Quantcast

Медия без
политическа реклама

София въвежда нова глоба в градския транспорт

3 лв. за невалидиран превозен документ е нововъведението на ЦГМ

16 Дек. 2022
Илияна Кирилова
Валидирането за метрото е неизбежно, такова става вече и за останалия столичен градски транспорт

С влизането в сила на новите тарифи за пътуване в градския транспорт на София се въвежда и нова глоба - за невалидиран превозен документ. Това става ясно от съобщение на Центъра за градска мобилност във "Фейсбук".

Оттам пишат, че от 1 януари 2023 г. валидирането на превозните документи в целия градски транспорт (не само в метрото) става задължително.

"С какъвто и документ да пътувате - карта или електронен билет, валидирайте го при качване на сините устройства. Щом светне зелено, вече сте редовен пътник. И при проверка няма да плащате санкция от 3 лева. Така ще си спестите санкцията, а и ще допринесете за подобряване на транспортното обслужване", пишат от ЦГМ.

Това изискване не се очертава като проблем за метрото, където, така или иначе, всеки пътуващ си валидира превозния документ при влизането в станцията. Но в останалите превозни средства валидирането става задължително, в противен случай контрольорите ще глобяват по 3 лв., дори и превозният документ да е напълно редовен.

Това може да е проблем най-вече за хората, които имат месечни или годишни карти (например ученици, студенти, пенсионери), а не такива за определен брой пътувания. Хората с карти за определен срок не би трябвало да се притесняват дали са валидирали, или не своето пътуване в автобус, трамвай или тролейбус, тъй като то е предплатено. 

Съвсем наскоро (от 1 септември) ЦГМ въведе още нови карти за пътуване в София - годишни и месечни за младежи до 26 г. Рекламата бе, че пътуванията с тях излизат само стотинки на ден. Сега се оказва, че ако ученик с такава карта се качи в автобуса и не я валидира (независимо, че е предплатена услуга), ще трябва да плати 3 лв. на контрольора 

От днес Столична община предлага няколко нови абонаментни карти за пътуващите с градския транспорт.

От ЦГМ изтъкват следния аргумент за нуждата от валидиране на всеки превозен документ: "Защо да се валидирате? Това е Вашата застраховка. Валидацията е и информация за нас как пътувате, а ние променяме времето и честота на превозните средства".

Само дето не става ясно защо заради стремежа на ЦГМ за събиране на информация за това как хората пътуват, те трябва да бъдат глобявани, независимо, че имат валиден и предплатен превозен документ.

Още по темата