Медия без
политическа реклама

София "освобождава" 12 дка от къпалнята „Мария Луиза“

Градската управа се е сдобила с актове за общинска собственост на въпросната площ, съобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков

10 Яну. 2022ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
12-те дка, за които Столична община се е сдобила с акт за собственост, са отбелязани в синьо.

Столична община е на път да отбележи малка стъпка напред в декларираното намерение да си върне контрола над емблематичната за софиянци лятна къпалня „Мария Луиза“. Това съобщи кметът на район „Средец“ Трайко Трайков, на чиято територия се намира неработещият от повече от 15 години комплекс.

Една от целите на администрацията на „Средец“ за 2022 г. е премахване на загражденията на част от обекта, който от години се контролира от частни дружества. „Предстои отваряне на 12 дка от Борисовата градина за свободен достъп на граждани. В момента те са заградени към преобладаващо частния имот с къпалнята Мария Луиза, но вече имаме актове за общинска собственост и ще махаме оградата“, обяви районният кмет във „Фейсбук“. Пред "Сега" Трайков поясни, че става въпрос за 2 акта за общинска собственост, които са вписани в имотния регистър през октомври 2020 г. Кметът на "Средец" допълни още, че в момента се разглеждат различни варианти как да бъдат използвани въпросните 12 дка.    

Анонсът на Трайков е повече от любопитен, тъй като досега всички усилия на Столична община да си върне къпалнята удряха на камък. В навечерието на последните местни избори през 2019 г. кметът на София Йорданка Фандъкова за пореден път обеща на столичани да направи всичко възможно комплексът да стане отново общински или поне да заработи. След като бившият заместник-председател на ГЕРБ спечели четвъртия си кметски мандат в София през ноември 2019 г., през март 2020 г.  Столична община възложи на общинската фирма "Софинвест" да изготви пазарна оценка на терена, върху който е изградена къпалнята с изградените върху него сгради и съоръжения. На оценителя бе наредено да изчисли и цената на дейностите, които биха позволили възстановяване на работата на съоръжението като къпалня.

В началото на 2021 г. обаче „Медиапул“ съобщи, че през изминалите около 10 месеца „Софинвест“ не е свършила никаква работа по изготвянето на пазарната оценка, като дори не е влязла в имота. Причината била, че от Столична община не са осигурили достъп до обекта, който  пък трябвало да се даде от собственика на имота. Управителят на дружеството инж. Чавдар Гигов призна, че за пръв път, откакто е негов ръководител, се случва да не може да направи пазарна оценка на обект заради отказан достъп от собственика.

Къпалнята "Мария Луиза", състояща се от спортен басейн, четири по-малки басейна, съблекални и други съоръжения, заема имот с площ близо 35 300 кв. м. в Борисовата градина. В момента комплексът, който е бивша общинска собственост, е в активите на дружество, в което дял имат общинската фирма "Софийски имоти" и частни компании, една от които е свързана с известния бизнесмен Румен Гайтански- познат още и като Вълка. На практика общината не контролира съвместната фирма, като няма свой представител в борда ѝ. От дълги години комплексът не работи и все повече се саморазрушава. 

От 2003 г. насам Столична община е миноритарен собственик в дружеството "Парк Мария Луиза" АД чрез общинската фирма "Софийски имоти", което държи 41.96% от собствеността. Останалите 58.04% си поделят фирмите - "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД. Именно "Юромарк асет мениджмънт" се свързва с Гайтански. "Карплеон" пък е собственост на американското дружество Carpleon и е с краен собственик Цветан Павлов, който е главен асистент в Стопанската академия в Свищов.

 

Още по темата