Медия без
политическа реклама

Съд оправда лидера на "Възраждане" по делото за всяване на паника

Думите на Костадин Костадинов са повече политическо говорене, смятат магистратите

08 Апр. 2024
Илияна Димитрова
Костадин Костадинов

Софийският районен съд оправда изцяло Костадин Костадинов, лидер на партия “Възраждане”, по обвинението за това, че е всял паника в населението чрез свои изказвания свързани с наличностите в складовете на държавния резерв, както и с противоепидемичните мерки по време на пандемията, в интервю на 13 март 2020 г. 

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.

Според съдебния състав обвинението на Костадинов не е коректно конструирано, защото е повече политическо говорене, лишено от конкретика. Също така отбеляза, че той е обвинен по чл. 326 ал. 1 от НК, което касае основно класическите случаи на подаване сигнали за бомби, разказва БТА.

Съдът посочи, че няма пряк умисъл зад думите на Костадинов, тъй като информацията, която споделя в интервюто си, е подадена преди това от пиарът му. Съдът обаче отбеляза, че в думите на Костадинов относно липса на тонове кашкавал и сирене от складовете на резерва има дезинформация, тъй като се позовава на данни в медиите в предходен период.

Съдът оправдава Костадинов за това, че е предал чрез конкретно изявление заблуждаващи знаци за тревога в национален ефир, по време на пандемия и въведено извънредно положение.

В пледоариите си адвокатите Стойко Славов и Полина Велчева поискаха от съда да оправдае Костадинов. Според тях обвинението срещу него е политическа поръчка. Те отбелязват, че изказванията на Костадинов в интервюто не е довело до масова паника в населението и няма вредоносен резултат. 

По време на днешното заседание Костадин Костадинов не присъства, тъй като е възпрепятстван. Също така не присъства и представител на Софийска районна прокуратура.

"Сега" припомня:

В края на март 2020 г. прокуратурата съобщи, че е привлякла Костадинов към наказателна отговорност за това, че в тв предаване е твърдял, че въведените мерки срещу ковид пандемията са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите". "Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" с думите: "Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено", обяви прокуратурата.

Наказателното дело срещу лидера на "Възраждане" дълго стоя на трупчета заради непоискания му от прокуратурата депутатски имунитет. През лятото процесът беше възобновен от Софийския районен съд и насрочен за днес, след като от Народното събрание са потвърдили пред съда, че Костадинов е без имунитет по конкретното наказателно производство.

Държавното обвинение обаче не дава вид да държи да води това дело, тъй като нито в рамките на 47-ото Народно събрание, нито в следващото, нито в сегашното 49-о поиска имунитета му. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?