Quantcast
Висшите военни пред съпругата на загиналия пилот: Не е човешка грешка | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Висшите военни пред съпругата на загиналия пилот: Не е човешка грешка

Допуска се търсене на отговорност и на ръководителите на полета, но трябвало да се чака прокуратурата
2 805
 Илияна Кирилова
Военният министър и съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев

Трагедията с падналия МиГ 29 и със смъртта на пилота Валентин Терзиев не е заради човешка грешка, а заради загуба на пространствена ориентация от негова страна. Това обявиха висшите военни пред съпругата на Терзиев Димитрина Попова. Тя присъства на повече от двучасов брифинг, на който се събраха военният министър Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров. 

Основната версия за падналия в Черно море български МиГ-29 е среща на самолета с водната повърхност, вследствие именно на загуба на пространствената ориентация от пилота. Това бе записано в доклада от приключилото преди месец разследване на служба „Военна полиция“ по авиоинцидента на 9 юни 2021 г., станал по време на тактически учения на ПВО и ВВС - „Шабла 2021“.

Именно това твърди военният министър, че е показала и черната кутия. Днес той обяви, че загубата на пространствената ориентация била много "сложно състояние на психиката и физиката".  На въпрос каква е точно разликата между пилотска грешка и загуба на ориентация от страна на пилота, военните обявиха неясно: "Би било пилотска грешка, ако пилотът осъзнава в каква ситуация е, но не е предприел действия". Според разследващите от военна полиция, до последно пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира.

"След поразяването на целта и преместване на погледа в кабината, пилотът трябва да проконтролира позицията на самолета, според мен не го е направил, защото при записването на данните няма нито един момент, в който самолетът да е приведен в хоризонтално положение, преди да се докосне до водната повърхност. Възникнала е зрителна илюзия, че самолетът е в хоризонтално положение заради загубата на пространствена ориентация", обяви полк. Василев от военна полиция, ръководител на екипа, изготвил доклада и човекът, който е присъствал лично на разчитането на черната кутия в Русия. Обект на разследването е в четири посоки - организация на летателната дейност, самият полет, медицинското състояние на пилота и техническата изправност, обясни той. "Но в публичното пространство може да се изнесе само информация за самия полет. Всички останали документи в момента са в прокуратурата. Не са открити причини, които да са оказали пряко въздействие върху инцидента", каза още полк. Василев

Авторите на доклада посочват като съпътстващи причини "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите", "особености на полетите над море нощем", както и "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака".

Днес стана ясно, че е възможно да се направи проверка и да се търси отговорност и от ръководителите на полета. Военните отказаха да кажат техните имена, като се позоваха на нормативните си документи и на прокуратурата. Пак с прокуратурата те се оправдаха и затова, че не е започнала служебна проверка и спрямо ръководителите на полета и учението. Трябвало да се изчака разследването, което търси дали няма престъпление и чак когато завърши, тогава от МО можели да провеждат служебна проверка. "Ясно е записано в закона, че тази проверка се извършва една година след като е констатиран инцидента, но като се водят следствени действия стопира този срок - в момента няма давност. Получихме индикации от прокуратурата, че те не са съгласни ние да започнем служебна проверка преди те са си свършили работата. Възможно е да поискам копия от документите, въпреки че получих индикация, че те не са съгласи за това. За тази проверка няма давност и тя ще бъде извършена", обяви военният министър Георги Панайотов.

Съпругата на загиналия пилот зададе множество въпроси. Сред тях беше и въпросът, откога не е стреляно по мишена нощем, какъвто е случая в Шабла. Военните обявиха, че не помнят откога, но стана ясно, че такова нещо не е правено от години. Стана ясно и че Валентин Терзиев никога не е извършвал това упражнение. Той е стрелял с ракета нощем, но никога по мишена, обяви военният министър Георги Панайотов. Той и командващият ВВС обаче обявиха, че за тези неща винаги имало първи път. И аз съм правил много неща за първи път, обяви командващият ВВС ген. Димитър Петров. 

Шефът на авиобаза Граф Игнатиево ген. Николай Русев обяви, че подп. Терзиев е бил много добре подготвен и е стрелял с ракети 5 пъти от 2015 г. насам. Той разкри, че в същата нощ, два часа преди фаталния полет и друг пилот е стрелял по мишена и е изпълнил успешно задачата. Терзиев също е поразил успешно мишената.

 

Димитрина Попова попита и дали има открити нарушения относно подготовката на учението. "Комисията не откри нарушения в документите и подготовката, които да са допринесли пряко за летателния инцидент. Ако в хода на проверката бяхме се натъкнали на нещо, което пряко да допринесе за произшествието, щяхме да информираме и да го предадем на прокуратурата", отговориха военните.

 

 

 

Отделът за разследване на авиационни произшествия беше оформил в доклада си още две версии, които биха могли да доведат до инцидента и до трагичната гибел на пилота Валентин Терзиев, но ги отхвърли като малко вероятни. Първата от тях е отказ на авиационната техника в полет, а втората - разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки, вследствие разрива на ракетата. Двете са отхвърлени като малко вероятни. 

 

 

 

Още

Директорът: Народният не е „Театр имени Александра Морфова“

02.12.2022

851
Властта отрече външна намеса в машинния вот

27.10.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

755
Прокуратурата умува над българска следа във взрива на Кримския мост