Quantcast
Студенти на протест срещу правителството и Гешев: Отвратени сме! | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Студенти на протест срещу правителството и Гешев: Отвратени сме!

Младежите протестират пред Софийския университет
Обновена
18 617
 БГНЕС

"Събира ни непоносимостта, недоверието, отвратеността от всички гафове, които се случиха през последните месеци, епитетите с които ни наричат." Това обяви пред Би ти ви студентът от Юридическия факултет на Софийския университет Николай Йорданов. Днес в 7.30 ч студенти започнаха да се събират на протест пред стълбите на главния вход на Алма Матер с искане за оставката на правителството и главния прокурор. 

Негови колеги обясниха, че са на площада от първия ден на протестите. "Решихме, че след 100 дни неуспешни протести, ще се легитимираме активно. Като съсловие на студентите не искаме това правителство и най-вече този главен прокурор", обявиха протестиращите, сред които има и студенти от други висши учебни заведения.

"Свидетели сме на абсурд след абсурд. Нещо, което в една европейска държава е невъзможно. При първия гаф си подават оставките и напускат постовете си, понасяйки своята отговорност. Тук това нещо го няма, нито един политик не е поел отговорността си. Затова излизаме да кажем, че от днес студентите започват твърдо заявяват своята позиция за оставка на правителството. Смятаме, че студентите са силата на общество, а идеята е да се обединим", каза пред БГНЕС и Иван Гълъбов, студент по Регионално развитие и политика в Геолого-географския факултет на СУ.

Студентите не искат да се правят паралели и да ги сравняват с "Ранобудните студенти" от предишните големи протести преди 7 години, но признават, че целите и задачите им са същите. "Целим промяна, а не подмяна", цитира ги БНР. "С хитрия си ход за ново Велико народно събрание, с тази Конституция - този проект е обида за българския конституционализъм, цели се единствено печелене на време и избутване на мандата до март. Провеждане на избори от този кабинет няма да отрази демократичността в държавата", отбеляза един от протестиращите пред БНР.

Както "Сега" вече писа организаторите на демонстрацията са уведомили Столична община. Не се планира да бъде блокирано движението на кръстовището пред Софийския университет.

Преди месец антиправителствените бяха подкрепени и от 33-ма преподаватели от СУ, Нов български университет и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

"През последните години в обществото ни тлее засилващо се недоволство от модела на управление на държавата. Характеристиките на този модел, припознати като сериозни проблеми от една немалка част от обществото, включват: срастване на държава и олигархичен бизнес, корупция, политически чадър над определени фигури, съчетан с безпардонно използване на правоохранителните органи и правораздавателната система като бухалка срещу неудобни представители на гражданския сектор и опозицията, потъпкана свобода на словото, социална безперспективност, напоследък също и лошо управление на здравните и икономическите последици от настъпилата световна пандемия", се казва в писмото на университетските преподаватели.

56

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Протестиращи срещу локдауна се сблъскаха с полицията пред МС

25.11.2020

Обновена

5551 95
Протест на превозвачи блокира междуградския транспорт

25.11.2020

Обновена

1251 7
Търсим политически образ на протеста, за да доизритаме хунтата на Борисов

24.11.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4184 21

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Значи утре стипендийте скачат с по 10 лева. Преподавателските с 20. Щото, нали, герп били обещали преди осем години

Дан Колов

На тия в БГ студенти ли им викат?  Местата за "студенти" в БГ са повече от зрелостниците...

Иначе са много...по 50 лв. на ден.."протест"

Hi_and_Bye

Вчера писа за "санкцийте", днес за "стипендийте". 

 

nafta

Стипендийте ще скочат, нивото няма.

Каскет
снимка на Каскет
А студентки ще има ли ?
Доц.Трътлев

А от Югозападния ще протестират ли?

Антоан Савов

Лумпени са всички поддръжници на това правителство и парламент. Кой за пари, кой за службичка, кой от простотия.

чевермехайвер

Студенти излизат

 

Дано са повече от поборниците - тройна сила : поборници ,интелектуалци и студенти .Налазят ли и пенсионерите ще има предсрочни индексации на доходите . Таксиметровите шофьори са оставени в резерв на буфосинхронистите   - обещали им да махнат апаратите и да карат по договаряне . Знак за атака ще дадат фирмите за чистота - 96 часа след като спрат да чистят контейнерите. За петък се очаква силен дъжд и сега разпределят поборниците да седнат на шахтите около центъра . Спрат ли мобилните , разносвачите на пици ще са вестовои , но за камуфлаж пиците ще се плащат  . Отчетени са пропуските от предишните Велики Всенар..................    и т.д. Буфосинхронистите минали съкратен курс за рекогносцировка и  нямало  да  оставят нищо на случайността - твърдо решили да не разрешат на органите да се подиграят с труда протестиращите .

Сократ-май

А къде са Черепяните?

Къде са хилядата интелектуалци?

Льо Клер

Бил ли си студент? Както знаем, в Съветския съюз нищо не се брои!

 

Стана им жал за тях самите, стана им обидно, че никога не са били студенти. Припевът изпълниха с мощни гласове:

„По чашчица, по мъничка, тирлим-бом-бом, тирлим-бом-бом.“

Светозар

И г-н Иван Гешев щял да е на протеста, като интелектуалец и докторант по международно право в „Правно-историческия факултет“ на Югозападен университет „Неофит Рилски" - Благоевград.

Solace

Ако бяха излезли както срещу Орешарски, щеше да е по-добре. С окупация и останалите мурафети. Или ректорът не дава...

принцеса Даяна

"в обществото ни тлее засилващо се недоволство от модела на управление на държавата. Характеристиките на този модел..."

Защо ли ми прилича на отровения "модел"" Сащо Dikoff, да не е станал и самият той "професор"?

Льо Клер

Айдее, пак с кашкавал и кайма! 🍪

принцеса Даяна

А другото което такаа... тези студенти кога ги изучиха тези "модели", още неизучени? Сякаш преди да станат студенти са работили бродерия и фотошоп в с. Долна Диканя, Соросовска община... 👄 👅

Льо Клер

Кашкавалът е за да потисне миризмата на развалената кайма! 😖

Джиджи

За де не се намесвам и аз в разговора ви с Принцесин, Льо Клер,  😆👍💖

Минувача
снимка на Минувача

Преди месец антиправителствените бяха подкрепени и от 33-ма преподаватели във СУ, Нов български университет и Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Тези 33 преподавателя какъв % са от работещите в трите института?

чевермехайвер

Студенти излизат на протест

 

под знамената носени от интелектуалците от НСА🏃

принцеса Даяна

Глюпав Льо Клер! Хер Флик от Гестапо не може да те възнагради с кашкавал от България. Затова ще му искаш пармезан, запомни. В краен случай и на лионскА наденицА ще се радваш...

woogie

Пореден майтап, поредно фиаско, пореден провал. Боко се подхилва, а враговете му злобеят. Търговските обекти претъпкани с най-разнообразни стоки, касите им задръстени от опашки. Признак на  криза и тотално обедняване. Пътните артерии и улици претъпкани с превозни средства на бедни, мизерстващи, българи. Местните и международни  курортите препълнени, екзотичните дестинации - също. Беднотия и мизерия.

Средиземноморските круизи са предпочитана дестинация на българските пенсионери. Пристанището на Генуа е пълно с автомобили на бедни и гладни българи от Третата Възраст. На гръцките острови - също.

В сравнение с  годините  на СПОЛУКА на БСП-ейските правителства на Луканов и Виденов, когато 1 долар беше цели  3 000 лв, сега разликата е зашеметяваща. Представете си!  1 долар е под 2 лева! Срамота!  10 годишното  управление на ГЕРБ ни докара на този хал.

Johnny2965

Обзалагам се, че повече от 200 студента и студентки няма да преброим.

За което съжалявам, но това е истината. Останалите ще си намерят оправдания, за да не протестират.

Evasion

ще си намерят оправдания, за да не протестират.

Пред кого и защо ще трябва да се оправдават? 

Джиджи

Обзалагам се, че повече от 200 студента и студентки няма да преброим.

Пак ли ше броите, ве, КОВИД-пандемията ни ви ли стига ... 😁💤😝

 

На преброители се превърнахте вече, ама и вий не знаете точно на какво!!! 😅

принцеса Даяна

Да ама, ако Радев Румен пусне по Фейсбук някоя снимка на опашка за хляб от Жан Виденовите и каже "преди 5 мин я снимах от дрона" какво става тогава?

Светозар

Тогава г-н Борисов веднага ще си провери чекмеджето за забравени пачки, кюлчета и ключове с испански надписи.

Антоан Савов

Браво време беше. 

Luckbox

Брей, ама то сме имали студенти ли? Вие се сетихте бе, революционери. 

Точно студентите са най-големите виновници - да очакваш от смачкани от живота старци и надути всезнайковци - диванни геостратези от форума на в-к Сега да протестират, е несериозно. Та тях ги разбирам и съжалявам горкичките. Разбирам и работещите хора с малки деца - не е лесно да се намери време да се протестира. 

Обаче студентите досега защо не се вдигат масово, не разбирам - сами можеха да изринат правителството за няколко дена. Всъщност разбирам много добре - студент на Запад (все още) значи нещо. Не че и там не са позаспали студентите откъм революции, ама тук направо е трагично положението.  Тук са направо в мозъчна кома. В България за 90%  от младежите да си студент просто значи, че си записан в някой ''университет'', докато купонясваш на ориенталски ритми. Да бъдеш бунтар, да тласкаш обществото да бъде по-напредничаво и  морално,  да имаш чувство за отговорност към бъдещето на собствената си страна, да си дори леко наивен идеалист и да се бориш за това, божеееее, колко са далече от тия неща миличките. 

Балабаец

Абе и ти не случи на народ и туй то...

Luckbox

Само на студенти не случих. Другите имат извинение. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш