Медия без
политическа реклама

"Спаси София": Няма да влезем в коалиция, пазеща ГЕРБ

Не е решено дали с ПП-ДБ ще издигнем заедно Васил Терзиев за кмет на София, твърди Борис Бонев

12 Юни 2023
 Борис Бонев
Илияна Кирилова
Борис Бонев

От новоучредената партия „Спаси София“ все още нямат споразумение с ПП и ДБ да се явят заедно на предстоящите местни избори. Няма и да влязат в коалиция, ако тя се използва, за да бъде опазена ГЕРБ. Това се разбра от интервю на Борис Бонев – водачът на партията, пред БНР.

„Спаси София“ от доста време си сътрудничи с десните и това породи очаквания, че всички заедно ще участват на вота в столицата през есента. Бонев днес се зарече, че „няма да допуснем и никога не сме допускали да бъдем инструмент на някой друг“.

Той обясни сътрудничеството с ПП-ДБ така по следния начин: "Разговори за общи приоритети има, но аз не виждам никаква причина да съгласуваме с ПП или ДБ плана за управление на София на "Спаси София" ... Ние сме независим, отделен политически субект и от ПП, и от ДБ, и от който и да било друг и имаме пълното право да имаме политики, за които да се борим, независимо дали нашите потенциални партньори ще ги припознаят или не."

Той потвърди, че основателят на „Телерик“ Васил Терзиев е едно от обсъжданите имена за общ кандидат-кмет на столицата. Терзиев беше споменат като претендент на ПП от съпредседателя на партията Кирил Петков в публикувания запис от заседанието на партийното ръководство в края на май. "Познаваме го (Терзиев – бел.ред.) от доста години. Той е от години съмишленик на "Спаси София". Смятаме, че той е човек, който, ако влезе в политиката, би било добре, защото има какво да даде и на София, и на държавата. Но решение кой ще е кандидатът за кмет, под каква форма той ще бъде издигнат и кои ще са участниците в тази кампания - това трябва да бъде взето, само ако има подписано коалиционно споразумение, каквото на този етап няма“, изтъкна Бонев.

По думите му, трите формации разговарят по тези теми вече повече от 8 месеца. „Доста сме напреднали в голяма част от казусите. Не е имало никакви спорове за позиции. Тук по скоро ако има от наша страна определени притеснения - те са свързани с това дали в някакъв момент София няма да стане залог за спокойствие на националната политика. За да няма изненадани, ние сме казали директно, че това за нас би било абсолютно недопустимо, и ние няма как да бъдем в коалиция, в която се пази ГЕРБ, защото ГЕРБ са всичко, което ние не сме", категорично заяви Бонев. И допълни, че не трябва на „Спаси София“ да се предявяват условия за отношението й към ГЕРБ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата