Медия без
политическа реклама

Столична община е открила 242 незаконни сметища

90 на сто от тях са със строителни отпадъци и земна маса, съобщи кметът на София

31 Март 2024
На територията на общината законно строителни отпадъци могат да се изхвърлят само на депото във Враждебна.
На територията на общината законно строителни отпадъци могат да се изхвърлят само на депото във Враждебна.

Администрацията на Столична община е открила 242 нерегламентирани сметища, от които над 90% са за строителни отпадъци и земна маса,.съобщи кметът на София Васил Терзиев. "Направихме 1 014 проверки на строителни обекти, издадохме 288 акта за нарушения и 216 покани за доброволно почистване. Идентифицирали сме фирмите и структурите, които изпълняват тази дейност. Част от проблемите са свързани и с липсата на място за депониране на строителни отпадъци и земни маси - в момента има само едно такова депо във Враждебна и капацитетът му е почти изцяло запълнен. Работим по няколко възможни решения на този проблем, поясни Терзиев във "Фейсбук".

"Идентифицирането на проблемите е само първата стъпка. В Завода за отпадъци вече направихме и втората - подобрение на операциите и процесите. Процентите на отделени рециклируеми отпадъци от бита се се вдигнали в пъти за последните месеци. Качеството на произвеждания RDF също е повишено и има интерес към оползотворяването му", се посочва в съобщението.

"Наясно съм, че трябва да работим още във всички посоки. Включително цялостната система за почистване на София, за намаляване на генерирания битов отпадък и вдигане на процента на отпадъците, които се рециклират, и въвеждането на принципа “замърсителят плаща”. Ще направим всичко това до края на годината. И ще виждаме всеки ден как София става по-чиста", пише още кметът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата