Медия без
политическа реклама

София област изпреварва столицата по заплати

Разликата във възнагражденията с повечето областни градове е над два пъти

22 Ноем. 2022
Средно 22 950 лв. годишно стигат брутните възнаграждения в София област преди година - най-високи в страната заради минните компании в Средногорието.
Средно 22 950 лв. годишно стигат брутните възнаграждения в София област преди година - най-високи в страната заради минните компании в Средногорието.

През последните години възнагражденията растат в цялата страна, но съществуващите отпреди ковид-пандемията големи различия между областите се запазват. 

Към средата на 2022 г. средната брутна месечна заплата в столицата вече надвишава 2300 лв. След София по най-добри заплати се нареждат областите Варна, Пловдив, Стара Загора, Враца и Габрово, където обаче средните им брутни стойности са чувствително по-ниски - в рамките на 1400–1500 лв. Най-ниските заплати се отчитат в Благоевград и Кюстендил – около 1100 лв. на месец, както и във Видин, Хасково и Смолян.

Това показва тазгодишното изследване "Регионални профили" на Института за пазарна икономика (ИПИ) за икономическото състояние на областите в България.

По-детайлно сравнение експертите на ИПИ представят за средногодишните заплати през 2020 г. - първата година на ковид-пандемията. През нея средната за страната годишна заплата преди облагане с данъци и осигуровки е 16 687 лв., като тази стойност основно се дължи на силното представяне на София област.

В София област попадат минните предприятия от Средногорието, което обяснява и високите възнаграждения - средно за годината те достигат 22 950 лв. В сравнение с тях дори столицата доста изостава с 15 857 лв. годишен доход от трудова дейност през 2020 г., което е под средното за страната. Интересно е да се отбележи, че София област леко изпреварва столицата и по ниво на заетост - 75.2% спрямо 74.8% през 2021 г., като роля играят и няколкото изградени индустриални паркове в областта.

На трето място с 15 537 лв. годишен доход от трудова дейност се нарежда област Враца,  но отново основно заради високите възнаграждения в едно определено предприятие - АЕЦ "Козлодуй". 

В челните редици с около 15 299 лв. годишна заплата е и морската столица Варна - но не само заради туризма, а и заради развитата индустрия в периферията на града. Област Варна е на трето място с коефициент на заетост от 73,8% през 2021 г., което е и исторически рекорд за местната икономика, отбелязва ИПИ. (Средното ниво на коефициeнта на заетост за 2021 г. е 68%.)

Заради минната и енергийната си индустрия Стара Загора също е сред водещите по заплати - със средно 15 010 лв. годишно.

На другия полюс са Благоевград с най-ниска стойност от 10 881 лв. годишно и Видин - с 11 253 лв. В областите Кюстендил, Хасково и Силистра също се получават ниска възнаграждения -  между 11 500 до 11 700 лв. Това са и областите с най-застаряващо население в страната и нисък коефициент на заетост на трудоспособното население.

Местните власти трябва да бъдат изключително активни и да работят в посока да привлекат инвестиции, които да трансформират местната икономика чрез повече производителност и конкурентоспособност, посочват експертите от ИПИ. Те съветват още за развитие на индустриалните терени, работа с образователните институци,  подкрепа за инвестициите в човешки капитал, отвореност за регионални партньорства.

От ИПИ за пореден път призовават държавата да подпомогне усилията на общините чрез предоставяне на част от постъпленията от подоходните данъци - до 2%, и така те да разполагат с повече собствен ресурс.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

заплати, София, ИПИ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?