Медия без
политическа реклама

Спасилият терасата на Пламен Георгиев е уволнен като шеф на ДНСК

Освен арх. Влади Калинов е сменен и директорът на БАБХ

31 Дек. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Спасилият терасата на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев арх. Влади Калинов е освободен като шеф на ДНСК. Това става ясно от съобщение на строителното министерство, според което вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов е назначил инж. Лиляна Петрова за нов началник на Дирекцията за национален строителен контрол.

Влади Калинов беше шеф на дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община. Преди две години и половина напусна поста си именно заради скандала със застрояването на терасата-покрив на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Неочаквано през май т.г. той беше назначен за шеф на ДНСК от служебното правителство и от служебния регионален министър.

 

 

Бившият шеф на дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община арх.

Арх. Калинов е бивш главен архитект на Банкя, оглави дирекцията "Строителен контрол" в Столичната община, когато Бойко Борисов стана кмет, и оцеля на ключовия пост до лятото на 2019 г. Тогава, във вихъра на "Апартаментгейт", гръмна и скандал с незаконни обекти на терасата на директора на Пламен Георгиев (навеси, барбекю и сауна). Тогава стана ясно, че е прекратил процедурата по издаване на заповед за премахване на построените без строителни книжа навеси на терасата в апартамента на тогавашния шеф на КПКОНПИ. Кметът Фандъкова прикани архитекта да си подаде оставката и той напусна. От Камарата на архитектите в България тогава поискаха проверка на работата му заради историята, която обаче така и тя не разплете докрай.

Очевидно кукловодите смятат, че обществената памет съвсем е окъсяла. Иначе нямаше как дори да си помислят да върнат в управлението хора, изгонени едва ли не с камъни след грандиозни скандали.

Новият началник на ДНСК инж. Петрова е началник на регионалните дирекции за национален строителен контрол в София и в Софийска област. Според официалната й биография, преди да оглави двете структури е заемала различни експертни постове в тях. Работила е и като началник отдел в Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столичната община. Има магистърска степен по специалността „Международни икономически отношения“ от Университета за национално и световно стопанство. Завършила е „Инженерна геоекология“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

В същото време, със заповед на министър-председателя Кирил Петков изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов е освободен от длъжността. На негово място премиерът назначава проф. д-р Христо Даскалов, съобщиха от правителствената пресслужба.

БАБХ е ключова агенция, за която коалиционното споразумение предвижда да премине на пряко подчинение на премиера. Досега агенцията бе под шапката на земеделското министерство. Агенцията е била критикувана нееднократно за лош контрол и толериране на отделни играчи на пазара.

"Проф. Даскалов е завършил ветеринарна медицина в Московската ветеринарна академия с пълно отличие и златен медал. Има 35-годишен професионален стаж като учен, експерт и специалист в областта на безопасността и контрола на храните, както и биология и болести на хидробионтите", пише във визитката на новия шеф на БАБХ.

В допълнение се уточнява, че Даскалов има множество специализации в чужбина, бил е ръководител на редица научни проекти. В последните десет години е бил ръководител на Националния център по безопасност на храните към БАБХ.

Също така е бил зам.- председател на Селскостопанската академия от май 2015 г. до април 2017 г. Преподавал е в СУ "Св. Климент Охридски", Лесотехническия университет и Тракийския университет. Лектор е в програма на ЕС Better Training for Safer Food (BFSA).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата