Медия без
политическа реклама

Съдът нареди раследването за загиналия пилот на МиГ-29 да продължи

За магистратите не са ясни мотивите на прокуратурата за прекратяване на делото

24 Ноем. 2023
 Валентин Терзиев
БГНЕС МО
Валентин Терзиев

Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с което разследването за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев беше прекратено, съобщава "Лекс". Той загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение. Изтребителят му МиГ-29 се разби в морето, след като порази пусната мишена, която обаче се оказа, че е била прекалено ниско.

Обвинения за смъртта на Терзиев бяха повдигнати от прокуратурата на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на пилотите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – зам.-началник на Щаба на ВВС по операциите, припомня изданието.

Първоначално разследването на военната полиция показа, че усложнените условия, включително нощното пилотиране с ориентиране само по приборите на таблото, е довело до зрителна илюзия у пилота, че мишената за поразяване е над него и той лети хоризонтално. В действителност е бил в сравнително плоско пикиране и стрелбата по мишената е извършена на фона на морето. В доклада на военната полиция се казваше още, че съпътстваща причина за трагедията е и неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, от продължаване на насочването за сближение и атака, при положение че скоростта на падане на мишената се е увеличила. „Това неминуемо води до повишаване динамиката на сближение и възможен дефицит от височина и време за безопасно излизане от атака“, се обясняваше в доклада.

След това от прокуратурата обясниха, че полк. Орлов не е трябвало да позволява на пилота да стреля по мишената, тъй като е трябвало да предвиди, че няма да има време да излезе от атаката. Според експертите минималната височина, до която пилотът може да сниши, за да порази падаща мишена и след това да има време да излезе безопасно от атаката, е 4000 м. Валентин Терзиев обаче е получавал указания да слезе и на 2000 м, а в крайна сметка е изстрелял ракета, когато е бил само на 1433 м от морската повърхност, след което се е разбил.

Преди два месеца обаче от отчета на военния министър Тодор Тагарев стана ясно, че прокуратурата е прекратила разследването и е снела обвиненията срещу двамата военни.

Основната версия за падналия в Черно море български МиГ-29 е среща на самолета с водната повърхност, вследствие на загуба на пространствената ориентация от пилота.

В постановлението на прокуратурата се казваше, че пилотът не е контролирал параметрите на полета, защото е бил концентриран в мишената. Заради положението на самолета – дясното полукрило е било почти вертикално към земята, маневрата за излизане от атака буквално е забила самолета в морето. Освен това се твърдеше, че във всеки един момент до 924 м пилотът е можел да избегне удара с морската повърхност.

Така Военно-окръжната прокуратура заключи, че Орлов и Луканов не са извършили престъпленията, за които бяха обвинени, след което разследването беше прекратено.

Семейството на загиналия пилот обаче е обжалвало постановлението за прекратяване и през октомври то е било отменено от състав на Военния съд в Сливен с докладчик полк. Воля Кънев. Определението също не е публикувано, но пък е протестирано от прокуратурата пред Военно-апелативния съд, който е върнал делото в Сливен, заради пропуски при администрирането му. От определението на въззивната инстанция става ясно, че според съда в Сливен разследването трябва да продължи.

Прокуратурата пък не е съгласна с извода на първоинстанционния съд, че „в конкретния случай следва да се обсъди въпросът дали смъртта на м-р Терзиев не се дължи на обикновена непредпазливост, тъй като извършването на занятие или друга правно-аргументирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, при която настъпи съставомерен резултат съставлява престъпление по НК“.

Държавното обвинение настоява, че смъртта на Терзиев е настъпила при изпълнение на служебно поставена му задача в качеството му на пилот с нужната подготовка при определени нормативни правила и затова иска военно-апелативният съд да отмени определението на първата инстанция.

Трагедията с падналия МиГ 29 и със смъртта на пилота Валентин Терзиев не е заради човешка грешка, а заради загуба на пространствена ориентация от негова страна. Това обявиха висшите военни пред съпругата на Терзиев Димитрина Попова.

За да отмени постановлението за прекратяване, съдът в Сливен е приел още, че от него не става ясно дали делото е прекратено, защото деянията не са извършени или защото не представляват престъпления. Според съда разследващите е трябвало да назначат и допълнителна експертиза за определяне на минималната височина, на която пилотът е можел да изпълни упражнението. В тази връзка пък от държавното обвинение посочват, че действащите към 2021 г. правила установяват, че при упражнение на стрелба при парашутна мишена, минималната височина, която се разрешава от ръководителя на стрелбите е 2000 метра.

Военно-апелативният съд още не се е произнесъл окончателно за съдбата на разследването, а е върнал делото на съда в Сливен заради пропуски в администрирането при уведомяването на страните.

 

"СЕГА" припомня:

Изтребител МиГ-29  на българските Военновъздушни сили изчезна от радарите, след като падна в Черно море при натовско тактическо учение на ПВО и ВВС  „Шабла 2021“ в 0.40 ч. на 9 юни. Само минути по-рано два самолета с екипажи от военно формирование 28000-Граф Игнатиево излитат от поделението за изпълнение на упражнения. Единият е самолет МиГ-29УБ, който трябва да спусне светеща парашутна мишена СПМ-100. Вторият - самолет МиГ-29А с регистрационен знак 39, излита за стрелба по мишената. Именно това е и падналият самолет.

Още на следващия ден пилотът на самолета майор Валентин Терзиев, бе обявен за загинал. 

Седмици по-късно се появи доклад от приключилото разследване на служба „Военна полиция“ на авиоинцидента, който ясно прозираше опит отговорността да бъде прехвърлена изцяло на загиналия пилот. Това се съдържаше както в твърдението, че става дума на загуба на пространствената ориентация, така и че имало "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака". За да не изглеждат нещата много-много в прав текст, то все пак бе замазано и как са били разгледани и още две версии. Първата от тях е отказ на авиационната техника в полет, а втората - разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки вследствие разрива на ракетата. И двете обаче са отхвърлени като малко вероятни. 

Веднага след това проверяващите обясняват трагедията с оптическа илюзия, наречена „очарование“. Тя възниквала, когато пилотът концентрира цялото свое внимание само върху един обект или прибор и това било особено характерно при атака, когато вниманието се фиксира само върху целта. Проверяващите се позовават на доклад за проведени разследвания за катастрофи със самолети от ВВС на САЩ. Според него само за периода 1993 - 2000 г. по причини възникване на илюзии в полет загиват 19 пилоти на американски изтребители. 
Все пак сред съпътстващите причини бе посочена "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите"

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Валентин Терзиев, МиГ-29

Още по темата