Медия без
политическа реклама

София призна мащаба на проблема с частните имоти в паркове

Столична община трябва да реши бъдещето на над 5000 терена в зони за озеленяване

Главният архитект Здравко Здравков при представянето на новото общинско предприятие "Софияплан".
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Главният архитект Здравко Здравков при представянето на новото общинско предприятие "Софияплан".

Над  5000 частни имота има в софийските паркове и в територии, предвидени за озеленяване на територията на Столична община. Това съобщи шефът на новото общинско предприятие "Софияплан" арх. Любо Георгиев при представянето на организацията, която наследява "Софпроект".  Това е първият случай, в който представител на общината дава конкретна информация за броя на частните терени в паркове и градини и говори как Столична община смята да действа за обезщетяване на собствениците им с цел запазването им като зелени територии. Георгиев не посочи приблизителната обща квадратура на тези частни имоти. Както "Сега" нееднократно писа, защитеният статут на част от частните терени в паркове, градини и други зелени зони в София изтича през 2022 г. и следващият бюджет на София изглежда като последния, в който общината може да заложи средства за тяхното изкупуване.

Георгиев поясни, че до няколко седмици "Софияплан" ще внесе доклад по темата до кмета Йорданка Фандъкова. "Практически почти сме завършили процеса на анализ на тези имоти. Има работна група от общински съветници, която съществува от доста време и в която "Софияплан" влезе м.г. В момента тези имоти са над 5 000, като степента на спешност по отношение на взимането на мерки за тяхната защита е различна. За някои от тях сроковете наистина изтичат през 2022 г., но за други има промени в отрежданията, като тук вече влизаме в специфика на градоустройството. Важното е, че по този начин срокът се измества във времето. Точната приоритизация я правим на базата на това кога изчитат сроковете, колко хора би засегнала загубата или обратното, реализацията на такава зелена площ. Местата, където хората нямат близък достъп до парк, където зелените площи са малко, ще бъде приоритет при изкупуването. Друг приоритет ще е какъв е видът озеленяване - имоти, в които вече има дървета, ще са приоритетни пред такива, в които все още има само трева. В следващите седмици ще направим доклад до кмета с конкретика с имоти, които предлагаме да бъдат вкарани в бюджета за 2021 г. Дали ще успее бюджетът за следващата година да спаси всички, това аз не мога да кажа", коментира арх. Георгиев.

Той допълни, че кризата с коронавируса е попречила за провеждането на публично обсъждане за предлагането на алтернативни начини за обезщетяване на собствениците на такива имоти. Според него такъв дебат все още може да се проведе. Георгиев поясни, че е възможно да се ползва опитът на градове като Тирана, Тел Авив и Ню Йорк за възмездяване с други механизми извън бюджета- предоставяне на общински терени, партньорство и др.

Главният архитект на София Здравко Здравков допълни, че въпреки изтичането на част от сроковете на забрана за смяна на предназначението на частни имоти в паркове и зелени територии това не означава, че собствениците им ще могат да поискат да строят върху тях. "Важно е да се припомни, че в лицето на Закона за устройство и застрояване на Столична община София има специфичен закон, който защитава зелените площи. В неговия чл. 11 ал.2  не се допуска промяна на зелени площи, който са защитени с Общия устройствен план и на такива, които са отредени за локални паркове и градини с подробни устройствени планове. Специалната защита я има, въпросът е, че собствениците на тези имоти през годините се чувстват ощетени. Тук трябва да се намери механизмът за придобиване на тези имоти според необходимите приоритети. С една тежест стои собствеността в Южен парк спрямо други места. За нас като ръководители на този процес всяка зелена площ е важна, но ние трябва да изведем съответните приоритети за тяхното придобиване", коментира Здравков. Той уточни, че най-сериозен проблем с такива частни имоти има в зелените клинове, които свързват града с планината - "Кръстова вада", парковете Източен, Западен, Северен, "Въртопо", "Лозенец" и Южен. Част от тях са в територии, предвидени за паркове, които още не са реализирани. 

В същото време представители на инициативни комитети, борещи се срещу презастрояването в кварталите, смятат, че споменатият член от ЗУЗСО е в противоречие с друг текст в същия закон, който дава право на собствениците на частни имоти в зелени територии да поискат преотреждането им след изтичането на определен срок. Така изглежда вероятно решението може или не може да се строи в частен имот в парк след 2022 г. да се взима от съда. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата