Медия без
политическа реклама

Съд арестува и предава на Германия български младеж от кол център

Наказателно производство срещу него в гр. Бамберг е за участие в организирана престъпна група, компютърни престъпления и измама

31 Яну. 2023
БНР архив

Съд реши да предаде на Германия пореден български младеж, който е работил в кол център за продажби от търговски платформи. Това става ясно от официално съобщение на Окръжен съд – Стара Загора, разпространено във вторник.

Магистратите допуснаха изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена на 12.07.2022 г. от Съдия-следовател от Районен съд – Бамберг, Федерална Република Германия, с която се иска предаване на българския гражданин Н. А. на немските съдебни власти. Искането е за провеждане на наказателно производство срещу него за участие в организирана престъпна група, компютърни престъпления и измама, осъществени по време, когато е работил като т. нар. агент продажби в кол център на търговски платформи.

Апелативният съд в Пловдив реши да разреши екстрадирането на 23-годишния Иван Тилев в Германия, където той е обвинен за участие във финансова измама от фирма, чиито собственици са изчезнали.

В хода на съдебното производство били получени гаранции от немските съдебни власти, че в случай на окончателна присъда във ФРГ, преследваното лице Н. А. ще бъде върнато в България за изтърпяване на наказанието. Съдът прие тези гаранции за валидни и достатъчни, за да са изпълнени изискванията на закона за осигуряване на необходимата закрила на българския гражданин. Немските съдебни власти са изпратили и уведомление за назначен на исканото лице защитник от Районен съд – Бамберг, твърди българският съд.

Окръжен съд – Стара Загора постанови съдебния си акт въз основа на постъпилите по делото Европейска заповед за арест, допълнителната информация от съдебните органи на издаващата държава, гаранциите, декларирани от издаващата държава, както и от приобщените в хода на съдебното производство писмени доказателства.

Днес, 02. г. състав на Софийски апелативен съд е уважил протеста на прокурор от Окръжна прокуратура – София и постановил предаването на израелския гражданин Гал Барак на властите на Република Австрия, съобщава прокуратурата.

Съдебният състав прие, че искането за предаване на българския гражданин Н. А. на немските власти, въз основа на разглежданата ЕЗА, е основателно. Окръжен съд – Стара Загора счете, че следва да се допусне изпълнение на същата, тъй като съдържа необходимата по закон информация. Налице са всички предпоставки, предвидени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, за предаване на българския гражданин Н. А. на държава членка на Европейския съюз, твърдят магистратите.

Окръжен съд – Стара Загора взел мярка за неотклонение “задържане под стража” по отношение на исканото лице до фактическото му предаване на издаващата държава – Федерална Република Германия.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд в 5-дневен срок.

Това е поредният младеж, който е на път да бъде предаден в Германия. Според неофициална информация вече поне петима са дадени по европейска заповед за арест, като практиката е у нас да не се образуват наказателни производства, независимо, че на практика дейността е изършвана в България. Прави впечатление и, че се появяват официални съобщения за предаване единствено само за младежи от най-ниските нива на въпросните фирми, а не и за началниците им, както и за собствениците на търговските дружества. 

Версиите на предаваните е, че те не са бил наясно, че се извършва нещо нередно в нито един момент, както и че не са имали нито обратна връзка с клиентите, нито достъп до сметките и са работили на легални и регистрирани трудои договори като само са търсили клиенти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата