Quantcast
Столична община е засипана от критики за чистотата в града | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Столична община е засипана от критики за чистотата в града

За по-малко от 24 часа са подадени сигнали от "Младост", "Надежда", "Разсадника", "Хаджи Димитър", центъра
1 383
 Илияна Кирилова

Столична община е засипана със сигнали за некачествена работа на сметосъбиращите фирми и за проблеми с боклука. Жалбите, свързани с тази дейност, са сред най-многобройните в контактния център на общината заедно с оплакванията за разбита инфраструктура, неправилно паркиране, липсващо или неработещо осветление, изоставени автомобили и т.н. Само за последните 24 часа на call.sofia.bg са подадени повече от десет сигнала за непочистени или зле почистени зони, за сметища, образували се заради бездействието на почистващите фирми и др. От съдържанието на сигналите се вижда, че повечето от тях не се подават за пръв път и че предишните не са довели до резултат.

Две от жалбите са за непочистени детски площадки. Едната е в ж.к. "Младост"1 и се намира в близост до 125 СУ "проф. Боян Пенев". "Кошчетата не са чистени от няколко дена. Площадките са мръсни, непометени, под пързалката има боклук, сигурно от месец. Моля да се поддържат и почистват редовно, да се изхвърлят кошчетата. Тук играят деца", пише жител на "Младост". За същата градинка сигнал до Столична община е подаден и на 23 август. "Площадката се почиства много рядко и в повечето случаи от родителите на децата, играещи на нея. Понеже е една от най-големите площадки, събира много деца и родители и съответно се генерира повече боклук. Нужно е често събиране на кошчетата и разпиляния боклук на територията на площадката", се казва в предходното писмо.

На 1 септември е подаден и сигнал за непочистена детска площадка в ж.к. "Надежда"1 - на ул. "Кирил Дрангов"75. "Изпращам този пореден сигнал във връзка с това, че пред бл.127, както и на детската площадка зад него, не сме виждали цяло лято да се измете и почисти улицата и площадката, както и нито един път не е минавал камион да измие улицата! Изумен съм от безхаберието на общината, мърлявото отношение и никакъв контрол върху фирмите, които поддържат чистотата, за която ние плащаме от нашите данъци! Моля да задължите фирмата, отговаряща за почистването в района, да изчисти въпросните участъци!", пише видимо ядосан жител на "Надежда".

Друг човек сигнализира за трайно несъбиране на боклука в самия център на София, в близост до посолството на Великобритания. "За пореден път подавам сигнал за сметище около контейнерите на бул. "Васил Левски" 21. Ползват се и за тоалетна, което прави обстановката изключително нехигиенична. Мястото им е силно неудачно предвид строежа до тях и стеснението на тротоара. Образувалото се сметище налага придвижването на пешеходци да става по уличното платно. Моля най-после да се вземе отношение и контейнерите да бъдат преместени оттам, а сметището - почистено. Предвид продължаващата епидемична обстановка считам за недопустима подобна гледка на централен софийски булевард в един от районите с най-висока такса-смет в София", пише гражданинът.

Критики към сметосъбиращата фирма има и в ж.к. "Разсадника". "Пред блока има 4 контейнера за боклук, естествено изпочупени. Служителите редовно бутат две от кофите в тревата, за да не ги пълним, и вечер да имат по-малко работа. Около кофите няма да коментирам кочината , а шумът, който вдигат служителите, е сякаш сме на война", пише столичанин, живеещ в блок 11 на квартала.

Може би най-гневният сигнал идва от ж.к. "Хаджи Димитър". Към него са приложени и снимки. "Денят е 31.08.2020 г., часът е 23.45 ч., ХХI век. Чува се силен шум, събужда се кварталът , защото сметоизвозващата кола на общината изхвърля боклука! Ненормална работа! Върхът на простотията беше, когато служител на почистващата фирма изтича до контейнерите в тупик улицата и  понесе в ръцете си боклука от контейнерите! Уважаеми общинари, собствените Ви служители нарушават наредбата за обществения ред на Столична община и Вие нищо не предприемате!!? За това ли плащаме данъци? Кога ще направите нещо нормално, с което да допринесете за спокойствието на хората?  Стига сте рязали само лентички, свършете нещо полезно!", пише обитателят на "Хаджи Димитър".

През януари т.г. Столична община приключи последния конкурс за сметосъбирането в София през следващите 5 години. След него голяма част от районите бяха дадени на фирми, свързани с Румен Гайтански, известен като Вълка, както и на консорциуми около "Титан“ на Димитър Борисов и Иво Иванов и около братята Кирил и Георги Домусчиеви. И преди техни фирми отговаряха за почистването на различни части на столицата. Новият конкурс бе за умопомрачителните 435 млн. лв. и чрез него бе разпределено събирането на боклука в 19 от 24-те района на София. Направи впечатление, че кметът на София Йорданка Фандъкова не взе никакво отношение за резултатите от процедурата, за липсата на конкуренция в голяма част от зоните и т.н. Мълчанието й остави усещането, че решенията за разпределението на дейностите за чистотата на София се взимат извън сградата на Столична община.

Още

Фандъкова плати 108 000 лв., за да изкара въздуха на София чист

15.10.2021

5229
Дневните карти за метрото - защо да е лесно, като може да е трудно
На 11-ия ден Фандъкова защити назначението на Ивайло Иванов

14.10.2021

6156