Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съд арестува и предава на Германия български младеж от кол център

Наказателно производство срещу него в гр. Бамберг е за участие в организирана престъпна група, компютърни престъпления и измама

31 Яну. 2023
БНР архив

Съд реши да предаде на Германия пореден български младеж, който е работил в кол център за продажби от търговски платформи. Това става ясно от официално съобщение на Окръжен съд – Стара Загора, разпространено във вторник.

Магистратите допуснаха изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена на 12.07.2022 г. от Съдия-следовател от Районен съд – Бамберг, Федерална Република Германия, с която се иска предаване на българския гражданин Н. А. на немските съдебни власти. Искането е за провеждане на наказателно производство срещу него за участие в организирана престъпна група, компютърни престъпления и измама, осъществени по време, когато е работил като т. нар. агент продажби в кол център на търговски платформи.

Апелативният съд в Пловдив реши да разреши екстрадирането на 23-годишния Иван Тилев в Германия, където той е обвинен за участие във финансова измама от фирма, чиито собственици са изчезнали. Това стана въпреки протестите пред Съдебната палата на негови близки и приятели, и

В хода на съдебното производство били получени гаранции от немските съдебни власти, че в случай на окончателна присъда във ФРГ, преследваното лице Н. А. ще бъде върнато в България за изтърпяване на наказанието. Съдът прие тези гаранции за валидни и достатъчни, за да са изпълнени изискванията на закона за осигуряване на необходимата закрила на българския гражданин. Немските съдебни власти са изпратили и уведомление за назначен на исканото лице защитник от Районен съд – Бамберг, твърди българският съд.

Окръжен съд – Стара Загора постанови съдебния си акт въз основа на постъпилите по делото Европейска заповед за арест, допълнителната информация от съдебните органи на издаващата държава, гаранциите, декларирани от издаващата държава, както и от приобщените в хода на съдебното производство писмени доказателства.

Днес, 02.12.2019г., състав на Софийски апелативен съд е уважил протеста на прокурор от Окръжна прокуратура – София и постановил предаването на израелския гражданин Гал Барак на властите на Република Австрия, съобщава прокуратурата. Припомняме, че Софийски окръжен съд с

Съдебният състав прие, че искането за предаване на българския гражданин Н. А. на немските власти, въз основа на разглежданата ЕЗА, е основателно. Окръжен съд – Стара Загора счете, че следва да се допусне изпълнение на същата, тъй като съдържа необходимата по закон информация. Налице са всички предпоставки, предвидени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, за предаване на българския гражданин Н. А. на държава членка на Европейския съюз, твърдят магистратите.

Окръжен съд – Стара Загора взел мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на исканото лице до фактическото му предаване на издаващата държава – Федерална Република Германия.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд в 5-дневен срок.

Това е поредният младеж, който е на път да бъде предаден в Германия. Според неофициална информация вече поне петима са дадени по европейска заповед за арест, като практиката е у нас да не се образуват наказателни производства, независимо, че на практика дейността е изършвана в България. Прави впечатление и, че се появяват официални съобщения за предаване единствено само за младежи от най-ниските нива на въпросните фирми, а не и за началниците им, както и за собствениците на търговските дружества. 

Версиите на предаваните е, че те не са бил наясно, че се извършва нещо нередно в нито един момент, както и че не са имали нито обратна връзка с клиентите, нито достъп до сметките и са работили на легални и регистрирани трудои договори като само са търсили клиенти.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?