Quantcast
София се отказа от футуристичните идеи за "Света Неделя" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

София се отказа от футуристичните идеи за "Света Неделя"

Площадът няма да се осветява със "светещи гъби", такситата ще оставят гостите на хотела на стоянка на Ларгото
2 869
Това е новата визуализация на проекта на студио "Фуксас"

Студиото на италианския архитект Масимилияно Фуксас, спечелило конкурса на Столична община за обновлението на пространството около църквата "Света Неделя", представи днес променения проект, който зае първо място, но в същото време събра критики от специалисти, граждани и от Светия синод. Екипът се отказва от намерението си да осветява площада със светещи навеси с вградени фотоволтаици, станали известни като "светещите гъби".  Заради тях един от членовете на журито- председателят на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов, нарече "дубайски решения" част от предложените идеи. Новата визия е след ремонта осветлението на зоната, която обхваща 33 декара, да се осъществява с високи и по-ниски лампи и с вградени в настилката светещи точки. Във високите лампи ще бъдат инкрустирани орнаменти, каквито има и по фасадата на съседния Богословски факултет. Както и в първоначалния вариант, високите тела отново ще се зареждат фотоволтаично и по тях ще има изводи за зареждане на електронни устройства. Освен това те ще може да се използват и като система за видеонаблюдение.  

След ремонта достъпът до близкия хотел ще бъде ограничен за автомобили и до него няма да могат да стигат таксита. За тях и за колите, които докарват гостите му, ще бъде изградена стоянка отстрани на Ларгото. Главният архитект на София Здравко Здравков подчерта няколко пъти днес, че след ремонта площад "Света Неделя" ще стане изцяло пешеходен и че по него няма да е възможно придвижване с автомобили. Изключение ще се прави само за автомобила, който вози патриарха, както и за превозни средства със специален режим на движение. На представянето на новия проект присъства и представител на Светия Синод, който потвърди, че Патриаршията е напълно удовлетворена от промените в проекта.  

Вече има избрани и настилки за зоната около "Света Неделя", ул. "Съборна" и пространството пред Министерство на здравеопазването и близката банка. Предвижда се зоната да се застеле с два цвята гранит. Камъкът е избран, тъй като е особено здрав и издържлив на износване, поясниха проектантите.

И промененият вариант запазва идеята на студио "Фуксас" разхождащите се в района да могат да виждат археологическите артефакти пред хотела, над които ще се поставят стъклени покрития. По време на дебатите бяха изказани становища, че стъклото е неподходящо за климатичните условия у нас и че тези витрини са много трудни и скъпи за поддържане. Днес от студиото заявиха, че стъклото над разкопките ще бъде обработено с материали, които не позволяват хлъзгане, дори и през зимата.

Остава и идеята след ремонта около църквата "Света Неделя" да се появят фонтани. "На площада ще има фонтани в три основни зони. Смятаме, че те ще привличат хората. Запазили сме и едно свободно място за провеждане на мероприятия, което може да се превърне и в сцена за културни събития“, поясни арх. Антонио Марселия от студио "Фуксас".  

Екипът предвижда още по площада да се разположат "високотехнологични пейки", направени от специален бетон, който чисти околната среда. Върху основите ще се поставят дървени скари, но в същото време пейките ще бъдат с такава форма, която да не позволява да се спи на тях. От "Фуксас" обещават още да увеличат с около 50 на сто спрямо сега броят на дърветата в зоната.

След реконструкцията трамвайните спирки ще бъдат разположени там, където сега се намира по-близката до метрото и ще бъдат разположени една срещу друга. В самите навеси на спирките "Фуксас" предвиждат да се монтират автомати за билети, а на гърба им да има и обществени тоалетни.

До 11 септември е срокът, в който заинтересованите страни и граждани могат да правят коментари и забележки, адресирани до Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. По закон след това проектът на студио "Фуксас" трябва да бъде подложен още веднъж на обществено обсъждане. Визуализация на новия проект може да бъде видяна на сайта на НАГ.  

Главният архитект на София Здравко Здравков не посочи конкретна сума като цена на реконструкцията и обновяването на зоната около "Света Неделя". Той поясни, че отговор на този въпрос ще може да се даде след изготвянето на техническия проект за строителните работи. Реалистичният срок за начало на практическите действия е края на следващата година, каза още Здравков.       

     

Още

Спаси София поведе битка срещу безплатните паркоместа за чиновници
Новата и скъпа тикет система на София вече дава дефекти

13.05.2021

ЕМИЛ ВАСИЛЕВ

3425
Срещу над 90 млн. лв. в София заработи половин тикет система

11.05.2021

5187