Quantcast
София изненадващо удължи конкурса за ремонт на Борисовата градина | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

София изненадващо удължи конкурса за ремонт на Борисовата градина

До 25 август строителни фирми и обединения могат да подават заявки за участие в обществената поръчка
1 008
 Илияна Кирилова
Задава се трети ремонт на Борисовата градина от 2011 г. насам.

Столична община изненадващо удължи срока, в който строителни фирми могат да кандидатстват за участие в конкурса за един от предстоящите ключови ремонти в града, който софиянци очакват със свито сърце – на т.нар. историческа част на Борисовата градина. Документи могат да се подават до полунощ на 25 август, сочи регистърът на обществените поръчки. В първоначалния вариант на обявената през юли процедура крайният срок бе 8 август. „Сега“ попита общината каква е причината за удължаването на времето за приемане на оферти. От „Московска“ 33 отговориха, че удължаването се прави на основание на Закона за обществените поръчки, заради внесени "съществени изменения в условията по обявената поръчка, които налагат промяна в офертите на участниците". "Направените промени касаят методиката за оценка на офертите, като е повишена тежестта на ценовите предложения на участниците.  Съгласно изискванията на ЗОП новият срок за подаване на оферти, след публикуването на решение за одобряване на обявление за изменение или допълнителна информация, е съобразен с времето, необходимо на лицата да се запознаят и да отразят промените, като същият не е по-кратък от първоначално определения", се казва в отговора.

Това ще е третият ремонт на Борисовата градина от 2011 г. досега. Този път дейностите в най-големия парк в София ще се извършат по метода на инженеринга, при който една и съща фирма проектира, строи и осъществяна надзор на изграждания обект. Инженерингът е един от най-критикуваните способи за извършване на реконструкции с публични средства, но въпреки това управляващите в София често го предпочитат. Архитекти обаче смятат, че при инженеринга не се обръща достатъчно внимание на качеството, което ще бъде фатално за обект със статут на недвижима културна ценност с национално значение, каквато е централната част на Борисовата градина. 

Предложената от Столична община максимална цена за обновяването на парка е 8 161 200 лв. без ДДС. Парите идват от оперативна програма „Региони в растеж“. Общата площ, която предстои да бъде реновирана, е 32 хектара. Преобладаващата част от нея– 26,6 ха, е резерват на градинско-парковото изкуство. Останалите прилежащи части – 5,4 ха, са в охранителната зона на резервата. Периметърът на обществената поръчка е: зоната около Езерото с лилиите, североизточните периферни паркови пространства по протежението на бул. „Цариградско шосе“, алпинеума, пространства около обсерваторията и плувен комплекс „Мария Луиза”, както и други обекти и елементи във вътрешността.

През есента на 2021 г. проектът за ремонт на Борисовата градина бе представен от общината чрез онлайн излъчване. Припомнени бяха плановете да се преасфалтират алеите в централната част, включително тази към БНР. От публикуваните документи на конкурса става ясно, че от 42 дка настилки за подмяна около 40 дка ще са нов асфалт. Именно желанието да се използва асфалт е едно от най-оспорваните решения. Мотивът на противниците на ремонта е, че през лятото този материал ще повишава още повече температурите.

Предстои да се реконструира и обществената тоалетна при Лятната читалня, да се разположи допълнително осветление в описаната зона и да се поставят 129 нови камери за видеонаблюдение. Обещанията са те да са с по-добра резолюция от досегашните, които бяха монтирани само преди няколко години. Проектът предвижда още да се засадят около 25 000 храста и над 60 дървета за шумоизолиране от бул. "Цариградско шосе". Ще се извършат и ремонтни дейности по водопроводите и дренажа, ще се изгради нова поливна система и др.

През 2021 г. авторите на идейния проект декларираха, че по време на ремонта не се предвижда премахването на нито едно дърво в Борисовата градина. В  дебатите обаче стана ясно, че в следващия етап от процедурата - изготвянето на работен проект, ще бъде изработена експертна оценка на съществуващата растителност. Тогава ще стане ясен и точният брой на дърветата в зоната на ремонта и дали някои от тях ще бъдат отстранени.  

Както "Сега" нееднократно писа, през есента на 2020 г. мнозинството в Столичния общински съвет – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака, приеха предложението на зам.кмета по екологията да се кандидатства за еврофинансиране на стойност 9 млн. лв., към които общината да прибави още 1 332 000 лв. Срещу това се обяви опозицията в СОС, която обвини ГЕРБ, че се опитват да наложат ремонт на една от най-емблематичните части на София, въпреки че на Борисовата градина още не е приет Подробен устройствен план, който се прави вече няколко години. Друго опасение бе, че администрацията на Фандъкова видимо не се справя добре с ремонта на паркови зони, доказателство за което са резултатите при обновлението на Западен парк.

Както "Сега" също писа, отново през есента на м.г. Регионалната инспекция по околната среда и водите в София взе решение да не се извършва оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) преди предстоящия ремонт. От РИОСВ-София сметнаха, че няма вероятност инвестиционното предложение да окаже "значително отрицателно въздействие" върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони. Все пак от РИОСВ-София признаха, че е вероятно строителството и генерираните прахови и газови емисии да доведат до замърсяване и вредно въздействие върху околната среда. То обаче бе определено като незначително. Решението бе обжалвано, като делото все още не е приключило окончателно. Първата инстанция – Административен съд София град, присъди в полза на РИОСВ. 

Още

София чупи рекорди за неработещо улично осветление
София маха оградата на 12 дка от къпалнята "Мария Луиза"

30.09.2022

4705
15 лв. ще струва билетът за възстановената Минерална баня в Банкя

29.09.2022

5373