Медия без
политическа реклама

Строителството на важен булевард в София се забавя заради незаконен търг

21 от 24 обществени поръчки, обявени при Йорданка Фандъкова, се прекратяват заради проблем с документите, съобщи Васил Терзиев

04 Юни 2024
Одитен доклад е установил системни проблеми в обществените поръчки от последния мандат на Йорданка Фандъкова.
Илияна Димитрова
Одитен доклад е установил системни проблеми в обществените поръчки от последния мандат на Йорданка Фандъкова.

Одит на 24 обществени поръчки за общо 204 милиона лева, обявени от Столична община в последния мандат на Йорданка Фандъкова, е показал, че при 23 са налице нередности по организацията, а 21 са изцяло незаконосъобразни, поради което те ще бъдат прекратени. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев. Конкурсите са за различни инфраструктурни обекти като строеж на детски градини, канализация, а също и при избора на надзорни фирми. Сред констатираните проблеми са наличие на ограничителни изисквания пред участниците, непълно обявление на обществената поръчка, незаконосъобразно изменение на конкурсната документация, несъответствие между обявлението и останалите документи към процедурата, промяна на условията за участие, забавяне в работата на оценяващите комисии и т.н., поясни Терзиев. Без проблеми е била най-малката като стойност обществена поръчка за 120 000 лв или 0.06% от общата стойност на проверените обществени поръчки, съобщи още той.  

Сред спрените конкурси е може би най-важният строителен обект, залегнал в капиталовата програма на Столична община за 2024 г. Става дума за строителството на бул. „Копенхаген“ в „Младост“3 до бул. „Цариградско шосе“, който се обещава от години. На този булевард се разчита да свърже "Младост" с "Дружба" и да облекчи задръстванията в тази част от столицата. Както "Сега" писа, търгът за изграждането на бул. "Копенхаген" бе обявен през лятото на 2022 г. заедно с още 2 обекта на обща стойност 61 млн. лв.

Останалите позиции в търга са преместването на трамвайната линия от локалното платно на бул. „Скобелев“ и ремонта на тунела при НДК (Столична община е осъдена на 2 инстанции да махне релсите, като се очаква решение дали тя ще обжалва на трета), както и за реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Мария Луиза“ от ул. „Опълченска“ до ул. „Козлодуй“. Процедурата за "Копенхаген" вече е прекратена, а останалите две предстои да бъдат спрени, поясни зам.кметът на София по финансите Иван Василев, който обеща тяхното бързо рестартиране. Той попита Фандъкова защо тя не е разписала резултатите от конкурса за бул. "Копенхаген" при положение, че документите дълго време са стояли на бюрото й. 

Столична община обещава да създаде електронен регистър, в който всяка включила се фирма ще получава предварителна информация какви търгове и обществени поръчки предстоят, каза още Василев.  

 

ОТГОВОР

От ГЕРБ отговориха, 21-те обществени поръчки на Столична община са спрени от жената на бившия регионален министър Андрей Цеков - Деница Цекова. "На извънредния брифинг Терзиев пропусна да каже пред медиите, че проверките на незавършилите процедури са направени от две външни фирми – едната е на г-жа Деница Цекова, съпруга на бившия министър и член на Изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“, а другата на адвокат, работила с екипа на Кирил Петков като министър на икономиката", се казва в позицията на партията на Йорданка Фандъкова. 

Преди повече от месец общинските съветници от ГЕРБ-СДС обявиха, че с директни договори Васил Терзиев е поръчат на тези две фирми да извършват проверки на процедури по Закона за обществени поръчки. "Очевиден е фактът, че кметът Терзиев изпълнява политически поръчки, които заплаща с публични средства. Законосъобразността на процедурите според българското законодателство се установява от компетентните институции и българския съд. Екипът на кмета Йорданка Фандъкова не финализира процедурите за избор на изпълнители за изграждане на бул. „Копенхаген“ и основен ремонт на трамвайните трасета по бул. „Мария Луиза“ и бул. „Скобелев“ именно с мотива, че новият кмет трябва да може да ги прегледа и да вземе решение", коментират от ГЕРБ.

ПОЯСНЕНИЕ

Васил Терзиев коментира забележките на ГЕРБ, че фирма на съпруга на бивш министър на ПП е дала становище за незаконност на 21 обществени поръчки от последния мандат на Фандъкова. "За възлагане на дейността по проверка потърсихме над 10 компании. Отзоваха се три. Третата беше с четири пъти по-висока стойност. Избрахме двете с най-ниска стойност. Както ще правим и в бъдеще, за да защитим обществения интерес", написа кметът на София във "Фейсбук". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата