Медия без
политическа реклама

Съд спря вписването на новия борд на Александровска болница

Отстранен член от ръководството на лечебното заведение атакува решението на министър Стойчо Кацаров

16 Юни 2021
Илияна Кирилова

Софийски градски съд спря изпълнението на вписването в Търговския регистър на новото ръководство на болница "Александровска" заради подадена жалба от един от отстранените - Димитър Буланов. Буланов атакува в съда решението на служебния министър Стойчо Кацаров за смяна на директорския борд на болницата с аргумента, че решението е нищожно. По сходен начин бе спряно и вписването на новото ръководство на болница "Лозенец". До произнасянето на съда регистърното производство се спира, освен ако определението на СГС не бъде обжалвано успешно.

Димитър Буланов  пое управлението на болница "Александровска" след влизането на Костадин Ангелов като министър в МЗ, но после стана декан на Медицинския факултет на МУ-София и предаде поста на Борис Богов. Буланов обаче се върна в ръководството на болницата тази година като независим член след проведените непосредствено преди изборите конкурси за нови бордове в болниците. От определението на СГС не става ясно с какви правни аргументи Буланов е защитил твърдението, че решението на Кацаров за смяна на борда е нищожно. 

До рокадите в ръководството на болница "Александровска" се стигна след проверка на служебния министър Стойчо Кацаров и установено сериозно влошаване на финансовото състояние на болницата. Проверката установи, че натрупаната загуба към края на 2020 г. възлиза на близо 68 млн. лв. Резултатите на болницата започнали да се влошават от идването на власт на Костадин Ангелов през 2013 г. Проверката потвърди и нарушения в работата на директорския борд през 2020 г. след сигнал на представителя на държавата в борда - доц. Александър Оскар. Той твърди, че е бил принуден да подпише протоколи от несъстояли се заседания на съвета на директорите, на които обаче са разпределени 30 млн. лв. Ангелов определи проверката в болницата като наказателна акция и обясни големите загуби основно с амортизации заради закупена скъпа техника. Според заповедта на Стойчо Кацаров ръководството на болницата следваше да се поеме от д-р Атанас Атанасов, избран и за изпълнителен директор, проф. Румен Стоилов и Гергана Андреева - Сотирова до провеждане на нов конкурс. 

 

 

Чаканата от няколко дни проверка в УМБАЛ "Александровска" излезе с предизвестен резултат - болницата е в тежко финансово състояние, при трайна тенденция за неговото влошаване през последните 10 години.

 

Още по темата