Quantcast
София на 10-о място в света по замърсяване на въздуха днес | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

София на 10-о място в света по замърсяване на въздуха днес

1 992
 БГНЕС

Показателите на фините прахови частици PM2.5 за София към 11 ч днес сочат 49.3 µg/m³, което нарежда столицата ни в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха. Това сочи индексът за качеството на въздуха и София се нарежда на 10-о място в света по мръсен въздух днес, съобщи БГНЕС.

Първото място се държи от Лахор в Пакистан, следван от Делхи, Индия, Пекин, Китай и още няколко града в Китай и Индия. От европейските градове на 9-о място преди нас е само Краков в Полша. На 11-о място след нас се нарежда Белград в Сърбия, който също е в оранжевия сектор по замърсяване на въздуха днес.

Най-чист е въздухът днес в Скопие, Северна Македония.

От сдружение "Въздух за здраве" посочват, че през последните години сме свидетели как процесите на урбанизация превърнаха съвременните градове в огромни прекомерно застроени мегаполиси, задръстени от автомобили и силно замърсен въздух, който се диша все по-трудно, и от ден на ден става все по-опасен за здравето на хората. Според Европейската агенция за околната среда именно замърсеният въздух е най-голямата заплаха за здравето на жителите в големите мегаполиси. По данни на агенцията всяка година в Европейския съюз мръсният въздух е причина за повече от 400 хил. преждевременни смъртни случаи.

Според изследване на Европейския алианс за здраве, публикувано през октомври т.г. в следствие на мръсния въздух, обществото ни търпи и сериозни финансови загуби. Проучването, което обхваща 30 държави и 432 европейски градове, посочва, че през 2018 г. общите социални разходи са над 166 милиарда евро, като средните разходи за щети от замърсяване на въздуха в един град се равняват на 3,9% от БВП на дадена държавата. Това предполага, че годишно всеки европеец губи над 1000 евро от своето благосъстояние, заради лошото качество на въздуха.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тежък смог затисна София, но зелен билет няма

27.11.2020

1268 26
София днес е на 13-о място в света по мръсен въздух

23.11.2020

1328 10
Утре и в петък се очаква пиково замърсяване на въздуха в София

25.11.2020

956 3

Коментари

Epikur

 

 Да предлагаш на жителите си мръсен въздух, да ги лишаваш от вода(в много селища на България) при това в условията на коронавирус, това си е 100 % престъпление ! За което естествено управляващите са невинни, вината винаги е на друго място. 

Google

Точно днес чистотата на въздуха в София е много добра https://waqi.info/#/c/42.671/23.279/9.1z

както може да се очаква за дъждовен ден

Влез или се регистрирай за да коментираш