Медия без
политическа реклама

Спецполицаи с автомати арестуваха 9 души при показна акция за изборите

Операцията беше проведена на територията на няколко бургаски квартала

13 Май 2024
За арестите в Бургас бяха изпратени тежковъоръжени полицаи
БГНЕС
За арестите в Бургас бяха изпратени тежковъоръжени полицаи

9 души са задържани на територията на няколко бургаски квартала в рамките на първата за страната акция за страната срещу купуването на гласове за предстоящите избори 2 в 1 на 9-ти юни. Акцията, в която от снимки и видеа става ясно, че е с участието на тежковъоръжени с автомати полицаи, започна рано сутринта в понеделник. Тя беше обявена под рубриката "Респект".

Претърсени са били 17 адреса по 25 сигнала до полицията за изборна търговия. "Схемите са основно опрощаване на задължения, както и предлагане на пари за гласуване за определена партия и определен кандидат с преференция. Сумата е между 50 и 100 лв., такава информация имаме към момента", заяви ст. комисар Емил Павлов, директор на ОД на МВР-Бургас, цитиран от БНТ.

"Към настоящия момент са събрани като веществени доказателства намерените списъци с имена, за които са налице данни, че точно тези лица на тях ще им бъдат предлагани съответните финансови възнаграждения да се гласува за определена партия или за определен кандидат", допълни Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура – Бургас.

Близки на един от задържаните заявиха, че той се занимава с дистрибуция на безалкохолни напитки, а не с купуване на гласове. Допълниха и че полиция и друг път е идвала на адреса им.

В момента разследващите анализират доказателствата, за да преценят дали да повдигнат обвинения на задържаните. Наказателния кодекс да купуване на гласове предвижда от 1 до 6 години затвор.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бургас, избори 2 в 1, арести

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?