Медия без
политическа реклама

Спецсъдът оправда обвинения в тероризъм младеж от Бургас

Прокуратурата ще обжалва решението на втора инстанция

ПРБ

Специализираният наказателен съд оправда българина Мохамед Абдулкадер, който през 2020 г. беше задържан при шумна спецоперация в Бургас и обвинен в тероризъм. Прокуратурата ще обжалва решението на втора инстанция, съобщи за "Сега" говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев.

В обвинителния акт срещу Абдулкадер се казваше, че "за времето от 28.08.2017  г. до 26.09.2019 г., като български гражданин, при условията на продължавано престъпление пет пъти напускал страната през ГКПП „Малко Търново“ към Сирия през Турция с цел да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава".

Прокуратурата твърдеше още, че по време на операцията в Бургас, при претърсвания на обитавани от младежа адреси били иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет мобилни телефона. При изследването им били установени снимки и видеоматериали, на които Абдулкадер е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.

"Събраните в хода на разследването доказателства показаха, че към идеите на джихадизма той е бил привличен от своя баща – сириец. Самият той е ръководил бойна група в ислямистката групировка „Фикрат ал - Султан Мурад“, а от средата на 2019 г. станал командир в „Джабхат ал – Шамия“ (или Фронт Шам) – групировка пряко ангажирана в бойни операции, свързани с отвличания и трафик на хора", разказа още прокуратурата.

Случаят беше коментират и от главния прокурор Иван Гешев малко след задържането на Абдулкадер. „Става въпрос за един млад човек, който е вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия. Участвал е във военни действия на страната на две терористични джихадистки групировки в Сирия. Няма данни за извършени престъпления на територията на България. Няма данни и за някаква конкретна заплаха, но това е въпрос и деяние, което осъществява състав на престъпление по българския Наказателен кодекс”, заяви Гешев. 

Мохамед Абдулкадер е завършил спортното училище в Бургас. Три пъти е бил шампион по борба на България. Преди години заминал за Сирия, при баща си, като казал, че отива да работи. Според неговия адвокат, младежът бил шокиран от задържането си. Баща му е сириец, а майка му живее в България. „Разбиха ни вратата, насочиха оръжие с лазери срещу нас. Не мога дори и да говоря, беше нещо ужасно. Претърсиха всичко, нищо не намериха - нито в мен,нито в моя апартамент, нито в колата на мъжа ми. Нищо няма вкъщи, ние не сме терористи”, разказа лелята на младежа за полицейската акция.

„Преди 20 години е живял в България баща му. Ние казахме че, той там се занимава с такива неща. В Сирия е война. Има различни групировки, но момчето няма нищо общо с него, повярвайте ми. Никой не би излъгал за такова нещо”, твърди лелята.

Майката на 21-годишния Мохамед Абдулкадер, който бе обвинен в тероризъм зад граница, отрича той да е участвал в бойни действия в Сирия, предава БНР. Синът ми не е терорист, категорична е майката на Мохамед Абдулкадер.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата