Медия без
политическа реклама

Столична община е засипана от критики за чистотата в града

За по-малко от 24 часа са подадени сигнали от "Младост", "Надежда", "Разсадника", "Хаджи Димитър", центъра

02 Септ. 2020ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
Илияна Кирилова

Столична община е засипана със сигнали за некачествена работа на сметосъбиращите фирми и за проблеми с боклука. Жалбите, свързани с тази дейност, са сред най-многобройните в контактния център на общината заедно с оплакванията за разбита инфраструктура, неправилно паркиране, липсващо или неработещо осветление, изоставени автомобили и т.н. Само за последните 24 часа на call.sofia.bg са подадени повече от десет сигнала за непочистени или зле почистени зони, за сметища, образували се заради бездействието на почистващите фирми и др. От съдържанието на сигналите се вижда, че повечето от тях не се подават за пръв път и че предишните не са довели до резултат.

Две от жалбите са за непочистени детски площадки. Едната е в ж.к. "Младост"1 и се намира в близост до 125 СУ "проф. Боян Пенев". "Кошчетата не са чистени от няколко дена. Площадките са мръсни, непометени, под пързалката има боклук, сигурно от месец. Моля да се поддържат и почистват редовно, да се изхвърлят кошчетата. Тук играят деца", пише жител на "Младост". За същата градинка сигнал до Столична община е подаден и на 23 август. "Площадката се почиства много рядко и в повечето случаи от родителите на децата, играещи на нея. Понеже е една от най-големите площадки, събира много деца и родители и съответно се генерира повече боклук. Нужно е често събиране на кошчетата и разпиляния боклук на територията на площадката", се казва в предходното писмо.

На 1 септември е подаден и сигнал за непочистена детска площадка в ж.к. "Надежда"1 - на ул. "Кирил Дрангов"75. "Изпращам този пореден сигнал във връзка с това, че пред бл.127, както и на детската площадка зад него, не сме виждали цяло лято да се измете и почисти улицата и площадката, както и нито един път не е минавал камион да измие улицата! Изумен съм от безхаберието на общината, мърлявото отношение и никакъв контрол върху фирмите, които поддържат чистотата, за която ние плащаме от нашите данъци! Моля да задължите фирмата, отговаряща за почистването в района, да изчисти въпросните участъци!", пише видимо ядосан жител на "Надежда".

Друг човек сигнализира за трайно несъбиране на боклука в самия център на София, в близост до посолството на Великобритания. "За пореден път подавам сигнал за сметище около контейнерите на бул. "Васил Левски" 21. Ползват се и за тоалетна, което прави обстановката изключително нехигиенична. Мястото им е силно неудачно предвид строежа до тях и стеснението на тротоара. Образувалото се сметище налага придвижването на пешеходци да става по уличното платно. Моля най-после да се вземе отношение и контейнерите да бъдат преместени оттам, а сметището - почистено. Предвид продължаващата епидемична обстановка считам за недопустима подобна гледка на централен софийски булевард в един от районите с най-висока такса-смет в София", пише гражданинът.

Критики към сметосъбиращата фирма има и в ж.к. "Разсадника". "Пред блока има 4 контейнера за боклук, естествено изпочупени. Служителите редовно бутат две от кофите в тревата, за да не ги пълним, и вечер да имат по-малко работа. Около кофите няма да коментирам кочината , а шумът, който вдигат служителите, е сякаш сме на война", пише столичанин, живеещ в блок 11 на квартала.

Може би най-гневният сигнал идва от ж.к. "Хаджи Димитър". Към него са приложени и снимки. "Денят е 31.08.2020 г., часът е 23.45 ч., ХХI век. Чува се силен шум, събужда се кварталът , защото сметоизвозващата кола на общината изхвърля боклука! Ненормална работа! Върхът на простотията беше, когато служител на почистващата фирма изтича до контейнерите в тупик улицата и  понесе в ръцете си боклука от контейнерите! Уважаеми общинари, собствените Ви служители нарушават наредбата за обществения ред на Столична община и Вие нищо не предприемате!!? За това ли плащаме данъци? Кога ще направите нещо нормално, с което да допринесете за спокойствието на хората?  Стига сте рязали само лентички, свършете нещо полезно!", пише обитателят на "Хаджи Димитър".

През януари т.г. Столична община приключи последния конкурс за сметосъбирането в София през следващите 5 години. След него голяма част от районите бяха дадени на фирми, свързани с Румен Гайтански, известен като Вълка, както и на консорциуми около "Титан“ на Димитър Борисов и Иво Иванов и около братята Кирил и Георги Домусчиеви. И преди техни фирми отговаряха за почистването на различни части на столицата. Новият конкурс бе за умопомрачителните 435 млн. лв. и чрез него бе разпределено събирането на боклука в 19 от 24-те района на София. Направи впечатление, че кметът на София Йорданка Фандъкова не взе никакво отношение за резултатите от процедурата, за липсата на конкуренция в голяма част от зоните и т.н. Мълчанието й остави усещането, че решенията за разпределението на дейностите за чистотата на София се взимат извън сградата на Столична община.

Още по темата