Quantcast

Медия без
политическа реклама

София ударно увеличава видеонаблюдението за над 6 млн. лева

Столичната полиция и общината купуват стотици нови камери

Илияна Кирилова

През следващите години София ще засили видеонаблюдението в града, става ясно от обществени поръчки на Столична община и СДВР. Общината е сключила рамково споразумение за 6 000 000 лева без ДДС за проектиране и строителство, доставка и монтаж на системи за видеонаблюдение и аналитична обработка на видеоинформация. "Прогнозира се да бъдат инсталирани приблизително 1 000 камери и да бъдат изградени риблизително 5 км опптично трасе", пише в предмета на поръчката.

Целта е да се подобри видеонаблюдението в районите на детски и учебни заведения на територията на Столичната община, както и в други зони с висок рисков потенциал. Срокът на рамкото споразумение е 3 години.

От приложението към техническите спецификации на обществената поръчка става ясно, че ще се купуват камери с висока резолюция. Първият тип ще е с минималната разделителна способност 1920х1080 пиксела (FullHD). Ще е с вградено инфрачервено осветление и фиксиран обектив. Вторият тип камера трябва да бъде минимално 4-мегапикселова (2560x1440) с моторизиран обектив с минимално 4-кратно оптично увеличение и с възможност за широкоъгълно наблюдение. Третият вид камера е със сходни параметри, но ще бъде "вандало и влагозащитена". Ще бъде купена и панорамна 360-градусова камера с минимална 12-мегапикселова разделителна способност. В поръчката влизат също така и няколко вида сензорни камери с висока резолюция и за автоматично разпознаване. Общо всички камери са разделени на 31 типа.

Освен тях Столичната община ще купува 14 типа цифрови записващи устройства, оптични кабели и различни материали и стойки за поставяне на камерите. В поръчката влиза още поддръжка и лиценз за софтуера Milestone XProtect Corporate, който служи за работа със системи за видеонаблюдение, както и лиценз за софтуер за лицево разпознаване.

В същото време и Столичната дирекция на вътрешните работи обяви обществена поръчка за доставка на фотографска техника, устройства и компоненти за изграждане на системи за видеонаблюдение и нови камери. Рамковото споразумение за това е с 2-годишен срок за изпълнение. В предмета на поръчката са включени 90 броя куполни камери, 65 корпусни камери, както и 20 IP камери "Ден/Нощ". Освен това е планирано да бъдат купени и 20 фотоапарата DSLR.

"Изграждането на надеждни системи за видеонаблюдение е един от приоритетите при инвестиране на собствени средства от страна на МВР, когато бюджетните разчети позволяват да бъде отделен подобен финансов ресурс. Тези системи за видеонаблюдение имат своето широко приложение - както за целите на борбата с т. нар. „битова престъпност“ в страната, така и за модернизация и повишаване на технологичното ниво на охраната на специализирани обекти на самото министерство", обясниха за "Сега" от Столичната полиция.

Цялата обществена поръчка на СДВР включва и други дейности като доставка на технически устройства и компоненти за поддържане и ремонт на системи за видеонаблюдение, доставка на технически устройства и компоненти за изграждане на сигнално-охранителна и известителна система, доставка на технически устройства и компоненти за поддържане и ремонт на полицейска и сигнална техника. Прогнозната стойност е 335 279 лв. без ДДС.

Още по темата