия П. Б., са намерени и иззети автобиографии (бел. ред. - думите са запазени дословно) със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления", съобщи Милева. Същият магистрат обяснил пред разследващите, че не познава никого от престъпната група и не знае защо са събирали данни за личността му.

От апартамента на друг от обвиняемите А.Б. пък била иззета "цветна снимка, на гърба на която има изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари - 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева". Прокуратурата засега не лансира версия за какво става дума.

По-късно от прокуратурата разпространиха фотокопие на гърба на въпросната снимка. Там на ръка са написани десетки имена и числа. Най-отгоре е записано "70 г.", а по-надолу няколко графи - "Зад граница" и "бандити - убити - живи". Срещу всяка от тях са маркирани единици. Имената са на известни личности от последните повече от 30 години, като ген. Любен Гоцев и Маджо.

Срещу част от изброените хора фигурират и суми от сорта на 60 млн. лв., 100 млн. лв., 300 млн. лв. До бившия съветник в ДАНС Алексей Петров пък стои "150 лв". Не е ясно колко е стар този списък, тъй като в него е например ВИС и "Васко", и дали не става дума за деноминирани левове. Освен това там присъстват хора, които са починали от естествена смърт като бизнесмена Иван Зографски и Младен Мутафчийски, и такива, които са убити като банкера Емил Кюлев.

В хода на разследването информацията ще бъде проверена и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата ще бъдат разпитани в качеството на свидетели, съобщават от прокуратурата.

До момента към наказателна отговорност след акцията за боклука в четвъртък са привлечени 10 души. На 7 от тях е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, като няма такова за нейното ръководене. Има и второ обвинение за управление на опасни отпадъци. Други трима души са задържани за данъчни престъпления. Прокуратурата ще настоява четирима да останат за постоянно в ареста, двама да бъдат под домашен арест. На единия Бобоков е определена гаранция от 1 млн. лв., а на брат му се иска постоянен арест. Прокуратурата отново не съобщи кои са всички задържани.

Наблюдаващият прокурор по делото Генка Бързашка посочи, че зам.-министърът е бил в изключително близки отношения с бизнесмените братя Бобокови и е "извършвал действия, с които е спомагал незаконна дейност на Бобокови за внос и износ на отпадъци". "Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани от братя Бобокови и контролирани от тях. Установено е, че Живков, в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното положение, е оказвал натиск и въздействие върху подчинени на него длъжностни лица. В случаите, в които не са били изпълнявани неговите разпореждания, е имало случаи дори на уволнени директори на РИОСВ.

В хода на разследването било установено още, че задържаният директор на РИОСВ-Плевен не само не е осъществявал контрол, а под негово въздействие са извършвани фиктивни проверките от подчинени, в чиито протоколи са отразявани неверни обстоятелства. "Колегите от Италия ще участват активно в разследването. Ние сме пожелали да сформираме съвместен екип с тях. В следващите 20-30 дни ще има още разследвания и можем да кажем, че към наказателна отговорност ще бъдат привлечени и други лица включително длъжностни", коментира зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев.

След въпрос от журналист Кънев съобщи също, че по наказателното производство, водено срещу обвиняемия Божков, са разпитани няколко министри, включително министър Горанов, както и зам.-министри и председатели на държавни комисии, и държавни агенции.

Васил Божков коментира подигравателно разпита на Горанов. В Туитър той написа: "VG бил на разпит в прокуратурата. Откога прокуратурата се премести в Este?" Хазартният бос явно визира комплекса, в който финансовият министър живее безплатно в луксозно жилище на бизнесмен. Комплексът е построен от фирма на братя Домусчиеви.

 

 

90

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5 неудобни въпроса за проверката на прокуратурата срещу Боил Банов

11.07.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

5025 5
Бобоков е задържан, защото е получавал новини от БТА за Либия

10.07.2020

3975 12
Радев получи рядък шанс да обедини почтените хора

10.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3958 33

Коментари

Страници

maestrata

Сега ще разберем за недовършеното изнасилване!👺

Хулиган

Накрая ще има помирителна сбирка на мафията.

С грамадна торта.

От коята ще излезе човека с шмайзера.

И работата ще заспи.

Под зоркия поглед на бдителната невинна прокуратура...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-na-prokurora/

Таралежът Серафим

Милият Борисов!

Пак не е знаел какви мръсотии се вършат около него.

mick

Много арести, много превземания на бизнеси. Явно някой правилен бизнесмен умира от глад, т.е. има нужда от пари, много пари.

 

Язък айде и Монбат и Приста и тях ще ги окрадат. То май няма да остане читав бизнес в тая държава..

Balamurnik

Ами 700 хиляди дарени тук, 500 хиляди дарени там... Корпулентен, корпулентен, ама  колко да е корпулентен 😁 А и, както се твърди, има да участва в предизборна кампания :-)

Как не разбраха назначените милионери, че си имат работа с паяк черна вдовица...

dream team
снимка на dream team

Я Барни да внесе спешно допълнения към НК, щото не останаха членове, по които Божков да не е обвинен.

'FranceskRivalta'8

А за откраднатия ритон на стойност 600 000$ пак нито дума?

 

доц. БОНА, ПОКАЖИ РИТОНА!

Epikur

 

 

  Странна личност е този зам-министър. Вчера Томислав Дончев пет пъти каза, че не знае кой го е назначил, от коя партия е..? Това е още по-странно, но както и да е. Оказа се, че този е роднина на Тодор Живков, бил е кмет на Правец, после Боко в първия си мандат го прави областен на София. Точно като областен се прочува с корупция, прави си палат с фонтани,с часовникова кула с три часовника  и меден купол строен от чужди майстори, като под негово ръководство се въвежда практика за заобикаляне на Закона за обществените поръчки. По този начин се сдобива с 10 имота в София,Правец, Поморие-все докато заема публични постове. А Т. Дончев нищо не знае..!?  Няма как в държавата да  има закон и морал, когато главатаря е бивш бандит.  Всички около него естествено ще възприемат неговия стил и морал.То и в Библията е написано-когато началникът обича да слуша лъжливи думи, всичките около него стават нечестиви....

Evasion

Томето е философ, стратег, мислител... Той е за малко и от скоро във властта, та затова му е позволено да не познава тоя или оня ценен комунистогерберски кадър/ мошеник...

Минувача
снимка на Минувача

Атаките са предимно към бизнесмени с леви убеждения. Такива, които по цял ден мислят за добруването на народа. 

paragraph39

/:/ Прокуратурата отново не съобщи кои са всички задържани...

.........................................................................................................................

Според мен, Дискриминация/или Привилегия/ е- и двете ЗАБРАНЕНИ от Конституцията и Закона!- ако Прокуратурата съобщава публично имената само на част от Обиняемите!

Прокуратурата или трябва да съобщава имената на всички, или на никой от Обвиняемите/Заподозрените/! ТЧК

nobody2

Бобокови са индустриалци.

Посягането на индустриалния бизнес очевидно е новия мутренско-банкянски специалитет.

Предводител на ...

Бобокови са индустриалци

Бобокови са иманяри.

paragraph39

nobody2,

/:/ Бобокови са индустриалци...

.........................................................................................................................

ЪХЪ?!

Заделяли и спестявали са с години от парите за "социалистически" закуски- и на 11 ноември 1989 г. спестените пари са ги вложили/"инвестирали"- в Приватизацията-Примъктизацията/ тези пари в Индустрията на вече НЕнародната, след 1989 г., Република България!

Спестовници и Късметлии/ в Приватизацията-Примъктизацията/, де! И така, при Демокрацията и Частния/НЕ честен!/ Капитализъм, те станали видни, чисти, честни, частни български "индустриалци"- гордост за цялата българска Нация!

НЪЛ ТЪЙ?!

nottheone

***

nebenebe

Бележчицата е интересна.

Васик

А кой е на снимката на обратната страна на парите? Лайза Минели или Ален Делон?

Johnny2965

Студено. 

Предводител на ...

290 млн. оборот за 2019 год. за иманярство ли са?

Някои помним малко повече от кокошка.

nottheone

***

kanto12

А, И САШО ДОНЧЕВ , И ГЕРГОВ....СТИГА БЕ, ТЕ ПЪК ЗА КАКВО ДЪЛЖАТ ПАРИ....

ИЗНЕНАДА....

Желязко Желев

            В плевенско се съхраняваха досиета в чували.Пак там беше центъра по източване на банки.Очевидно става въпрос за  левове преди 2000г.Веска Меджидиева изчезна в ЮАР преди 2000г.

            Май се разчиства яко терена.Персона нон грата в САЩ -Р.Петков дали ще изгърми?Май да!Б.Б да не се кани да се пенсионира?

maestrata

Картина маслом!

YMCA

Това са суми СЛЕД деноминацията. Иначе са смешно малки суми, за да бъдат в един списък с милиони щатски долари. Периодът е 1997-2000 г., защото няма суми в евро. 

маргаритка2

И Павлов е сменен от Дарина.

ДpaгaнOxpидcки

"От жилище, обитавано от обвиняемия А. Б., са намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления", съобщи Милева.

Вероятно са намерени биографии, не автобиографии. 

Epikur

 

  Аз помислих същото, обаче го отхвърлих, защото не следва да допускаме чак такава тъпота в нашите журналисти. То, че повечето са неграмотни е ясно за всеки който следи медиите у нас. Освен това са мисирки,  което пък е откритие на Боко. Но да не правят разлика между биография и автобиография..?? Само не ми е ясно как така автобиографиите(които сега наричат CV), са излезли от институциите и попаднали в бандитите ?

маргаритка2

Автобиографии за постъпване на работа в мафията. Си-вита и мотивационни писма, първи вноски.

Василиса Прекрасна

То май не е точно мафия.

Повече прилича на дълбока държава

ДpaгaнOxpидcки

№№ 24 и 26 - вижте ме на № 8368 в Прѣжде ѹ҆бѡ словѣɴе ɴе и҅мѣ́хѫ кɴигъ, и рахатомъ Бѣхѫ. 

😉

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш