Медия без
политическа реклама

Спаси София: На протест срещу некачествения ремонт на театър София

Столична община се готви да замени каменната фасада с окачена, която няма нищо общо с оригинала, предупреди гражданската организация

10 Яну. 2022

За нови проблеми с планирания от Столична община ремонт на театър „София“ алармира гражданската организация „Спаси София“. След като неотдавна прекрати обществената поръчка за избор на фирма, която да реновира общинската културна институция, преди дни „Московска“ 33 обяви отново конкурса. Той е на стойност 8,1 млн. лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на оферти от заинтересованите компании е 24 януари.

Според „Спаси София“ заданието на обявената обществена поръчка показва, че администрацията на кмета Йорданка Фандъкова не се отказва от намерението си да направи некачествен ремонт, който ще доведе до загрозяване на емблематичната сграда на театъра. „Тъй като ГЕРБ не се отказват от съсипването на театър София“, ние протестираме! Отново е обявена поръчка за ремонт на театъра, който ще съсипе сградата! Ето част от проблемите: -Каменната фасада ще бъде свалена и заменена с окачена, нямаща нищо общо с оригиналната.

-Емблематичният интериор ще бъде изкъртен и подменен с гипсокартон и плоскости (ПДЧ).

-Характерните елементи ще бъдат премахнати, но пък ще се появи стъклена пирамида върху откритата сцена!

От Спаси София, заедно с най-добрите специалисти в опазването на модернизма в България, на поредица от срещи се опитахме аргументирано да вразумим Столична община. Без резултат - управляващите отказват да приемат всеки експертен довод и са решени да усвоят милионите по безумен проект! Няма да позволим още една емблематична софийска сграда-образец да бъде унищожена от варвари. Не искаме обезличена сграда, съсипана история и пореден ГЕРБав ремонт, със стиропор, PVC дограми и стъклени пирамиди“, написаха от „Спаси София“ във „Фейсбук“.

Предишния път, когато сдружението алармира за опасността от некачествен ремонт на театър „София, бе след като Столична община обяви първата обществена поръчка за избор на строител. През септември м.г. стана ясно, че при предстоящите ремонтни дейности варовикът по сградата ще бъде заменен с пресован ламинат. Решението за реконструкцията на театъра бе взето през лятото на 2020 г. от Столичния общински съвет по предложение на зам.кмета по културата Мирослав Боршош. "Общината възнамерява да ремонтира театър "София" за 10 млн. лв., като замени варовика от фасадата с пресован ламинат /HPL/! Управляващите в София не спират да ни изумяват със скъпите си ремонти, които съсипват емблематични сгради и пространства. Г-жо Фандъкова, може ли да усвоявате милиони без непременно да съсипете всичко построено преди вас? Можете ли да имате поне малко уважение върху различните автентични архитектурни стилове и пластове, които правят София толкова красива и многообразна? Може ли да се спре най-сетне с тази гербаджийска естетика! От "Спаси София" настояваме обществената поръчка да бъде прекратена, а проектът - преработен, така че да се запази автентичният вид на сградата! Подобен тип „проекти“ са доказано вредни за града, културата и хората, защото вместо да подобряват средата, която обитаваме свички ние, те я обезличават и съсипват", призоваха от сдружението. Няколко дни по-късно общината прекрати тази обществена поръчка, но преди няколко дни тя отново я обяви. 

 През юни м.г. Столичният общински съвет взе решение за обновяване на Театър „София“ и на културния дом „Средец“, като за целта се вземе и заем от 1 425 000 лв. от Фонда за градско развитие. Сградата на Театър „София“ е проектирана през 1970 г. и е част от общинския сграден фонд. В целостта си архитектурата на сградата наподобява крепост с крепостна кула, разположена над сцената на театъра. Има няколко театрални зали – голяма с 300 места и камерна с до 40 места; с пространства, пригодни за експериментална театрална дейност – мраморно фоайе и лятна театрална сцена. В проекта се предвижда цялостно обновяване на сградата, което включва и топлоизолация, както и оптимизиране на архитектурното разпределение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата