Quantcast
Софиянски и комунистите остават заедно за изборите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Софиянски и комунистите остават заедно за изборите

ЦИК отказа да изключи крайнолевите от коалицията им с бившия седесар, както той настояваше
5 937
 БГНЕС
Стефан Софиянски

Фамозната коалиция „Граждани от протеста”, в която се наредиха заедно комунистическа формация и дясната партия на бившия столичен кмет Стефан Софиянски, засега остава непокътната.

В предизборния съюз влязоха следните формации: „Българската левица“, „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“, „Съюз на свободните демократи“ (създадена от Софиянски), „Българска земеделска партия“ и „Съюз на комунистите в България“. Обединяването на някогашния изявен седесар Софиянски с политическа сила, която откровено се обявява за комунистическа, вдигна сериозен шум в публичното пространство. Екскметът излезе с нелепото обяснение, че става въпрос за „липса на координация”. И заяви, че ще се обърне към Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде променена регистрацията на коалицията.

На заседанието си във вторник изборните комисари трябваше да разгледат искане в този дух, внесено от представители на „Граждани от протеста”. В него се твърдеше, че останалите партии в съюза настояват да бъде изключен „Съюз на комунистите в България“ от коалицията. Членовете на ЦИК бяха готови да се съгласят. По-внимателният преглед на документа обаче показа, че една от партиите – „Българската левица“, всъщност не е съгласна да бъдат изгонени комунистите. А според коалиционното споразумение важни решения като това се взимат с квалифицирано мнозинство. Такова в случая липсва, тъй като зад него всъщност застават три от петте партии в коалицията.

По тази причина ЦИК отказа да одобри искането за промени в състава на предизборния съюз. А Софиянски остава в изборното състезание рамо до рамо с комунистите.

Още

Безпаметният избирател – любимецът на българския националист

22.04.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1113
ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха срещу е-вота и гласуването по пощата

21.04.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

12333
ДПС изпадна в брежневски застой

13.04.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

13747