Медия без
политическа реклама

София се отказва от съмнителна сделка с имоти в Южния парк

ГЕРБ и БСП предлагат и тази година да не се изкупуват частни терени в зелени територии

27 Март 2024ОбновенаЕкип на ''Сега''
Картата с 18-те частни имота в Южния парк, предвидени за изкупуване. Със синьо са обозначени 5-те спорни имота.

Столична община се отказва от намерението си да изкупи с доста спорна сделка частни имоти в Южния парк. Планът за придобиването им е част от ежегодната Програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост, която ще се гласува на утрешната сесия на Столичния общински съвет. 

След като списъкът с имоти по програмата бе представен, групата на ГЕРБ в СОС съобщи, че в него за изкупуване са включени 18 частни терени в Южния парк. Бившият шеф на общинския съвет Георги Георгиев обърна специално внимание на 5 от тях. Те са с обща площ около 12,5 дка и преди години са били реституирани. През 2020 г. обаче около 4 на сто от площта им, или по около 100-200 кв. м. от имот, са придобити от частна фирма. Георгиев коментира, че наличието на частна фирма в собствеността на 5-те терена противоречи на намеренията на кмета Васил Терзиев да изкупува само имоти, чийто собственици ги притежават по реституция. Освен това Георгиев предупреди, че към момента въпросните 5 имота са възбранени по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс заради публични задължения и че, ако Столична община плати на частната фирма, след това парцелите пак може да бъдат загубени. Впоследствие кметът на район "Триадица" Димитър Божилов поясни, че е избрал 18-те имота заради това, че част от притежателите им съдят общината, че не могат да се разпореждат с имотите си и че тя е на път да загуби някои от делата. 

Проверка на "Сега" в имотния регистър показа, че 5-те парченца съсобственост в проблемните имоти са придобити евтино. Това се е случило през 2020 г., като според информацията в имотния регистър цената на придобиване е 36 701 лв. От документа става ясно, че частите от съответните имоти са прехвърлени от собствениците на фирма "Интермекс Ин" заради дълг.  Самата "Интермекс Ин" също има проблеми с дългове, при това към държавата. Тя фигурира в списъка на НАП с длъжници, като върху имотите има наложена възбрана и през 2022, и през 2021 г.

Любопитна е собствеността във фирмата-купувач на парченцата. Собствеността е разделена между Георги Джалев и Радостина Демирева в съотношение 70 към 30%. Около името на Джалев се разшумя покрай сина му Ангел Джалев, назначен от правителството на Гълъб Донев за член на Комисията за защита на потребителите. В тази комисията се води от месеци наред война между членовете и председателя. За бащата Георги Джалев е известно, че има съдружие с бившия вътрешен министър и шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. 

Днес общински съветници от ПП/ДБ/"Спаси София" в комисията по архитектура предложиха 5-те парцела да бъдат извадени от списъка и да се заменят с други пет частни имота в Южния парк, които пак са предложени от кмета на "Триадица". Зам.-председателят на комисията Росица Николова поясни, че първите предложени терени са били в устройствена зона за парк, а новите терени са в зона за спорт и атракции. "И в двата случая целта е да се защити целостта на парка", коментира Николова.

ГЕРБ възразиха, че не са съгласни със замяната, тъй като не са имали време да се запознаят с новите терени. По предложение на Георгиев и с допълнения от групата на БСП комисията реши от програмата за 2024 г. да се изключат всички сделки с частни терени в зелените територии. Така от списъка за изкупуване отпаднаха както 18-те имота в Южния парк, така и сходни терени в парк "Гео Милев" в район "Слатина", парк "Езерото" в "Искър" и в резерват "Боянска църква" в район "Витоша". Двете групи наложиха още районните кметове, по чиито предложения се прави списъкът за придобиване, да проверят законността при реституирането на всички терени в паркове и градини в София. Искането на ГЕРБ и БСП бе подкрепено и от по-малките формации в комисията - "Синя София", ИТН, отцепниците от "Възраждане". 

Против това решение гласува групата на ПП/ДБ/СС и Воислав Тодоров, който е представител на коалиционния парньор на БСП в СОС -"Левицата". "Истината е, че не можем да си позволим лукса да продължаваме да не правим нищо по проблема с частните имоти в паркове и в междублокови пространства по начина, по който не се правеше нищо във времената на ГЕРБ. От поне 8 г. слушам за работни групи, които ще отчуждават имоти. Всички знаят, че резултатите от тях са нула. Колкото и предложената сега програма да може да се подобрява, трябва да започнем отнякъде", коментира Тодоров. Същевременно обаче при гласуването на цялостната програма за управлението на собствеността Тодоров бе "въздържал се", тъй като по предложение на кмета на "Надежда" Димитър Димов от ГЕРБ в нея бе включена продажба на терен, който в момента се използва като паркинг. Искането на Тодоров бе на мястото да се строят общински жилища.    

Борис Бонев от "Спаси София" също се обяви против пълното спиране на програмата за придобиване на частни имоти в паркове и градини. "През януари 2007 г. в сила влиза Законът за устройство и застрояване на Столична община, който задължава кмета на София в срок от 6-месеца да направи пълна проверка за законността на реституцията. Кмет по това време е Бойко Борисов, а през следващите години, та допреди 5 месеца, кмет е съпартиецът му Йорданка Фандъкова. 4 мандата и 16 години ГЕРБ управляваха този град с ясни законови изисквания какво е трябвало да се направи, но нищо не е направено. Сега виновен ви е новият кмет на София и районният кмет на "Триадица", заяви Бонев.             

Престрелката между ГЕРБ и Терзиев за имотите в Южния парк започна преди седмица, когато Георгиев публикува във "Фейсбук" карта на парка и на предвидените за придобиване парцели и попита защо кмета предлага да се похарчат пари точно за тях. "На снимката е част от Южен Парк-3 част откъм ул. "Козяк" и мол "Парадайс". В жълто са 75 частни имота в него, които са реституирани, а червените точки са тези 18 частни имота, които Васил Терзиев предлага общината да изкупи. Приличат на дупки на швейцарско сирене, нали? На пръв поглед липсва каквато и да е градоустройствена или управленска мисъл в това да се изкупят за незнайно колко милиона терени в нищото, свободно плаващи в други частни имоти. Липсват разчети колко ще струва това. Защо г-н Терзиев иска да изхарчим парите на гражданите за точно тези 18 имота от общо 75 частни имота в парка? Какви проблеми на парка ще решим така?", попита Георгиев.

Терзиев коментира обвиненията на Георгиев и на ГЕРБ. "Не се притеснявайте, колеги от ГЕРБ. Припомням ви, че 15 години ГЕРБ не предприехте реални действия за отчуждаване и допуснахте да изтече мораториумът за строеж върху територии, които общината имаше интерес да придобие за обществено ползване. Заради наследството на ГЕРБ няма как да вземем всички имоти с бюджет за една година. Тази година - 18, следващата - повече и така ще превърнем парковете в цялостни зелени пространства. Комасацията не е добра идея, защото точно “швейцарското сирене” не позволява някой друг да обедини терените и да се появят инвестиционни идеи. Внесеният доклад е рамка за намерение. Всяка сделка за покупка, продажба или друг вид разпореждане с общинска собственост се разглежда в комисиите и се гласува в СОС. Сега може ли ГЕРБ да обяснят какво правиха и защо им е липсвала решителност за отчуждаване на имоти и изкупуване на терени за обществени паркове повече от десетилетие?",  попита Терзиев във "Фейсбук". 

През 2020 г. бившият кмет на София Йорданка Фандъкова официално призна, че в годините, в които ГЕРБ управляваше града, общината не е отчуждила или изкупила нито един частен имот в междублоково пространство, парк или градинка с цел той да бъде запазен като зелена площ. През това време статутът на много терени в междублоковите пространства бе сменен и те бяха застроени. През мандатите на Фандъкова регулярно бе създавана работна група, която трябваше да търси частни имоти в паркове, градинки и в кварталите, спрямо които има опасност да се появят инвеститорски апетити. Дейността на тази работна група обаче не доведе до особен резултат. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?