Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съд отвори дискотека във Варна само ден след като НАП я запечата

Магистратите отменят разпореждането на данъчните за предварително изпълнение като незаконосъобразно

25 Юли 2023
Агенция Фокус

Само ден след като НАП запечата една от най-големите дискотеки във Варна, съд я отвори с определение. В понеделник инспектори на НАП-Варна запечатаха заведението, което се намира на Морска гара. Те тдърдят, че  са установили как с таен агент са установили, че дискотеката не издава фискални бонове. Били са издадени 66 служебни бележки, но не и фискални такива, съобщиха от ТД на НАП-Варна. Затова и заведението бе запечатано публично.

От дискотеката твърдят,  че не са издадени фискални бонове, тъй като е имало рожден ден, а служебните бележки били само за проследяване на наличностите и консумацията. Оттам веднага атакуваха пред съд запечатването на заведението.

Административен съд - Варна отмени разпореждането за налагане на принудителна административна мярка "запечатване на обект“, издадена от Началника на отдел "Оперативни дейности“ Варна в ГД “Фискален контрол“ при ЦУ на НАП, на търговски обект: нощен клуб на Морска гара, Варна и забраната на достъп до него за срок от 10 дни, предаде във вторник Агенция Фокус като се позовава на съобщение на Административен съд - Варна.

В определението си съдът сочи, че "при липса на мотиви в разпореждането на НАП, относно последиците от предварителното изпълнение на мярката за други прокламирани като защитени интереси на обществото – осигуряване на работни места, изплащане на трудови възнаграждения и осигурителни вноски, възможност за извършване на търговска дейност и излагане на мотиви, само относно събираемостта на приходи от фиска, се налага извод за липса на анализ на съразмерността на предварителното изпълнение на мярката". 

Съдът твърди и, че обжалваното разпореждане за предварително изпълнение на принудителната административна мярка е и непропорционално спрямо преследваната легитимна цел и не отговаря на изискванията за съразмерност при засягането на правата и интересите на оспорващия.

Затова и магистратите определят разпореждането за предварително изпълнение като незаконосъобразно и разпореждат то да бъде отменено.

Ключови думи:

Театро, НАП, дискотека, съд

Още по темата