Медия без
политическа реклама

Съдия Талева: Не искам през час да засичам Сарафов

Висшият съдебен съвет изслуша избраната да разследва главния прокурор, но не реши нищо за проблемите ѝ

23 Ноем. 2023
БГНЕС
Даниела Талева

"Трябва да бъда настанена на място, на което ще се чувствам най-независима от лицата, които ще разследвам, да не се засичаме през час с и.ф. главния прокурор, да нямам непрекъснат контакт с него." Това каза днес пред Висшия съдебен съвет Даниела Талева, която е първият съдия, избран за ад хок прокурор, разследващ сигналите срещу главния прокурор. 

Талева, която беше избрана през лятото, но назначена едва преди месец, трябва да разследва точно и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Самата тя обаче даде да се разбере, че пред това има много организационни пречки.

Съветът днес я изслуша, след като беше сезиран от зам.-председателя на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова, зам.-шефа на Софийския градски съд Руси Алексиев и самия Сарафов.

Някой да не си помисли, че прокурорът, назначен специално, за да разследва сигналите срещу главния прокурор, се занимава с тези въпросни сигнали. В никакъв случай. Ад хок прокурорът първо ще се заеме с битовизми, които отдавна трябваше да са изчистени - къде и как ще работи.

Освен за мястото, на което ще работи, Талева вижда проблеми и заради деловодната система, която ще използва, тъй като актовете, които ще качва в нея, ще са видими за всички и ще е ясно как върви разследването. Тя посочи пред съвета, че вероятно ще има нужда от отделен деловодител и от служител в секретно деловодство.

Кой ще разрешава отпуските ѝ също беше изтъкнато като проблем. "Ако и.ф. главният прокурор ми разрешава ползването на отпуск, разбирате конфузността на ситуацията. Идеята ми е ако може да се направи нещо за тези на пръв поглед дребни проблеми, да може да се решат по най-добрия начин. Трябва нещата да се обмислят и за бъдещите ад хок прокурори, да им бъде дадена възможност да работят спокойно и да изпълняват задълженията, за които са избрани", каза Талева.

Тя иска да се чувства независима от главния прокурор, макар че по закон е част от прокуратурата и това я прави негова подчинена.

По време на изслушването в съвета стана ясно, че тя не встъпила в длъжност, а използва едномесечния срок, в който трябва да го направи, за да изпише някои от делата си в Софийския градски съд, които иначе биха тръгнали отначало. Срокът не се брои от назначението ѝ на 18 октомври, а от 2 седмици след това, тъй като течеше и време, в което решението за преместването ѝ в прокуратурата можеше да бъде оспорено в съда. Тя трябва да встъпи в длъжност до 10 декември. Когато встъпи в длъжност Талева очаква да има осигурен поне кабинет, в който да може да седне и да работи, както и компютър. "За момента други очаквания нямам", добави тя, цитирана от БГНЕС.

От отговорите на Талева пред съвета се разбра още, че все още от МВР не са се свързали с нея, за да я уведомят, че са определени разследващите полицаи, които ще работят по проверките срещу главния прокурор.

"Самият факт, че потенциален или реален обект на разследване издава този административен акт за организацията на дейността на ад хок прокурора може да породи съмнения, че организацията, която той създава, не гарантира независимостта. Ако със своя заповед главният прокурор или негов заместник уреди въпроса кои лица имат достъп до системата, той може да бъде укорим в бъдеще – защо е дал достъп точно на тези лица. Съмненията, че може да се наруши независимостта, остават", каза пред съвета и Лада Паунова.

Сега тепърва ВСС ще умува какво да прави. Ясно е обаче, че работата по сигналите срещу Сарафов скоро няма да започне.

Ключови думи:

Даниела Талева