Медия без
политическа реклама

Съд даде ефективен затвор след безпрецедентния младежки протест в Русе

МВР и прокуратурата се задействаха, след като клип с насилие доведе до напрежение в града

10 Яну. 2023
Скрийншот видео Би Ти Ви

Ефективна присъда от 1 година затвор и обществено порицание постанови днес Окръжният съд в Русе по делото срещу 18-годишен ученик, нанесъл побой на свои връстници, предава БНТ. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Видеото, на което още непълнолетният тогава Джан Махмуд налага с юмруци и унижава друго момче, предизвика вълна от възмущение в крайдунавския град в началото на ноември миналата година. Стигна се дори до напрежение и безпрецедентен протест пред дома на младежа, срещу когото бяха подадени и други жалби за насилие. Там се събраха десетки младежи, които искаха намеса на държавата и наказание за извършителя.

Безпрецедентен протест на десетки момчета в Русе принуди прокуратурата да се задейства. Младежите се събраха пред дома на насилник над непълнолетен, който заснел и разпространил и клип. Напрежението ескалира, след като видеото бе качено в социалните мрежи.

Веднага след това се задействаха и МВР и прокуратурата. Повдигнати бяха общо 6 обвинения - за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди на едно момче, както и за грабеж, изнудване и нанасяне на средна телесна повреда на друго.

Заради случая Махмуд, на когото са възлагани големи надежди в гребането, беше изключен от клуба по кану-каяк и завърши в самостоятелна форма обучението си в русенското спортно училище. На делото присъства жертвата на побоя от разпространеното през миналата година видео Иво Бонев. Той заяви, че се надява на ефективна присъда, която да даде необходимия урок на Махмуд и други младежи като него, че агресията не е решение.

18-годишният ученик призна вината си. Той, както и адвокатите му, сключиха споразумение с прокуратурата за ефективна присъда, което беше одобрено от Окръжния съд. От едногодишния срок ще бъде приспаднато времето, през което Джан Махмуд е бил в ареста от ноември миналата година.

Ключови думи:

протест, присъда, младеж, Русе

Още по темата