Quantcast

Медия без
политическа реклама

Столична община откри още 4 незаконни обекта във вилата на Божков

Проверявали се още 17 строежа на други лица, твърди столичното направление "Архитектура и градоустройство"

21 Яну. 2021
Прокуратура

Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община издаде още 4 заповеди за премахване на незаконни обекти на територията на природен парк „Витоша“, съобщават от ведомството. Всички те се намират около хотел „Аглика“, който е собственост на бизнесмена Васил Божков, който се намира в Дубай и срещу когото прокуратурата повдигна досега общо 18 обвинения.  

Става дума за сграда за обслужващ персонал, едноетажна сграда за КПП, гараж и метална бариера. Заповедите за премахването им са връчени, съобщиха от НАГ. Ако те не бъдат премахнати доброволно, то ще последва принудително събаряне.

Оттам припомнят, че през 2020 г. в бившата резиденция на Тодор Живков са били установени още 3 незаконни строежаедноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полуподземен етаж-оранжерия, двуетажна офисна сграда с гараж, складове и два навеса и едноетажен склад.

Заповедите за премахване бяха обжалвани от собственика, като съдебните производства още не са приключили, добавят от НАГ.

И до момента не е ясно как толкова години нито прокуратурата, нито Столична община са виждали нещо незаконно във всички тези обекти.

Иначе вила "Аглика" беше наснимана от МВР при първоначалната операция срещу Божков, включително и с дрон. Пуснати бяха множество снимки и дори видео. Самият имот се намира на 1600 м надморска височина и е разположен сред вековна борова гора. Общата разгъната застроена площ е 2850 кв.м. През 2012 г. той се предлага за продажба на цена от 3 135 000 евро. Тя разполага с един голям апартамент, осем малки апартамента, приемна, киносалон, фитнес, сауна, леден басейн, генератор, тенискорт, двоен гараж, собствен водоизточник.

 

Общината проверявала още 17 строежа в природен парк "Витоша"

Вероятно в опит да се предпази от констатации, че са се фиксирали единствено във Васил Божков, от НАГ съобщават, че тече проверка за законосъобразността и техническото състояние на 17 строежа на територията на природен парк „Витоша“ в изпълнение на разпореждане от Върховната административна прокуратура. За прилежаща сграда към ГД „Брезовица“ е издадена заповед за премахване, която е в процедура по обявяване. Предприети са и действия по премахване на ограда. След влизане в сила на издадените заповеди, собствениците ще получат покана за доброволно премахване. В случай, че не бъдат изпълнени, Столичната община ще пристъпи към действия по принудително премахване, обясняват от НАГ и добавят, че "цялостната проверка на обектите в природен парк „Витоша“ ще продължи и през 2021 г., добавят от НАГ. 


 

Още по темата